Jump to content

grobno mjesto i nasljeđivanje


hella505

Preporučene objave

Prabaka i pradjed,te sestra djeda i njen suprug/UMRO JE IZA NJE/ZAKOPANI SU I ISTOJ GROBNICI.sESTRA. MOGA DJEDA I NJEN SUPRUG NISU IMALI DJECE.Meni nepoznata osoba,navodno nećakinja supruga tete moga oca je upisana kao korisnik groba.Koja su moja prava na taj grob kao praunuke ?Moj djed je poginuo 1943,a i otac je umro.Zbog narušeni obiteljskih odnosa,moj pok. otac nije kontaktirao s svojom tetom.Što mi je činiti? Da li je grob 1977god. nakon smrti očeve tete trebao biti u ostavinskoj raspravi i kako to mogu provjeriti' :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

grob 77. nije ulazio u ostavinsku raspravu, barem koliko je meni poznato. Može se pogledati u rješenje u ostavini, otići i izvaditi u upravi groblja vlasnički za grob, vidjeti tko ga je u stvari plaćao sve te godine...

ako netko zna kako to riješiti, nek se javi, meni je ta tematika polu nepoznata... :-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema Zakonu o grobljima iz 1998. grob je rješenjem dodjeljen korsiniku grobnog mjesta. Korisnik za to plaća godišnju naknadu.

 

Možete u upravi groblja (općina/grad) provjeriti tko je korisnikgrobnog mjesta. Ali mislim da sada nemožete ništa učiniti. Naime, da odonsno grobno i nema korisnika - grobno mjesto se nakon 10 godina neplaćanja naknade smatra napuštenim.

align=lefthttp://www.planetsmilies.com/smilies/sick/sick0004.gif[/img][/img]

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 14.

 

(1) Grobno mjesto za koje grobna naknada nije plaćena deset godina, smatra se napuštenim i može se ponovo dodijeliti na korištenje, ali tek nakon proteka petnaest godina od posljednjeg ukopa u grob, odnosno nakon proteka trideset godina od ukopa u grobnicu.

 

(2) Prijašnji korisnik grobnog mjesta za koje se prema stavku 1. ovoga članka smatra da je napušteno može raspolagati izgrađenom opremom i uređajem groba (nadgrobna ploča, nadgrobni spomenik i znaci, ograda groba i sl.) nakon što plati dužni iznos grobne naknade sa zakonskim zateznim kamatama. U protivnom smatrat će se da se radi o napuštenoj imovini kojom uprava groblja može slobodno raspolagati.

 

(3) Uprava groblja je dužna prije dodjele grobnog mjesta, odnosno grobnice drugom korisniku premjestiti ostatke preminulih iz napuštenog groba u zajedničku grobnicu izgrađenu za tu namjenu.

 

Članak 15.

 

(1) Pravo ukopa uz korisnika grobnog mjesta imaju i članovi njegove obitelji.

 

(2) Korisnik grobnog mjesta može dopustiti privremeni ukop i drugim osobama.

 

(3) Nakon smrti korisnika grobnog mjesta korištenje grobnog mjesta stječu njegovi nasljednici.

 

(4) Korisnik može korištenje grobnog mjesta ugovorom ustupiti trećim osobama. Ugovor o ustupanju tog korištenja mora se dostaviti upravi groblja radi upisa novog korisnika u grobni očevidnik.

 

(5) Oprema i uređaj groba izgrađeni na grobnom mjestu smatraju se nekretninom pa, stoga, ako se uz ustupanje grobnog mjesta prodaje ili na drugi način prenosi vlasništvo opreme, odnosno uređaja groba novi korisnik grobnog mjesta dužan je uz ugovor o ustupanju upravi groblja priložiti i dokaz o uplaćenom porezu na promet te nekretnine.

 

(6) Uprava groblja će obustaviti ukope u grobno mjesto u slučaju spora o pravu ukopa, odnosno korištenju grobnog mjesta dok spor ne bude riješen.

 

hvala @milly, evo i mog priloga o groblju,

ufffffffff teme, al i to je život

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija