Jump to content

naknada za odvojeni život,pojašnjenje


jozo

Preporučene objave

POZDRAVLJAM SVE HRVATSKE BRANITELJE,KAO I SVE OSTALE NA OVOM FORUMU,TE MOLIM POJAŠNJENJE,ODGOVOR ILI SAVJET NEKOGA TKO JE IMAO SLIČNO ISKUSTVO.

AKO DOBIJEM PREMJEŠTAJ PO ZAPOVJEDI I NOVO RADNO MJESTO MI JE UDALJENO 200 KM O MJESTA STANOVANJA TADA IMAM PRAVO NA NAKNADU ZA ODVOJENI ŽIVOT KOJA IZNOSI NAJMANJE 1000 KUNA.

(PRAVILNIK

O NAKNADAMA TROŠKOVA U SVEZI S OBAVLJANJEM SLUŽBE, SELIDBENIH TROŠKOVA I TROŠKOVA ZBOG ODVOJENOG ŽIVOTA OD OBITELJI

 

Članak 10.

Pravo na naknadu troškova zbog odvojenog života od obitelji i pravo na naknadu troškova putovanja iz mjesta rada u mjesto stanovanja njezine obitelji i obratno utvrđuje se posebnim rješenjem.

Visina naknade troškova zbog odvojenog života od obitelji utvrđuje se odlukom Vlade Republike Hrvatske.

Članak 9.

Djelatna vojna osoba nema pravo na naknadu troškova zbog odvojenog života od obitelji ako joj je Ministarstvo obrane u mjestu rada dodijelilo stan za službene potrebe u površini koja zadovoljava stambene potrebe njezine obitelji s nadnevkom dodjele stana.

Djelatnoj vojnoj osobi kojoj je Ministarstvo obrane u mjestu rada dodijelilo stan za službene potrebe u površini koja ne zadovoljava stambene potrebe njezine obitelji, kao i djelatnoj vojnoj osobi kojoj je osiguran smještaj u vojnom objektu, odnosno neki drugi smještaj na teret proračuna Ministarstva obrane, naknada za odvojeni život od obitelji pripada u iznosu od 50 % od punog iznosa naknade.)

 

KOLEKTIVNI UGOVOR

ZA DRŽAVNE SLUŽBENIKE I NAMJEŠTENIKE

1. TEMELJNE ODREDBE

Članak 51.

Naknada se isplaćuje za pokriće povećanih troškova života zbog odvojednosti od obite¬lji, odnosno rada i stalnog boravka izvan mjesta stalnog prebivališta.

Ukoliko je službeniku ili namješteniku osiguran plaćeni smještaj ili prehrana, visina naknade u novčanom iznosu uma¬njit će se u odgovarajućem iznosu.

Naknada za odvojeni život od obite¬lji i terenski dodatak međusobno se isk¬ljučuju.

Naknada za odvojeni život od obite¬lji i naknada troškova prijevoza od mjesta prebivališta do mjesta rada međusobno se isk¬ljučuju.

Ugovorne strane sporazumne su da visina naknade za odvojeni život od obite¬lji službenika i namještenika iznosi najma¬nje 1.000,00 kuna, odnosno prema sporazumu s Vladom.....

 

E SADA DOLAZIM DO SRŽI PITANJA;

DA LI JE MENI POSTROJBA DUŽNA OSIGURATI SMJEŠTAJ I PREHRANU TE MI PLAČATI NAKNADU ZBOG ODVOJENOSTI OD OBITELJI (1.000,00 KN)ILI SAM JA DUŽAN SA TOM NAKNADOM ZA ODVOJENI ŽIVOT SEBI OSIGURATI SMJEŠTAJ????

TO PITANJE MUĆI VELIKU VEĆINU NAS KOJI SMO SUKLADNO ZAPOVJEDI PREMJEŠTENI U NOVA MJESTA SLUŽBOVANJA,A ZBOG SAME UDALJENOSTI I ORGANIZACIJE PRIVATNOG-OBITELJSKOG ŽIVOTA PROIZAŠLI SU I NOVI VEĆI TROŠKOVI,A OSOBNI DOHODAK ČAK NIJE OSTAO NITI ISTI VEĆ JE I SMANJEN ZBOG NOVIH RJEŠENJA I NOVIH DUŽNOSTI.

 

U VEČINI SLUČAJEVA NAKNADA NIJE DOVOLJNA DA BI POKRILA REALNE MJESEČNE TROŠKOVE PROIZAŠLE U NOVOM MJESTU SLUŽBE(STAN,HRANA,REŽIJE...)

 

U ZAKONU O SLUŽBI U OSRH NIJE DETALJNO DEFINIRANA OVA PROBLEMATIKA,A S OBZIROM DA SAM SE NAŠAO U TOJ SITUACIJI ZANIMAJU ME SVE PRAVNE MOGUČNOSTI.

 

MOJE MIŠLJENJE JE DA NAKNADA SLUŽI ISKLJUČIVO KAO NEKAKOVA ZADOVOLJŠTINA ZBOG ODVOJENOSTI OD OBITELJI A NE NAKNADA ZA PLAĆANJE STANA I SVIH OSTALIH TROŠKOVA JER ZA TO NIJE NITI DOSTATNA.

HVALA NA STRPLJENJU I ODGOVORIMA.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samo načelna napomena: pravo na dodjelu stana i pravo na naknadu troškova zbog odvojenog života su dvije različite stvari, tako da se naknada zbog odvojenog života ne priznaje/isplaćuje da bi s njom osigurali smještaj nakon premještaja, već za ono što joj i naziv govori.

Dapače, sukladno odredbama koje ste citirali, jedno pravo može isključiti drugo.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U PRAVU STE .TO MI JE JASNO.

DAKLE AKO DOBIJEŠ KADROVSKI STAN,TADA MOŽEŠ DOVESTI I OBITELJ I SVI MOŽETE ŽIVJETI U NJEMU.TO JE ISPRAVNO.

AKO STANA NEMA I TI DOBIJEŠ 1.000,00 KUNA;ŠTO MOŽEŠ S TIM?

MOŽEMO RASPRAVLJATI O TOME ŠTO JE DOBRO I ŠTO JE POŠTENO TRI DANA,ALI OD TOGA NIKAKOVE KORISTI.ISKLUČIVO ME ZANIMAJU NAŠA PRAVA I KAKO DALJE POSTUPITI.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

SVI ONI KOJI IMAJU VEZE SA VOJNOM SLUŽBOM I KOJIMA JE UKINUTA POSTROJBA TE SU DOBILI PREMJEŠTAJ SHVATIĆE PROBLEMATIKU JER SU VJEROJATNO IMALI SLIČNO ISKUSTVO.

 

ČINJENIČNO STANJE:

 

DO SADA SAM PUTOVAO U SVOJU POSTROJBU 45 MINUTA,ZBOG NEORGANIZIRANOG VOJNOG PRIJEVOZA DOBIVAO SAM PUTNE TROŠKOVE 1.300,00 KUNA.OSOBNI DOHODAK BEZ PUTNIH ALI SA ZAPOVJEDNIM DODATKOM (cca 550,00 kn) BIO MI JE 5.200,00 KUNA.U STANDARDU SAM PROFESIONALNOG RAZVOJA NA USTROJBENOM MJESU VEĆEM OD OSOBNOG ČINA.SVAKI DAN SAM BIO DOMA.SUPROGA RADI U TRI SMJENE.SA DJETETOM KOJE JE KRENULO U VRTIĆ JA SAM BIO.ŽIVIMO SAMI.

 

NOVO STANJE.

 

RASPOREĐEN SAM U NOVU POSTROJBU UDALJENU 200 km.NEMAM ZAPOVJEDNI DODATAK TE GUBIM U STARTU 550,00 kn.NEMAM PUTNE TROŠKOVE.RASPOREĐEN SAM NA NIŽE USTROJBENO MJESTO OD OSOBNOG ČINA,TE SAMIM TIM NEMAM MOGUČNOST NAPREDOVANJA.ZA NEKOLIKO MJESECI NEĆU BITI U STANDARDU PROFESIONALNOG RAZVOJA.ŽENU KOJA MI ČUVA DIJETE PLAĆAM 900,00 KUNA.ŽENU I DIJETE VIDIM U NAJBOLJEM SLUČAJU ZA VIKEND.U NOVOM MJESTU SLUŽBOVANJA TROŠIM NOVAC ZA ŽIVOT.

I SADA NAKON SVEGA PERSONALAC MI KAŽE:MOŽEŠ DOBITI 1.000,00 KUNA NAĐI SI SMJEŠTAJ.

TAKVIH POPUT MENE IMA NEKOLIKO DESETAKA IZ MOJE BIVŠE POSTROJBE.

ZATO TRAŽIM I CRPIM SVE ONO PRAVNO MOGUĆE DA SI SVE OVO OLAKŠAM.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dana 01.11.07 sam premješten na novo radno mjesto tj nova postrojba sa danom rješenja od 01.10.07. U staroj postrojbi sam ostvarivao pravo na "naknadu za odvojeni život.."

Uvjeti se nisu promjenili nego samo postrojba. U novoj postorjbi sam predao sve papire ima više od 3 mjeseca i još nema odgovora. Može li mi netko odgovoroiti koji je vremenski rok u kojem presonalna mora donjeti odgovor u pozitivno ili negativnom smislu.

Samo nemojte reći da ih nazovem i provjerim dokle je došlo jer dobivam samo odgovore da je u obradi (Pa jel' moguće 90 dana)

 

Hvala,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pozdrav ekipi,

sad ću Vam ispričati kako stvari stoje glede naknade za odvojeni život i naknade troškova putovanja na posao i sa posla.

1. naknada za odvojeni život u 100 %- tnom iznosu iznosi 1000 kn i naknada troškova putovanja iz mjesta stanovanja u mjesto rada za dva takva putovanja mjesečno.(isplaćuje se zajedno)

To se odnosi za slučaj da djelatnik nema osiguran smještaj na teret MORH-a (vojarna i voj.objekti), ako mu je osiguran smještaj u vojarni onda je naknada za odvojeni život iznosi 500 kn i također dva putovanja.

2. U slučaju dežurstva vikendom naknadu putnih troškova mogu ostvariti svi djelatnici ,ali uz predočenje stvarnih putnih karata.( većina ljudi dolazi osobnim automobilom i nemože ostvariti povrat putnih troškova)

3.Ova točka se odnosi na kolegin apsurd-dosad je svakodnevno putovao na posao 45 minuta i za to dobvao 1300 kuna naknade troškova, a od sad će putovati na posao 4 puta mjesečno i viđat će obitelj u prosjeku 7 dana mjesečno i zato će dobiti max. 1500kuna , a troškovi života će mu enormno porasti.

 

:propovjeda: ovakva praksa je mojoj gbr već godinama, a sumnjam da je i drugim gardijskim brigadama bolje...mi ovo prolazimo već 10- ak godina, a neke je tek sad strefilo....

i mi imamo žene ,djecu,prijatelje, ali lako je nama mi smo stari gardijaneri... :svejk:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

SEMPERFI je potpuno u pravu.Neki dan sam zvao u Ministarstvo na mjerodavna mjesta da ponovo sve provjerim i ispitam zakonske mogućnosti,no odgovor pravnika je bio poput ovoga od semperfi.Uzaludna su sva obrazloženja i argumenti poput toga da su realni troškovi puno veći i da sada ne nabrajam dalje.Da ne povjeruješ.Pa kadeti na Črnomercu imaju visoko kvalitetan smještaj u sobama sa računalom i pristupom internetu a DVO sa ohoho godina službe potucaju se po vojarnama,djele vojničke ormariće i slično.Tu privatan život ne postoji.Žalostan je i slučaj od Joze,a takvih ima puno.Ovo pitanje za rok od 90 dana;moguće je.Sobzirom da nije regulirano zakonom o službi trebaš pročitati zakon o opće upravnom postupku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Isto tako imaš naravo dva puta na mjesec dobiti plačenu kartu od mjesta službe do mjesta prebivališta i to za najjeftiniji javni prijevoz.Nemožeš uzeti cijenu karte u jednom smjeru pa x2-već mora biti povratna(jer je jeftinija).Naravno u nekim postrojbama zap.idu na ruku pa netko i prespava u vojarni a dobije puni iznos odvojenog života no i to je sada sve rjeđe.

Naknada za odvojeni život bi trebala biti naknada ,a ne nikako sredstvo za pokriće troškova boravka i smještaja no u zakonu o službi i dopuni istoga nije tako već je kontra i dok se to ne promjeni nema pomoći.Suosjećanje nadređenih pa i samih pravnika nije od nikakve koristi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zavisi gdje si završio. Konkretno u mojoj popstrojbi je za putovanje vikendom dovoljna i orginal potvrda o cijeni karte na relaciji od mijesta stanovanja do mijesta rada.za soma kuna riješenje ti je da se prijaviš kod nekoga u gradu,tj.da nemaš smiještaj u vojarni.Ali i tada postoji opcija da češ riješanje čakati do nakoloiko mj.pogotovo sada kada je preustroj.A da te utješim,kada budeš išao na plačenu stražu skinut če ti dio odvojenog,kao jedna naknada isključuje drugu.Sto postrobi sto tumačenja,jednaHV.Dobro došao u klub druže.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o službi u OSRH kaže:

 

Clanak 179.

 

Djelatna vojna osoba premještena u skladu s ovim Zakonom ima pravo na naknadu selidbenih troškova.

 

Djelatna vojna osoba premještena u skladu s ovim Zakonom koja uzdržava obitelj i s njom živi u zajednickom kucanstvu ima pravo na naknadu troškova zbog odvojenog života od obitelji.

 

Ministar obrane propisuje uvjete i postupak za ostvarenje naknade selidbenih troškova i naknade troškova zbog odvojenog života od obitelji.

 

Clanak 180.

 

Rocnici, kadeti i pricuvnici na službi u Oružanim snagama imaju pravo na besplatnu vojnu odoru, osobnu opremu, prehranu i smještaj.

 

Osoba koja se prima u djelatnu vojnu službu ima pravo na besplatnu vojnu odoru.

 

Ministar obrane propisuje kriterije pripadanja, nacin osiguranja i održavanja vojne odore i osobne opreme vojnih osoba.

 

Clanak 181.

 

Djelatne vojne osobe, službenici i namještenici imaju pravo na besplatan smještaj kada privremeno borave u zapovjedništvu, postrojbi, odnosno ustanovi Oružanih snaga, pod uvjetima utvrdenima pravilnikom iz clanka 30. stavka 1. podstavka 1. ovoga Zakona.

 

Tijekom obavljanja vojne službe djelatne vojne osobe, službenici i namještenici imaju pravo na besplatan objed ili novcanu naknadu za topli objed u skladu s posebnim propisom ministra obrane.

 

Djelatna vojna osoba, službenik i namještenik koji radi dulje od punog radnog vremena, ali najmanje 4 sata neprekidno, ima pravo na dodatnu prehranu razmjerno vremenu provedenom na radu.

 

Što se tie dežurstva:

 

Članak 40.

U članku 97. stavku 1. podstavak 5. briše se.

U stavku 6. iz riječi: »radnog vremena« stavlja se točka, a riječi: »te ako je dežurstvo kao poseban uvjet rada vezano uz kontinuirano obavljanje poslova i zadaća.« brišu se.

Iza stavka 6. dodaje se stavak 7. koji glasi:

»Dežurstvo kao rad dulji od punog radnog vremena koji se ne smatra prekovremenim radom uredit će se rasporedom tjednog i dnevnog radnog vremena, a dodaci za dežurstvo uredit će se posebnim propisom kojim se uređuju dodaci na plaću.«

 

 

Poseban propis ministra o naknadi za odvojeni život (zadnji)kaže:

 

IV. TROŠKOVI ODVOJENOG ŽIVOTA OD OBITELJI

Članak 8.

Djelatna vojna osoba premještena odnosno raspoređena u drugo mjesto zbog potreba službe ima pravo na naknadu troškova zbog odvojenog života od obitelji, ako zbog mjesta rada različitog od mjesta stanovanja obitelji s kojom je u zajedničkom kućanstvu, živi odvojeno od obitelji.

Pod pojmom obitelj u smislu ovoga pravilnika smatraju se supružnik (bračni, izvanbračni), djeca (bračna, izvanbračna i posvojena), te roditelji prema kojima djelatna vojna osoba ima ob¬vezu uzdržavanja, koju dokazuje poreznom karticom (u daljnjem tekstu: PK-1 kartica) i drugim aktom nadležnog državnog tijela uprave kojim je utvrđena obveza uzdržavanja i s kojima živi u zajedničkom kućanstvu.

Smatra se, u smislu odredbe stavka 1. ovoga članka, da živi odvojeno od obitelji djelatna vojna osoba čije je mjesto rada udaljeno više od 100 kilometara od mjesta stanovanja njezine obitelji.

Djelatnoj vojnoj osobi koja živi odvojeno od obitelji i kojoj je priznato pravo na naknadu troškova zbog odvojenog života od obitelji, pored te naknade pripada i naknada troškova putovanja iz mjesta rada u mjesto stanovanja njezine obitelji i obratno u vrijeme tjednog odmora, državnih blagdana i neradnih dana, najviše za dva (2) putovanja u tijeku kalendarskog mjeseca, prema cijeni pojedinačne karte najjeftinijeg javnog prijevoza.

Članak 9.

Djelatna vojna osoba nema pravo na naknadu troškova zbog odvojenog života od obitelji ako joj je Ministarstvo obrane u mjestu rada dodijelilo stan za službene potrebe u površini koja zadovoljava stambene potrebe njezine obitelji s nadnevkom dodjele stana.

Djelatnoj vojnoj osobi kojoj je Ministarstvo obrane u mjestu rada dodijelilo stan za službene potrebe u površini koja ne zadovoljava stambene potrebe njezine obitelji, kao i djelatnoj vojnoj osobi kojoj je osiguran smještaj u vojnom objektu, odnosno neki drugi smještaj na teret proračuna Ministarstva obrane, naknada za odvojeni život od obitelji pripada u iznosu od 50 % od punog iznosa naknade.

Članak 10.

Pravo na naknadu troškova zbog odvojenog života od obitelji i pravo na naknadu troškova putovanja iz mjesta rada u mjesto stanovanja njezine obitelji i obratno utvrđuje se posebnim rješenjem.

Visina naknade troškova zbog odvojenog života od obitelji utvrđuje se odlukom Vlade Republike Hrvatske.

 

 

I to je to.Druga je priča što svi mi koji to u praksi doživljvamo znamo stvarnu i realnu situaciju.

dobro si rekao,100 postrojbi 100 tumačenja jedna HV.

S obzirom da je preustroj i da su se neke vojarne u zadnje vrijeme ugsile svjedoci smo razno raznih primjera različitih ljudskih sudbina.

Svima je problem otplata kredita(barem večini)gdje kamate non stop rastu a u isto vrijeme nas se sve više zakida za plaću ukidanjem dodataka te velikim rastom troškova koje iziskuje stanovanje u mjestu službe.A svi znamo kolika je mirovina DVO po 6a.Moraš puknuti hoćeš-nečeš.Oko dežurstva je bilo puno govora no kod nas se nikada nije plačalo i ne plača se.Imaš pravo na 1 sl.dan nakon službovanja.U nekim postrojbama interno su dogovorili 2 dana ali se piše kao 1,no negdje zap. to ne dozvoljava.Onima u Požegi koji su u Središtu ukinuli su zapovjedni(600 kn) jer su instruktori,a nemaju nikakav instruktorski već im je plaća manja.Ljudi se snalaze kako mogu pa se i voze dogovorno sa osobnim autima samo da bi prije došli obiteljima.No nedaj Bože da se što desi na putu.Što u tom slučaju!??

Postrojba koja može osigurati će krevet i hrau za 500 kn i to je to.To nije privatni život i toga neme u vojarnama.

Zakon je takav kakav je i ja se isto nadam da se to bude promijenilo.Gore ne može.

Jedino svjetlo na kraju tunela vidim kao što mogu ponegdje pročitati u dolasku novog zakona ili pravilnika kada pristupimo u NATO,ako je to točno(radi se o povećanju otpremnine,15 godina staža fiksno,10.000,00 kn po godini...)

Živi bili pa vidjeli.

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobra ti je primjedba da u vojarnama nema privatnog života.One ljude koji ostaju nakon 16H tretira se kao ročnike(barem kod mene)brani im se pušenje u spavaonama, kuhanje kave,moraju se ravnati po rasporedu radnog vremena(ustajanje,doručak itd.)a uredno im skinu 500kn.na račun boravka u vojarni.Klopu se nesmije niti spomenuti(količina,kvaliteta).Par puta su pokušali razgovarati sa zap.ali naravno bezuspješno.Par kolega je to riješilo tako da su jeftino iznajmili kuče,prijavili se na adresu i dobivaju soma kuna odvojenog,e sad bi se dalo raspravljati kolika je cijena slobode :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Poz...!

 

Dižem temu iz mrtvih jer je usko-vezana za ono što želim pitat pa da ne otvaram novu.

 

Dakle sve isto, DVO, korisnik odvojenog života, 500,00kn, smještaj u vojnom poligonu, baraka ali dobro, nije šator....

 

Ukinuli nam prehranu tj. doručak i večeru ! Kuhinja radi ali jedu samo oni koji su u službi ili na bilo kojoj dužnosti. Mi koji spavamo/boravimo tu na poligonu nemamo pravo na večeru i doručak.

 

Do grada ima 5-6km tj. prve trgovine, nema svako ni auto a nije ni hranu dozvoljeno unosit na poligon. U dane vikenda ako ostanemo ovdje nemamo pravo ni na jedan obrok, ako nisi služba dobije se 1 obrok dnevno i to samo u radne dane !

 

Šta činit ? Na samom poligonu nema se gdje kupit hrana a ista se nebi smjela unosit, sad je ljeto pa je lakše do grada tih 5-6km a šta ćemo zimi ?

 

Pa jel to moguće da nakon toliko godina u vojsci sad moramo trpit i GLAD ?!?

 

Čitali smo pravilnik o objedu:

 

 

MINISTARSTVO OBRANE

3199

Na temelju članka 181. stavka 6. Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske (»Narodne novine«, broj 33/02, 58/02, 175/03, 136/04, 76/07, 88/09 i 124/09) donosim

PRAVILNIK O OBJEDU

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovim Pravilnikom uređuje se način organiziranja prehrane u Oružanim snagama Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu Oružane snage) te uvjeti i način ostvarivanja prava vojnih osoba, državnih službenika i namještenika na objed.

Članak 2.

Organizirana prehrana u smislu ovoga Pravilnika je sustav prehrambenog zbrinjavanja djelatnih vojnih osoba, državnih službenika i namještenika za vrijeme službe u Oružanim snagama, a koja obuhvaća objed i dodatnu prehranu.

Pod objedom u smislu ovoga Pravilnika podrazumijeva se osnovni dnevni obrok – ručak.

Pod dodatnom prehranom u smislu ovoga Pravilnika podrazumijeva se prehrana ostalim vrstama dnevnih obroka iz sustava redovne prehrane (zajutrak, doručak, večera i dodaci (D) u hrani za pojačanu prehranu: D I., D II., D III., D IV. i D V.).

Pravo na dodatnu prehranu ostvaruju osobe koje rade dulje od redovnog dnevnog radnog vremena, osobe koje imaju obvezu cjelodnevnog boravka u vojnom objektu i druge osobe po propisanim uvjetima.

Dodaci u hrani za pojačanu prehranu predstavljaju normirane dodatke hrane koja se u svrhu pojačanja prehrane koriste u posebnim okolnostima i uvjetima obavljanja službe.

Letački poluobroci LP-I. i LP-II. propisuju se za planiranje i organizaciju prehrane letača tijekom obavljanja letačke službe i uređuju se posebnim aktom.

Prehrana specijalnih i zaštitnih postrojbi u dane izvođenja specifične obuke uređuje se posebnim aktom.

Iznimno, u skladu s posebnim potrebama službe, zajutrak, objed i večera mogu se zamijeniti kompletima zapakirane hrane za zajutrak, objed i večeru u funkciji zamjene za kuhane vojne obroke što se uređuje posebnim aktom.

Ovisno o okolnostima i uvjetima obavljanja službe objed i dodatna prehrana mogu se zamijeniti paketima cjelodnevnih suhih obroka.

Posebnim aktom uredit će se prehrana cjelodnevnim suhim obrocima i drugim vrstama obroka.

Ročnici, kadeti i pričuvnici na službi u Oružanim snagama imaju pravo na besplatnu prehranu.

Organizacija prehrane pripadnika Oružanih snaga u mirovnim operacijama i drugim aktivnostima u inozemstvu uređuje se posebnim aktom.

II. UVJETI I NAČIN OSIGURANJA PREHRANE

Članak 3.

Djelatne vojne osobe, državni službenici i namještenici za vrijeme službe u Oružanim snagama imaju organiziranu prehranu.

Djelatne vojne osobe, državni službenici i namještenici raspoređeni u zapovjedništva i postrojbe Oružanih snaga ostvaruju pravo na besplatan objed.

Tijekom vojnih vježbi djelatne vojne osobe, službenici i namještenici uključeni u te aktivnosti imaju pravo na besplatan objed.

Djelatne vojne osobe, državni službenici i namještenici raspoređeni u Glavni stožer Oružanih snaga i u Hrvatsko vojno učilište, kao i djelatne vojne osobe raspoređene u Ministarstvo obrane te djelatne vojne osobe raspoređene izvan Oružanih snaga nemaju pravo na besplatan objed.

Članak 4.

Pravo na objed i dodatnu prehranu ostvaruje se i razmjerno vremenu boravka i obavljanja vojne službe i drugim uvjetima vojne službe.

Pravo na objed-ručak ostvaruje se za redovito dnevno radno vrijeme u trajanju od osam sati.

Pravo na dodatnu prehranu ostvaruje se pod sljedećim uvjetima:

– za 12 do 16 sati rada i boravka – dva dnevna obroka (zajutrak i ručak ili ručak i večera)

– za više od 16 sati rada i boravka – tri dnevna obroka (zajutrak, ručak i večera)

– za rad odnosno obvezni boravak u vojnom objektu 24 sata dnevno četiri dnevna obroka (zajutrak, doručak, ručak i večera)

– za noćni rad – jedan dnevni obrok ili komplet zapakirane hrane.

Članak 5.

Uprava za materijalne resurse nositelj je organizacije sustava prehrane, a Glavni stožer Oružanih snaga, zapovjednici i drugi čelnici ustrojstvenih jedinica razine samostalne bojne, njoj ravne ili više razine suradnici su u organizaciji sustava prehrane u Oružanim snagama.

Prehrana se osigurava vlastitim logističkim kapacitetima u zapovjedništvima, postrojbama i ustanovama Oružanih snaga, kao i preko ugovornih davatelja usluga prehrane.

Članak 6.

Prehrana korisnika organizira se i provodi u skladu s propisima i uputama nadležnih ustrojstvenih jedinica, propisima iz područja materijalnog zbrinjavanja Oružanih snaga, a u skladu s odobrenim proračunskim sredstvima.

Prehrana korisnika temelji se na metodama planiranja prehrane, strukovnim dostignućima iz područja prehrambenih tehnologija i nutricionizma.

III. ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 7.

Ravnatelj Uprave za materijalne resurse donijet će Uputu o organiziranoj prehrani u roku od osam dana od dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika.

Uprava za materijalne resurse u suradnji s Glavnim stožerom Oružanih snaga uskladit će važeće akte kojima se regulira prehrana u skladu s odredbama ovoga Pravilnika.

Članak 8.

Ovaj Pravilnik objavit će se u »Narodnim novinama« i stupa na snagu 1. studenoga 2009.

Klasa: 023-03/09-04/22

Urbroj: 512-01-09-1

Zagreb, 29. listopada 2009.

Ministar

Branko Vukelić, v. r.

 

E sad jedino ovaj pasus

 

"osobe koje imaju obvezu cjelodnevnog boravka u vojnom objektu i druge osobe po propisanim uvjetima."

 

Dali se mi možemo strpati pod taj stavak ?

 

Ovo je suludo, do grada 5-6km, nema se na poligonu kupit gdje jest, ne smije se unosit jest a ne daju nam u kuhinji jest...

 

Bilo kakva pravna uputa/pomoć dobrodošla, šta da radimo ?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Pozz.

 

Nikako se ne može nazvati obavezom vaša samostalna odluka da boravite poslije radnog vremena na poligonu. Dakle, obavezni su biti samo djelatnici koji su na dužnosti i nakon radnog vremena (dežurstvo, straža i sl.).

 

Istina je da je grad daleko, istina je da ne smijete unositi hranu ali vam nije zabranjen izlazak u grad što znači da vam je omogućen odlazak u grad poradi prehrane.

 

Ovo je pomalo surov odgovor ali je u skladu sa propisima. Nažalost kad požele štedjeti prvo štede na hrani. Neznam uređenu državu gdje vojnici imaju ograničenje u prehrani.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija