Jump to content
Sign in to follow this  
corvetteos

Provjera funkcioniranja novog OZ-a??!!

Preporučene objave

Eto me opet....Bila na razgovoru u CZSS, sutra ujutro idem odvjetnici sa prikupljenim dokazima o plačanju alimentacije( 642,94kn za troje klinaca..btw...gledajuci izvode utvrdila sam da je alimentacija od studenog 2001. do danas porasla ravno 1 lipu...)Napravit ću tužbu za povečanje alimentacije i potraživati dug za 2 godine( 1998-2000) za koju nije uplaceno niti lipe.Živo me zanima što će sud napraviti i kojim intenzitetom će se rješavati spor....Uglavnom, obavještavat ću vas o svim promjenama i ukazivati na mogući lakši put do ostvarenja prava..Pozdrav!! ;-)

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Tužba je danas predana,trazila sam povecanje na 800kn za svako od malodobne djece, pa cemo vidjeti sto ce se dogoditi.

Što se tice zaostataka od 1998-2000god.receno mi je da je po zakonu nastupila zastara(koja je 5 godina)po novom zakonu??!! Mogu je pokrenuti,ali ako se protustranka tj.otac bude zalio, gubim spor i moram platiti troskove,tako da je to rizik.

 

AJMO DALJE!!!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

A što se ima za izgubiti ako pokušaš?

Barem će negdje ostati lijepo evidentirano da nije uzdržavao djecu 2g pa možda i ne bude jako pošteđen sadašnjim iznosom

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

za troje dijece 643 kn!????? Užas! Puno pa premalo! Za jedno dijete plačam 1300 kn! Dodatni troškovi kada se uzmu u obzir za moje dijete, računam negdje oko 3000 kn/ mjesečno u prosjeku. Moj mali ima tri godine i tri mjeseca! Pa kolika mu je plača??

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ja sam trazila, a vidjet cemo sto cu dobiti...smatram da je 800kn realno i bez obzira na plaču...pa niti mene nitko ne pita kako nadoknađujem ono sto otac" ne moze".

Neznam jesam li spomenula na ovom forumu nepravilnosti u radu tvrtke ex supruga, tj.on je prijavljen na minimalac, a ostatak do 3 200kn(po mojim saznanjima), prima na "CRNO" u koverti,sto sam takodjer prijavila u nadleznu instituciju...

Uzdrzavanje nije bilo uskladjivano 8 godina, a promjene koje su nastale su drasticne.

Rekose mi na sudu da je uzdrzavanje hitan postupak, , vidjet cema....uglavnom javim svaki detalj i promjenu....

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Evo i ja ću izvjestiti što se događa po mom predmetu po novom zakonu čim dobijem iole ikakvu info od odvjetnika -prijedlog za ovrhu po sada pravomoćnoj presudi-( btw čekali na pravomoćnost iste dvije godine) uručen je sudu prije više od tri mjeseca.. kažu da se od sada (kada je to pak sada, pitam se i ja ) radi po hitnom postupku.. no još ništa.. držim fige da se konačno krene u rješavanje.kako vama tako svima....bili živi pa vidili ili ćemo čekati još jednu predizbornu kampanju za novi val obećanja ???

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Jako mi je drago da se javljaju oni koji imaju iste ili slicne probleme,jer smatram da bi kroz ovaj forum mogli jedni drugima puno pomoci iznoseci svatko svoje iskustvo ponaosob a tako da onj netko peti ne zapne tamo gdje je zapeo prvi.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Mislim da je zakonski minimum koje treba izdvojiti za predškolsko dijete 1000 kn, ili 25% od neto plače zaposlenika! Eh, sada se postavlja pitanje savjesti očeva koji bi trebali voditi brigu o djetetu u pogledu njegove osobne higijene, odjevanja, prehrane, i drugih izvanrednih troškova! Mene osobno bi me zapekla savjest da vidim svoga sina da nema cipele ili da nije adekvatno obučen za ovaj period vremena! Život je postao izuzetno skup u Hrvatskoj, pa recimo cipelice br. 25 za trogodišnje dijete košta cca. 350 kn, jaknica 320 kn, cjepljenje protiv meningitisa i upale pluča 150kn, 230 kn, vrtić 400 kn, higijenski preparati (šamponi, kremice,) cca 200 kn, itd. Troškovi su veliki ali je neizmjerno zadovoljstvo da su djetetove potrebe zadovoljene. Moj stav!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Svaka čast Fikus..očevima poput tebe bi trebalo dici spomenik,tek sam na ovom forumu vidjela kako razmisljaju pravi ocevi...ma gdje bi mi bio kraj sreci da je moj ex barem upola takav...ma da su svi razvedeni, bio otac ili majka spremni i zrelo podijele skrb oko djece, da doista misle na dobrobit djeteta i ne smatraju uzdrzavanje otetim novcem koji su oni krvavo zaradili.

BTW...stigao mi je danas mail iz Ureda Predsjednika,gdje se vidi zgrazanje nad svotom uzdrzavanja te je po njegovom naputku urgirano da Kosorkino ministarstvo razmotri i ispita sucaj... :-)

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Upravo sam se vratila sa razgovora iz CZSS,ispitana sam o svim mogucim situacijama od rodjenja,veze sa obitelji,braka,razvoda pa do onoga sto imam u kuci.Jos mi preostaje posjet socijalne radnice(trebala bi obici i ex supruga ), pa dati kompletan izvjestaj na sud...a onda je na sudu kako ce presuditi...

 

IDEMO DALJE....

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Danas sam imala sud za povečanje uzdržavanja,oni koji prate moju temu otpočetka zanaju sto je tocno problem..Dakle, ex je htio izlažirati svoju i plaću sadašnje svoje supruge,no nije uspio jer su papiri pokazali da imaju primanja oko 6500kn,zive u kuci koja glasi na njenog oca gdje ne plaćju rezije niti najam i imaju obavezu uzdrzavanja svog sina u dobi od 7 godina. Ex je takodjer izjavio da on ne može izdvajati vise od 642,94kn za svoju djecu,te se obrukao jer nije znao kada mu je rodjen prvi sin (fulao je samo 6 mjeseci), nije imao pojma da mu najmladji 12-godišnji sin boluje od ADHD-a, aa kao redovito se vidjaju...grozno.

Rekao je u svoju obranu da boluje od PTSP-a. Ja sam ostala pri tuzbenom zahtjevu i imala primjedbu na to sto su u negovoj tvrtci imali administrativnu zabranu za uzdrzavanje,plaća je u 8 god. porasla 250%,a ja i dalje dobijam isti iznos.sudac je na odlasku rekao da nezna kko ce presuditi,an spomen postotaka po novom zakonu je rekao da se obazirem previše..hm :-?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala Whitedd,da znas da mi je bilo sve ovo jako šokantno i tvoja mi je podrška dobro došla..vidjet cemo sto ce sudac reci sutra...živo me zanima....ali vidim vec d će tu biti žalbi do beskraja...što dalje, kontam da i ja imataj PTSP,ADHD iADSL....ma sve imam...fuj!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Neznam ni ja , ali...evo me opet!!!

Nisam mogla do vas jučer,inače bi dobli informaciju "ispod čekića"...Jučer je bila objava presude, na koju sam , naravno, došla sama.Sudac je riješio u korist djece i dosudio 1.100,00 kn uzdržavanja.Ja sam zadovoljna, ali otac ima 15 dana pravo žalbe i to će,kako sudac kaže i napraviti :-( ., a ja ću do pravomoćnosti presude dobivati famoznih 642,94kn....to be continued..................................

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Za pretpostaviti je da je u vašem slučaju sudac primjenio čl.232. st.5., a vezano na stavak 4. Obiteljskog zakona koji glasi:

 

Članak 232.

(4) Ministarstvo nadležno za poslove socijalne skrbi odredit će jednom godišnje, a najkasnije do 1. travnja tekuće godine objaviti minimalne novčane iznose potrebne za mjesečno uzdržavanje djeteta, koje je dužan platiti roditelj koji ne živi s djetetom. Minimalni iznos određuje se u postotku od prosječne mjesečne isplaćene neto plaće po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za proteklu godinu, i to:

– za dijete do 6 godina 17% prosječne plaće,

– za dijete od 7 do 12 godina 20% prosječne plaće,

– za dijete od 13 do 18 godina 22% prosječne plaće.

(5) Ako je obveznik uzdržavanja dužan uzdržavati više djece u skladu s ovim Zakonom, obveza uzdržavanja može biti određena i u manjem iznosu od onoga u stavku 4. ovoga članka, ali tako da ne bude manja od jedne polovice iznosa iz toga stavka.

 

Međutim kad se uzme u obzir iznos uzdržavanja od 1100 kuna za troje djece onda je i taj iznos ispod minimalnog prema čl.232 ObZ-a.

 

Kada zaprimite presudu vidjet ćete što je sudac napisao u obrazloženju zašto dosuđuje toliki iznos.

Razmislite o mogućnosti da i vi uložite žalbu na dosuđeni iznos,jer manji iznos od ovog sigurno neće biti dosuđen,a postoji relna mogućnost da se poveća za koju stotinu kuna...

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Štovani Canis!

Najstariji sin je sada punoljetan,uzdrzavanje,tj. povečanje sam tražila samo za ove moje pubertetlije (sin 12god. i kći 14 god.)Sin je počeo raditi na odredjeno vrijeme i ne pripada ga više uzdržavanje,tako da s obzirom na iznos koliki sam dobijala na njih troje i ovaj sada za dvoje djece sasvim me zadovoljava,jer kada realno gledam, to je skoro duplo više.

Sada mi još jedino preostaje odlazal kod poslodavca ex supruga i sa njim pokušam riješiti problem oko toga sto sam uredno dostavila prije 8 god.rješenje o rastavi gdje je u postotcima odredjeno uzdržavanje za svako dijete,plaća je u tom periodu porasla za oko 250%,a ja sam cijelo to vrijeme dobijala isti iznos uzdržavanja.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Dobro,gledajući na prijašnji iznos povećanje postoji i to je sada 550 kuna po djetetu.Ali opet mi se čini vrlo malo..Pričekajte obrazloženje presude pa ćete vidjeti ima li osnove za žalbu..

Bez obzira što vam bivši suprug ima još obvezu uzdržavanja jednog djeteta i dalje stojim na poziciji da bi se trebalo žaliti,a kako ste već kazali da će se i on žaliti onda to neće usporiti pravomoćnost presude.U svakom slučaju to ostaje vama na procjenu...

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Sud je dužan dostaviti presudu u roku od jedan mjesec od dana objave s mogućnošću da se taj rok produži za još jedan mjesec.To je regulirano Zakonom o parničnom postupku.Žalbeni rok je 15 dana i teče od dana zaprimanja presude..

Žalba bi se trebala rješiti u narednih mjesec dana od isteka žalbenog roka, ali to se zna produžiti i za koji mjesec više što ovisi o konkretnom Županijskom sudu...

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Što nije prevelika greda jer Županijski još relativno brzo i riješi predmet, ali onda papir baulja uokolo i do 3-4 mjeseca dok dođe u ruke odvjetnika ili vaše redovnim putem.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Evo samo da se na kratko uslikam te da saopcim da jos uvijek nisam dobila pravomocnost presude o povecanju uzdrzavanja.Nema ulozene zalbe, ali ex ocito izbjegava urucenje presude...stanujemo u blizini i imamo istog sudskog dostavljaca, koji mi je istu uručio 20.03 o.g.

Vidjet cemo kako ce ici dalje...

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

He hmmm sad mi je jasno zasto si meni onako grubo odgovorila ,ono PRAVDA ZA SVE bas ti ne stoji nisi pravedna ti si ogorcena zena koja mrzi sve sto je musko jer bivsi ti je zagorcao zivot koliko se vidi iz tvojih istupanja,no morala bi znati da nisu svi muski isti kao taj tvoj.Vecina odnosno 98 posto muskaraca vode brigu o svojoj djeci i brinu za njih jos kad bi zenski rod to priznao :))

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Za pretpostaviti je da je postotak kojeg navodite provjeren podatak? Naravno, ne umanjujući ovim pitanjcem značaj i trud svih onih koji u njega spadaju, ma koliki bio?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Veliki broj muskaraca zasluzuje titulu OTAC, no na zalost, jako ih je puno, cak i previse onih koji u potpunosti izbjegavaju bilo kakvu obvezu prema svojoj djeci, pogotovo ako zasnuju novu obitelj.Sto se tice postotka malo se bolje propitaj i prouci, nisi tu u pravu.

Dakle, ponavljam, svim očevima koji su to u pravom smislu te rijeci svaka cast!!!

A o ostalima se da vrlo lako zakljuciti sto mislim.

U svojim postovima iznosim vlastito iskustvo koje je zaista vrlo ruzno, pa mozda se i neki "neotac",malo trgne i posveti vise vremena svom djetetu st jako puno znaci za djetetov razvoj.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

To mi je drago cuti odnosno vidjeti ispisano,da uistinu postoje ocevi koji se brinu o svojoj djeci.No nazalost nevjerujem da ce ijedan NEOTAC trgnuti na osnovi tvog iskustva bolnog jer kad je netko necovjek onda je to za cjeli zivot,Ali corvetteos moras priznati da ima uzasno losi zena odnosno majki koje gledaju samo kako bi napakostili svojim bivsim muzevima...Dakako da sam uvijek za to da se MORA pomoci uzdrzavati djete bez obzira kod koga je ,ja ako uspijem dobiti djecu za sto postoji velike mogucnosti nemislim traziti nista od bivse mislim i siguran sam da mogu sam brinuti o njima..

Nerazumijem niti muskarce koji zasnuju novi brak i imaju djecu a zaborave svoju prvu djecu strasno nesto ja bi im osobno jaja otkinio..

corvetteos budi ustrajana kao i dosad i uspjeh je zagarantiran..Da nije ovog foruma ja bih vjerovatno popustio zivcima i napravio sheet.Al nasrecu zahvaljujuci nekim savjetima na forumu trgnuo sam se i kako kaze onajjjjjjjj IDEMO DALJE .

tako i ti coretteos IDI DALJEEEEEEEE...

 

 

 

 

 

:-D:-D:-D

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

corvetteos je napisao:

Jučer sam dobila poziv na ročište koje će biti 18.03.2008...super, nepunih mjesec i pol od podnošenja tužbe!!!!

 

IDEMO DALJE....

 

opa, ne mogu vjerovati.. ja sam tužbu predala 7.11. , a ročiste (prvo) je 3.6.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Kod mene išlo sve regularno ,jedino što mi je sada problem što 2 mjeseca nisam dobila uzdrzavanje,cak ni ono sto mi je dodijeljeno po starom rjesenju, a sto se tiče ovog novog uvečanog uzdržavanja, zena na sudu mi je rekla da ne dolazim po pravomočnost do iza 01.05. a ja sam rješenje primila 20.03.jedino što ex ne prima sudsku dostavu...neznam kako će dalje teći stvari... :-(

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

mozda bi nam se mogao javiti netko tko je po izmjenama i dopunama obz-a dobio alimentaciju retroaktivno....

 

pitanje: pri određivanju uzdrzavanja, kakvu konkretno ulogu imaju obustave (krediti).. npr. ako netko ima placu 4000 kuna, a nakon obustave 2900, racuna li se alimentacija na 2900 ili 4000?

ja sam mislila da je naplata uzdrzavanja privilegirana na ostala potrazivanja, ali to je ocito ako se radi samo o ovrsi..

 

neka me , molim vas, netko ispravi... :-D

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poznato je da su se i prije poneki znali "dosjetiti" tome pa napodizali kredita i kredita kako bi im ostatak primanja bio manji, no ispalo je da su se malo preračunali, a ima i krasnih rečenica koje su suci znali uputiti u obrazloženju...

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

znaci, krediti nemaju veze i ne gledaju se upce?

 

pitam jer je sud od stranaka, mene i ex, zatrazio neke dokumente o financijskom stanju i pise da ih zanimaju i obustave te svrha istih. i ja sam dobila fotokopije njegovih pri urucenju poziva na prvo ročiste..i onda sam vidjela njegove obustave.. ja nemam nikakvih...

pa me sve to zbunilo...

 

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

često traže i priljev po računima i kredite....

meni i exu su tražili i tekući i žiro i devizni i sve redom godinu unatrag, stanje i imanje svakoga do detalja, a logika nalaže ako je jednom npr podstanarstvo trošak života da je drugom kredit za stan ista stvar... naravno, ne trzaju na neke astronomije baš...

isto tako se ne obaziru na krede za auta, dva, tri, plus još kojekakvih...

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

super, on je meni tamo stavio spisak od dva kredita po 100 000 kuna do 2030... ni ziva ne znam hocu li biti :-D

tj. sve je to pisala punomocnica, ne znam zasto, ako ne igra ulogu...

i također je trazila da sud odbije zahtjev za retroaktivnu isplatu... nije platio zadnjih 9 mjeseci, do 1. rocista ce biti 11.

 

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Koliko se dalo primjetiti, imate jedno i to maleno dijete, pa će mu uletjeti najmanje onih propisanih 800tinjak hrvatskih kunića, a možda se radi proljeća i koji razmnoži...

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala svima na savjetima ,mislio sam da sam jak ali ipak nisam mislim da ce biti bolje da me nema ,ipak sam samo jedan slabic koji se nemoze pomiriti sa tim da ne zivi sa onim koga voli....

Zbogom svima.... :-(

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ajme Darda, daj se skuliraj malo!!!!Život je pun i dobrih i losih stvari....malo stani na loptu i razmisli...trenutno mi djelujes suicidno!!!??Ne radis dobro ni svojoj djeci niti sebi:: :-x

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ej, Darda. Nemoj nas plašiti. Gledaj malo i sa druge strane. Narast će djeca, bit će to ljudi. Ljudine. To treba vidjet!!! Bit će i lijepih trenutaka. Na kraju krajeva, kako bismo lijepo cijenili kad ne bi bilo ružnog. Drži se, ne moraš pomirit s time, ali živi s time. I zasjat će sunce. Ajde, polako, dan po dan, najteže je na početku. A znaju djeca uvijek tko se iskreno brine za njih. Shvate pilići sve.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

ma, on je napisao u podnesku da je spreman davati 900, a nakon dva mjeseca me nazvao i nudio 1000, ali da odustanem od tuzbe :-D jedva sam ju sama napisala, tko zna kako se odustaje :-o:-D:-D ali da ne ce platiti retroaktivno

 

:-x

 

idemo na sud, pa sto bude.. 3.6.

 

newbie je napisao:

Koliko se dalo primjetiti, imate jedno i to maleno dijete, pa će mu uletjeti najmanje onih propisanih 800tinjak hrvatskih kunića, a možda se radi proljeća i koji razmnoži...

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

corvetteos je napisao:

zar nije CZSS preuzeo brigu za placanje uzdrzavanja u vremenu kada otac to ne čini a onda ga oni terete za isplaceni iznos??? :-?

 

bas tako. ali tek nakon donosenja pravomocne sudske odluke i to tek minimalno sest mjeseci nakon neispunjavanja uvjeta iz iste..

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Nisam dobila od ex supruga uzdržavanje od veljače, otišla sam soc.radnici i žena mi odobrila 1000kn jednokratne pomoci...A što se tiče pravomočnosti presude za povečanje uzdržavanja, još uvijek ništa...reče mi zena na sudu neka dodjem iza 10-og svibnja....a jesu ga razvukli!!!! :-(

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

kao sto vecina ovdje zna kod mog brata je u tijeku brakorazvodna. dijete je kod njega. majka ga je prvi put dosla vidjeti 3 mjeseca i 5 dana nakon odlaska. punih (danas) 7 mjeseci i 10 dana nije za dijete dala niti kune a o nekoj cokoladici ili smokicu da ne pricam... malisha ima 2,5 godine. nema pravomocne sudske odluke pa samim time malisha ne ostvaruje pravo na isplatu od CZSS-a ali....

 

navodno da postoji nekakva opcija u CZSS koja se zove jednokratna pomoc koja se ostvaruje ako roditelj ne zivi s djetetom i ne pomaze dijete vise od 6 mjeseci. tako je bar gdja iz CZSS-a rekla i ponudila mome bratu. on je pomoc odbio iz jednostavnog razloga: boji se ako je prihvati da ce na to negatino gledati sudac u brakorazvodnoj i da ce mu oduzeti dijete ali vi svakako pokusajte i pitajte u CZSS.

 

edit: oprosti nisam vidjela poruku da si primila jednokratnu naknadu od centra

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Evo me sa svježim vijestima...presuda za povečanje uzdržavanja je u petak otisla sucu i rekli su mi da po pravomočnu presudu dođem iza nedjelje.Ex nije uložio žalbu :-o !!

E sada još samo preostaje da riješim nagodbu sa njegovom firmom glede nepridržavanja sudske presude i i porastom uzdržavanja u skladu rasta plaće i onda sam riješila i nadam se zatvorila tu lošu knjigu zauvijek... :-)

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Još jedno pitanje od mene...danas sam dobila presudu koja je pravomočna od 10.travnja, a ovršna od 10.svibnja, znači li ta ovršnost da mi se uzdržavanje mora uskladiti(isplatiti) u nekom određenom vremenskom roku ili što???

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×