Jump to content

Mirovine invalida HVO-a


HULK

Preporučene objave

Pripadnik HVO-a,od 1994.sam prošao sve vojne komisije 1. i 2. stupanjske komisije te revizije više puta u Travniku gdje sam dobio 60% trajno, (30 ranjavanje i 40 PTSP),nakon toga je sve prebačeno u RH, u 7.mj.2006.sam predao zahtjev u HZMO,na komisiji su mi rekli da ću dobiti 50-50, danas sam dobio rješenje opća nesposobnost 30 vojno i 70 civilno, imam čin desetnika-napisali su mi vojnik, namam staža, imam 40 godina- mirovina 1967 kn uključujući i invalidninu iz BIH.Ranjen sam na prvoj crti, ostalo u BIH nisu uzimali u obzir.U rješenju piše da je ZG potvrdio postotak koji sam dobio u lokalnom HZMO-u.Jako sam razočaran postotkom jer je med. dok. čista,svi pregledi obavljeni u RH,i zanima me da li je pametnio da se žalim na postotak ili da tražim obnovu postupka???Nakon 10 godina neprestanih revizija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li da se žališ, to odluči ti sam. Ako si bio prisutan na komisiji onda i znaš da su te pregledali ko na vojnoj vježbi. Raspitaj se i odluči . . .

 

Što se tiče čina slijedeće ti je: ako ti nije dodjeljen do lipnja 1996. godine ne uzimaju u obzir i možda si zbog toga obračunat po vojniku (ako si dostavi izvod).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čin sam imao u trenutku ranjavanja,status rvi imam, ukaz o činu su tražili iz Sarajeva , pitanje što su poslali,živo me zanima kako će drugi proći kroz ovaj terorizam.Ne znam tko je gore prošao, vi u posavini ili mi u srednjopj Bosni (ako si iz posavine...)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

malo ste pretjerali...kako ti može hzzo iz naše države prihvatiti rješenje vještaćenja iz druge države...kakve li gluposti..nadalje sve vezano za hvo treba rješavati država BiH obzirom da se našim dečkima nigdje ne vodi sudjelovanje i borbeno djelovanje van naše države što onda državljani druge države (bez obzira na dvojno državljanstvo) imaju potraživati iz našeg hzzo-a----

nadalje kakve veze ima čin u sastavu hvo kad to nije ustrojbena jedinica HV-e... ma tu postaje previše zahtjeva koji nisu realni..... :panika:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ugovor između R Hrvatske i BiH o suradnji na području pava stradalnika rata u BiH koji su bili pripadnici HVO-a i članova njihovih obitelji...

-----------------------------------------------------------

ma koji ugovr kakve gluposti to je sve dopušteno radi glasovanja.......

-- da i što s time ? pa ako si ranjen na prvoj crti nisi rekao kojoj prvoj crti, nisi ranjen na prostoru RH i nemaš nikakva prava --- to je to,,Zakon se odnosi na stradavanje na području RH ,zato sve je po Zakonu...

sve ostalo i sve te neke filozofije o invalidnosti i raznim vještačenjima van RH nemaju baš nikakvu potporu za uvažavanje....prvo nek gospoda rješe status dečkima koji su ratovali na prostoru RH i nek se njima uvaže sva prava o ranjavanjima i bolestima bez vremenskog ograničenja,a pripadnici HVO bi trebali svoja prava ostvariti u BiH....

--- sve je to omogučeno samo poradi dvojnog državljanstva pa koliko sad osoba iz susjedne države došlo živjeti u RH jer imaju dvojno državljanstvo i sad još i mirovine potražuju,pa gospodo gdje ste prije vršili uplatu za mirovinski sad tamo i budite na teretu....... :crvenikarton:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slabo si ti prijatelju deltacro upućen i zaboravio si da je HVO sudjelovao u oslobođenju RH i da nisu bosanski Srbi imali posla s nama ,zanima me kako bi završio rat u RH, nadam se da si kao i ja prošao mnoga ratišta pa ,ako jesi, onda ne razumijem ovakav tvoj stav, i Zakon nisi dobro pročitao, daj još jednom!!A za vještačenja van RH....daj molim te ...ove vaše komisije u lijepoj našoj su pičkin dim..oprosti na izrazu ali pogodio si baš tamo gdje ne treba, kao prvo bio sam na toliko revizija u toj jadnoj BIH da ni ne znam broj, drugo, nema PTSP-a za one koji se sjete da bi mogli srediti papire, nego samo za ranjene. Pregledavali su me liječnici u Hrvatskoj na raznim mjestima:Koprivnica, Bjelovar, Zagreb,Virovitica i s tim nalazima sam išeo u BIH na komisiju, kamo sreće da sam išao u Hrvatskoj, vidio sam kako to ide ovdje a ti nisi kako to ide tamo.Ima i tamo plaćanja i invalida kojima je najednom narasla noga itd... znaš sve to....a o PTSP-u ne želim ni pisati! Bio sam s mnogima u bolnici i čudim se što im sve nije palo na pamet kako bi dokazali da ga imaju, kao da su psihijatri idioti. Svaka čast iznimkama!!

I ti meni ovdje pišeš o TERETU!!!

:-x

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dečki netreba se svadjati......znate kako je bilo u Bosni...hrvati i srbi su dobili zeleno svijetlo od međunarodne zajednice da se udruže u borbi protiv armije bih..no međutim to je trebalo trajati vrlo kratko,ali muslimani se nisu dali..pa eto imamo sada državu bosnu..inače da se to ostvarilo,danas vjerovatno bosne kao države nebi bilo..i hrvati iz bih,bi bili u teritorijalnom sastavu rh,pa nebi bilo ovakvih prepiranja...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

deltacro je napisao:

....prvo nek gospoda rješe status dečkima koji su ratovali na prostoru RH i nek se njima uvaže sva prava o ranjavanjima i bolestima bez vremenskog ograničenja,a pripadnici HVO bi trebali svoja prava ostvariti u BiH....

 

S time se i ja slažem.

 

Hrvatsku hoće malo slovenci, malo talijani, malo bosanci, malo srbi, u biti svi susjedi bi po mali kolačić, a ovi što nam i nisu baš susjedi i oni bi isto malo ( bar koji otok ). A torta kada se jede brzo se izreže i pojede jer je fina i slatka, baš kao i naša zemlja.

I što će nam ostati od lijepe nam naše Hrvatske ?

 

Evo, ideš u Dubrovnik, putuješ cestom, pa sada jesi u RH, onda nisi, pa opet jesi, katasrofa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znaš onu staru narodnu poslovicu " Ako smo brača nisu nam kese sestre ".

 

Mislim, da se razumijemo nemam protiv nikoga niša i nikada čovijeka nisam gledao po nacionalnosti, vjeri i sličnim stavrima. Bivši sam pripadnik sjp-e mup-a rh, i u mojoj jedinici bilo je kolega svih nacija i vjera s područja bivše juge. Nikoga od njih nisam gledao po nacionalnosti, vjeri ili nečemu sličnom nego kakav je čovijek ali u pravom smislu riječi čovijek.

 

Tako je i dan danas.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za sve one koji ne znaju, postoje živi ljudi Hrvati, koji žive i u Bosni i Hercegovini. To nisu Bosanci (jer ne postoji ta nacija), to su isti Hrvati od krvi i mesa kao i Hrvati iz Koprivnice, Bjelovara ili Pazina(isto tako za one koji ne znaju, Bosna i Hercegovina je u povijesti bila etnički hrvatski prostor, dakle, Hrvati kad su naseljavali krajem VI. i u VII st. naselili su i prostor današnje Bosne i Hercegovine, i usput kralj Tomislav je krunjen na duvanjskom polju, za one koji ne znaju to je u današnjoj BIH). Nesretnim povijesnim okolnostima, Hrvati u BIH uvijek su bili na udaru osvajača, uglavnom s istoka, i uvijek su krvarili i ginuli za krst časni i slobodu zlatnu i nikada, i baš nikada im nije bilo lako, i zato bi trebali imati bar malo poštovanja prema njima. Nitko ne može birati gdje će biti rođen, ako je netko rođen u Travniku, Goraždu ili Sarajevu, nije ništa manje Hrvat od Hrvata rođenog na području RH, jer to je jedan narod, jedan korpus. U početku Domovinskog rata prve postrojbe za specijalne namjene bile su popunjene većinom od pripadnika Hrvata s područja BIH ili podrijetlom iz BIH, a isto tako i hrvatski dragovoljci su velikim dijelom pomagali obranu Hrvata, a time i Hrvatske i BiH od agresije. Za one koji ne znaju, Split i Dalmacija se nije branila u Splitu ili Dugopolju, već u Livnu, Kupresu i Tomislavgradu. Ratovao sam s mnogim Hrvatima koji su došli iz BIH, i samo im mogu odati moje duboko poštovanje na žrtvi koju su podnjeli za svoj hrvatski narod. Ne zaboravite da Hrvati u BIH niti danas ne mogu ispunjavati u potpunosti svoje nacionalne potrebe i interese (npr. nije im dopušten niti TV na hrvatskom jeziku). Dakle, opet kažem, nije im lako, i zato ih bar mi nemojmo odbacivati, obezvrjeđivati i umanivati im njihov značaj i doprinos u Domovinskom ratu. Osobno bih volio da je Hrvatska toliko bogata da može zbrinuti sve do jednog stradalnika HVO, jer to je naš narod i trebamo im pomoći. Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pazi ako si pročitao onu poslovicu koju sam napiso.

 

Školski primjer ;

 

Dva brata, svaki ima svoju obitelj i svaki se bori za svoju obitelj. Svaki od njih ima svoju plaću koju daju svaki svojoj ženi i djeci ( pokloni jednom od drugoga su samo pokloni ), ovdje pišem o tome kako će svaka obitelj od oba dva brata imati onoliko koliko će svaki brat pojedinačno zarađivati svaki za svoju obitelj, a neće jedan brat raditi i zarađivati i hraniti obje obitelji. Zašto i bi ?

Pomoći ok, ali da ih hrani cijeli svoj radni vijek...ne bi išlo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

klukas je napisao:

U početku Domovinskog rata prve postrojbe za specijalne namjene bile su popunjene većinom od pripadnika Hrvata s područja BIH ili podrijetlom iz BIH, a isto tako i hrvatski dragovoljci su velikim dijelom pomagali obranu Hrvata, a time i Hrvatske i BiH od agresije.

 

Osobno bih volio da je Hrvatska toliko bogata da može zbrinuti sve do jednog stradalnika HVO, jer to je naš narod i trebamo im pomoći. Pozdrav!

 

I svi ti koji su bili u oružanim snagama RH danas su više ili manje zbrinuti na ovaj ili onaj način, nitko od njih nije na ulici. Barem to nije slučaj s ljudima iz moje jedinice ( mislim da je netko na ulici ).

 

I ja bi osobno volio da je Hrvatska toliko bogata i da sam i ja toliko bogat da nahranim sva gladna usta.

Ali realnost je takva kakva je, treba nešto ići svojim redom a ne stalno nekoga preskakati i preguravati se prekoreda. Moje je osobno mišljenje da bi Vlada RH trebala prvo riješiti sve bivše pripadnike oružanih snaga R Hrvatske a onda viditi kako dalje i kome dalje treba rješavati i pomagati u problemima.

 

Ako se netko našao omalovaženim u mojim postovima, žao mi je jer mi to nije bila namjera da ikoga omalovažavam ili vrijeđam, samo sam iznio svoje mišljenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gospodo draga,mislim da je sramotno da blatite HVO,pa zar oni nisu bili u Oluji? ko je branio jug i kad bi rat u RH zavrsio da nije bilo HVO-a na jugu ? Ugovor o pravima HVO je jasan i nikad se mirovine pripadnika HVO nemogu prekinuti zato uzaludno svi vi trosite vrijeme na blaćenje .

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemam ja protiv nikoga ništa i ne blatim ja nikoga.

 

Ali gospodo shvatite da morate stati u red i čekati svoj red, ne može prekoreda. Mislim ako hoćete svoja prava ostvariti u RH, a u BiH radite i gurajte se kako vam je volja.

 

Mislim da sam u dosadašnjim postovima bio dovoljno jasan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

lijepo je saznati da nije bilo hvo-a da se hrvatska nebi obranila....to su neke nove povijesne činjenice...to su teške riječi...tko god ih je napisao samo dokazuje što misli o hv-u..Vjerovatno po njima hrvatskim braniteljima u rh ni nebi trebalo dati mirovine,pošto hv bi ionako izgubio rat da nas oni nisu spasili......ja sam zato da se pomogne svakom hrvatu gdje god bio,a naročito ako je nosio na ramenu oznaku hrv.branitelja u bosni ili rh..ali iči sa takvom konstantacijom da bi mi u hrvatskoj vidjeli kako bi se proveli da nije bilo hvo-a,e to je previše.. a da ja pitam kako bi se vi proveli da nije bilo hv-a...??????????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prijatelji moji dragi ! nema potrebe više o ovoj temi pričati jer smatram da je priči kraj.. rješenje je jednostavno :::: zbrinuti sve naše branitelje sa područja RH ,sve ostalo što se ovdje navodi nema veze sa stvarnošću... kakvu povijest onaj tamo mlati :krunjenje kralja i još brdo toga je napisao,ma sve je to istina pa čak i to da je za vrijeme NDH glavni grad trebao biti Banja Luka no ljudi to je samo povijest..mi živimo u sadašnjem vremenu i sve ove vaše spike oko prava branitelja hvo ostavite i prvobitno rješite u svojoj državi gdje živite... pazi prvo se odlučite gdje živjeti ili u RH ili BiH... znaš iživciran sam ti velikim domoljubima što se vozaju po RH u bjesnim autima sa reg.pločicama BiH,znači tu žele živjet i uživat ,a u BiH plačaju cestarinu,osiguranje i ostalo.....tako nebu dalje išlo....one gluposti o prvim postrojbama SJ policije da su ponajviše bili popunjene ljudima iz BiH objesi mačku o rep...istina je da je bilo ljudi s prostora BiH koji su se zaposlili u policiji no ito tako je istina da i danas veliki broj radi kao i za vrijeme rata po uredima i na dobrim mjestima,e sad pitanje zašto je to tako--- nitko nema odgovora ! da su baš te osobe tako pametne ,a domaći ljudi nisu to nešto gadno smrdi.... pitanje ostvarenja prava mirovina i ostalo,pa prvo rješite tamo gdje ste i porez ostavljali oni koji su živjeli u RH za vrijeme rata i nakon njega koji žive ovdje smatram da ostvaruju sva prava kao i mi ,ali svi ostali koji su na nekom proputovanju ,a sad bi da se njima rješi prije nego domaćim braniteljima e to nemože.... pa ljutili se koliko god htjeli al jedno je sigurno- za ostavrenje prava prvo naši branitelji koji tu žive..gluposti je tu na pretek..našim dečkima koji su bili u vašim krajevima nigdje to nepiše ,dok vama gospodo piše sve i domaći teren i svi koji nisu domaći pa kad bi sad o tome bacili diskusiju gdje bi to završilo..... na kraju manite se ćorava posla i pripisivati sebi zasluge da nije bilo vas što bi bilo,pa da nije bilo stvarno HV,gardista,policije i ostalih branitelja iz RH pitam vas što bi uistinu bilo s vama ??????? bog i sretno..pozdrav svim hrvatskim braniteljima ..a neki već preko 8 mjeseci čekaju rješenje DLP naravno žive ovdje gdje su rođeni,borili se ,razbolili i na kraju ispada trebaju čekati dok se rješe pitanja branitelja hvo koji su u drugoj državi...na kraju štovani prijatelji idemo ovako nek se rješe sva pitanja branitelja u RH ,a onda vi potražujte neku pomoć ako vam vaši u BiH nežele pomoći,pa u krajnosti borili ste se za državu BiH ...bilo bi zanimljivo znati koliko časnika ,generala i visokih vojnih dužnosnika ima s tih prostora ( ja znam da ima jako puno,što nerade u vojsci BiH to je sad zanimljivo pitanje ?) ......pozdrav. :-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja čekam red već 10 godina, a u HZZMO su mi rekli da prvo rjesavaju obiteljske mirovine, pa onda nas, znači nisam nikakve veze potezao i nikuda se ne guram.Ne brinite se za tu kesu Vlade RH nego se upitajte koliko ima mirovine HV branitelj 60% -koji nije ranjen nego dobio dijabetes kakti u ratu a imao ga je i prije rata- 6800,00 kn ljudi moji, a moj prijatelj pukovnik U HV-u ima 5000,00 kn !!!! a ja sa isto toliko imam minimalnu mirovinu odn. još manje od toga...,a sljedeći slučaj 20% ima mirovinu 2700, počeo je sređivati papire prije 2 godine i sada se žali, ima papire samo na PTSP! Dakle mogao bih pisati unedogled o tome, na tu foru je tema i počela

Nemojte se ljutiti na HVO jer tko god dobije u RH nešto, dobije minimalno a ja mislim da je prostrijelna rana - prostrijelna rana i kod bosanskog i kod RH Hrvata, zar ne?

U Bosni postoje dvije kese Muslimanska i Srpska

a hrvatska? Tko nas šljivi.

Volio bih raditi da mogu i ne baviti se ovakvim temama.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

he,he.ipak je jutro pametnije od noči...ali uglavnom sadašnje stanje u bosni je katastrofalno i neodrživo,naročito za pripadnike hrvatskog naroda...mislim da bi oni morali imati svoj entitet i onda bi to imalo neku ravnotežu,ovako su ovisni o federaciji sa kojom se bilo u ratu...ali kada je hdz u bih nesložan...svi bi vladali..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam se mislio uključivati u raspravu, ali s obzirom da se u diskusiji ne barata uvijek sa činjenicama, evo par činjenica i dio teksta iz prijedloga Zakona o potvrđivanju ugovora (...):

- činjenica je da je životni standard u BiH lošiji od onog u RH, da se prava invalida često krše ili su nedostatna za normalan život te da je nezaposlenost u BiH veća nego kod nas (čini mi se da je veća samo na Kosovu).

- također je činjenica da su sredstva za ratne stradalnike u BiH i prije išla iz RH, ali na vrlo čudan - da ne kažem polumafijaški - način (sredstva pomoći iz RH su uplaćivana u hercegovačku banku, a iz nje izlazila kao vrlo povoljni krediti za elitu - sjetite se afere kada je UN zatvorio banku i pritvorio par "vrlih muževa"). To je jedan od razloga da se ova "pomoć" riješi međunarodnim ugovorom između te dvije države.

- RH ne priznaje nikakve nove statuse RVI-a pripadnicima HVO-a i članovima obitelji poginulih ili nestalih pripadnika HVO-a, nego prihvata statuse već priznate od strane BiH (tu ne spadaju RVI po osnovi oboljenja). Vjerujte da su njihove komisije često strože nego naše (posebno za oboljenja) i da cijeli postupak uključuje i tzv. terensku kontrolu.

- svi pripadnici HVO-a koji imaju status RVI i svi članovi obitelji poginulih/nestalih neće autamatizmom dobiti invalidske, odnosno obiteljske mirovine iz RH, već moraju imati hrvatsko državljanstvo te moraju proći postupak kod HZMO-a (da, uključujući i g. T.) kako bi se utvrdilo da li ispunjavaju uvjete iz (našeg) Zakona za priznavanje prava na mirovinu.

Neki od vas zasigurno znaju i za slučajeve odbijanja predmetnih zahtjeva.

- RH ne isplaćuje korisnicima "punu" mirovinu već razliku između iznosa osobne ili obiteljske invalidnine (koju primaju od BiH) i iznosa invalidske ili obiteljske mirovine (koje bi dobili po našim propisima).

 

I na kraju, iz prijedloga Zakona o potvrđivanju ugovora između RH i BiH (...):

 

"Ocjena stanja i osnovna pitanja koja se trebaju urediti zakonom te posljedice koje će donošenjem zakona proisteći:

 

Člankom 160. Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova

njihovih obitelji (Narodne novine, br. 174/04 i 92/05), utvrđeno je da će se prava

pripadnika Hrvatskog vijeća obrane regulirati međudržavnim sporazumom.

Kako do sada suradnja između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine na

području prava stradalnika rata u Bosni i Hercegovini koji su bili pripadnici Hrvatskog

vijeća obrane i članova njihovih obitelji nije bila regulirana međusobnim sporazumom, to

je potrebno Ugovorom urediti način ostvarenja prava na isplatu dijela invalidske, odnosno

obiteljske mirovine i pravo na zdravstveno osiguranje državljanima Republike Hrvatske

koji su stradalnici rata u Bosni i Hercegovini, a bili su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane

kao i članovima njihovih obitelji.

Primjena Ugovora utjecat će na kvalitetniju i primjereniju socijalnu sigurnost

državljana Republike Hrvatske koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane i članova

njihovih obitelji.

Prijedlogom zakona, odnosno Ugovorom koji je njegov sastavni dio uređuju se:

- prava iz mirovinskog osiguranja ranjenim i zatočenim pripadnicima Hrvatskog vijeća

obrane, koje obuhvaća pravo na isplatu dijela invalidske mirovine u visini koju čini

razlika između visine mjesečnog iznosa osobne invalidnine ostvarene po

pravomoćnom rješenju nadležnoga tijela Bosne i Hercegovine i visine mjesečnog

iznosa invalidske mirovine koju bi ista osoba ostvarila po pravnim propisima u

Republici Hrvatskoj

- prava iz mirovinskog osiguranja članovima obitelji poginulih, odnosno nestalih

pripadnika Hrvatskog vijeća obrane koje obuhvaća pravo na isplatu dijela obiteljske

mirovine u visini koju čini razlika između visine mjesečnog iznosa obiteljske

invalidnine ostvarene po pravomoćnom rješenju nadležnoga tijela Bosne i

Hercegovine i visine mjesečnog iznosa obiteljske mirovine koju bi ista osoba ostvarila

po pravnim propisima u Republici Hrvatskoj

- prava iz zdravstvenog osiguranja koja će se utvrditi posebnim provedbenim propisom."

Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svaka čast na iscrpnom obješnjenju i što si se potrudio podrobnije napisati. Ja sam smo ukazala na "Sporazum" koji je jasan i nama dvojbi, pa sam se nadala da će i da ga čitaju. Sa sigurnošću Vam mogu reći da se u potpunosti pridržavaju Sporazuma (ranjeni, zatočeni i obitelji poginulih koji nisu do sada to ostvarili. Stop 1999.godina)Poznavajući sami tijek plaća/skbri za HVO znaju da nas je RH pomagala. A sada ide dio BiH dio RH s tim da imaju pravomoćno II rješenje iz BiH. U pravu si što se tiče komisija u BiH, rade ka da smo na vojnoj vježbi ( od hodanja na peti do sklekova) pokazivanja rane i ostalo. Živo u zdravlju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja ću opisati moj put kroz komisije, pozdravljam svakoga i skidam mu kapu tko je prošao još gore.

Dobrovoljac -Hrvat -krajem 1991. dok smo ratovali protiv Srba, Muslimani su se okrenuli protiv nas od kojih sam krajem 1993.ranjen, prebačen helikopterom u Split, tijekom liječenja sam saznao da imam pravo na invalidninu a o mirovini nisam ni sanjao.

prvostupanjska komisija u Neumu- dobio sam 50 % trajno-pregled od nokta do trepavica,nakon toga još oko 20 komisija i revizija.

Liječenje sam nastavio u RH i imao sve nalaze iz RH, nisu me mogli skinuti sa skrbi ali revizije 2x godišnje.Imao sam mnoge znakove PTSP-a a da to nisam ni znao,liječio se kod psihijatra i tek tada skužio o čemu se radi po njegovom nalazu.

Uporno me ispitivao kakav papir trebam, odgovorio sam da nikakav, ponovo me pitao zašto sam došao, kakav papir hoću, uporno sam mu govorio da mi njie dobro , da ne trebam nikakav papir.

Kad me pitao zar mi ne treba za komisiju, rekao sam da u BIH to ne priznaju a nisam imao pojma da će nas sa većim postotkom prebacivati u RH iako ovdje živim od 1995.

Tražio mišljenje ortopeda za komisiju koji se čudio jesu li oni ludi i koliko im treba nalaza, neka pogledaju slike i da ne troše njegovo i moje vrijeme na glupe revizije.

Na prvost.sam bio 10 puta, prvo dobio 50%, zatim revizijom 30%, zatim prvost.ponovo 50 %, revizija i tako jedno pa drugo, dižu, spuštaju do 2005. kada sam dobio poziv ponovo da se javim na prvost. kod Muslimana (kako bi se vi osjećali da idete u Srbiju na komisiju???),

da ne bi bilo sve tako crno, vjerovali ili ne, ti isti Muslimani su se iznenadili kada su vidjeli moje papire i pitali što je ovdje sporno i zašto je to toliko trajalo, isti moment su mi rekli da mi dižu na 60 % trajno.što je drugost. i potvrdila.

Prije toga su uvijek bili Hrvati u komisiji koji su očigledno očekivali nešto u džep ali nisam prodana duša i nisam želio plaćati ono na što imam pravo i bez toga.

Tako da me boli briga za eventualne revizije u RH pa makar mi sve ukinuli , što nema šanse, jer sam pored tih med. nalaza i ja prisutan, pa neka pregledavaju koliko hoće.

U popisu invalida sam na internetu i to mi je OK.

Dao bih sve samo da imam mozak kao što sam imao prije rata, a to kuži samo onaj tko kroz to prolazi svaki dan i noći bez spavanja.

I da sam bio normalan od ovoga bi poludio.

A NAJVIŠE mi je žao što nisam bio u Oluji, jer me nisu htjeli na štakama pa su bila moja dva brata , kojima nije ni palo na pamet da nešto traže od RH jer su bili samo u Bljesku i Oluji.

OVO SAM NAPISAO ZBOG ONIH KOJI MISLE DA IM JE TEŠKO I DA SVE TO DUGO TRAJE.....

I JA SAM HTIO MILION PUTA ODUSTATI OD SVEGA TOGA, PA KAKO MI BUDE, ZAHVALJUJUĆI PODRŠKI OBITELJI, DOBIO SAM BAR NEŠTO, ALI OSTAO BEZ ŽIVACA.

Od silnog slikanja i zračenja, toliko sam ozračen da sam i u Černobilu mogao zaraditi mirovinu!!!!!!!!!

Lijepi pozdrav svim braniteljima-invalidima i svako dobro.

Upravo ste pročitali poslijeratni put invalida HVO-a.

Hvala na pažnji.

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sve ja to razumijem i to nije uopče upitno..nešto drugo je mene zasmetalo pa ču sada to i reči..radi se o tome da cijelo vrijeme da koje god teme se dotaknemo vi ste ti koji ste nastradali,vi ste ti koji ste zaboravljeni,vi ste ti koji nemate nikakva prava,samo je kod vas bilo rat,kod vas je bilo gore,vas zakidaju....zato sam se malo zakačio..ja sam iskren i kažem teško je svakome i svakome je njegova priča najteža,ali priznam ima i gorih..ali vi ne popuštate...mi smo svi na istoj strani ali treba malo stati na loptu,taj ego smanjiti...i neču više ništa pisati na ovu temu..pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisi shvatio bit ovoga svega, halo!!!! Pročitaj početak svega, pa nije nitko tražio svađu, tražio sam branitelje HVO-a da napišu svoja iskustva u svezi mirovina.

Ako si sve shvatio kao kukanje i omalovažavanje branitelja HV...... to je MAXIMALNO KRIVO......i ispričavam se ako nisam bio jasan.

Pa nisam ja sam sebi napisao između redova: bosanci , marš u Bosnu. Time je sve započelo, kužiš ti sve to.

 

I stvarno bih i ja molio, sve;

ako imate novosti u vezi mirovina za HVO, iskustva, promjene, postotke na rješenjima, javite se ......... na druge teme ni ja više namam živaca odgovarati.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

po mom mišljenju vi ste ostvarili sve što vam pripada sa obzirom na čin,radni staž i bolest.Možete se samo žaliti u svezi čina.Osobno mislim da ste super prošli.Opća invalidsk mirovina.40 godina.Super.Neznam zašto ste vi nezadovoljni.Vi sami kažete da nemate staža.Ostvarili ste minimalnu mirovinu i budite sretni.Pitajte gospodu branitelje ovdje iz hrvatske koliko sa stažom imaju mirovine.Pogotovo ove koje sada umirovljavaju.Vi možete vikati i galamiti ali to vam ništa ne vrijedi.Takav je život.Žao mi je što ste bolesni i nadam se da ćete što prije ozdraviti.U slučaju žalbe prvo se raspitajte kod besplatnog savjetnika u mirovinskom.Tu na forumu teško će vam netko pomoći u svezi toga jer je svaka mirovina priča za sebe.Poštovanje i sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bas me interesira hoces li to i kako rjesit. Ja sam imao slican slucaj. Imam zapovjed o imenovanju zapovjednika desetine 1993 i POTVRDU da sam dobio cin desetnika 1993. Ali nigdje nema toga ukaza iz 93će zato jer se tada nisu davali ukazi. Nikako ne mogu da uvjerim HZMO u istinitost situacije.

Javi ako sto rješiš.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Išao sam u mirovinsko i , naravno da su to zeznuli, nisu poslali pravu stvar tj. ukaz o činu, nego potvrdu,rekla mi je referentica da je to samo igra riječi i da nas izgleda netko namjerno u BIH kajla, tako da idem ovih dana u Bosnu kako bih to osobno podigao i natjerao ih da to upišu u računalo ako slučajno nisu.Javim ti kad vidim u čemu je problem.Pozdrav. :vrti::ceka:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Split:Zalio se benzinom i prijetio da će se zapaliti

 

R. U. (39) polio je svoj automobil i sebe benzinom ispred zgrade splitskog HZMO-a kako bi prosvjedovao protiv male vojne mirovine

 

12:11 | 06.02.2008. | Piše: M.J.

 

Prije je isto dolazio kod nas, ali nikada nije bilo problema. Ovaj put pojavio se poliven benzinom. Uspio sam mu uzeti upaljač i smiriti ga, kazao je Nenad Strujić, šef poslovanja splitskog HZMO-a. Radoljub Ugrina (39) nezadovoljan je jer mu vojna mirovina ne prelazi 1370 kuna te se u znak prosvjeda htio zapaliti. Policija je stigla oko 11.30 sati i prevezla ga na psihijatriju. Njegov automobil Fiat Stilo isprali su vodom od benzina. Tijekom odvođenja Ugrina je vikao kako mirovinom ne može platiti kredit i dugove. U mirovini je posljednje dvije godine.

 

Evo dragi HULK ovo je tvoj vršnjak.Hrvatska inačica.Koliku on ima mirovinu.Budi sretan i presretan jer dok se svadiš nisi realan.Nije tvoj križ najteži,a i nisi ti najjadniji.Budi dobar i zdrav.Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

:bang: Nikada nisam napisao da je moj križ najteži, niti da sam najjadniji,nego opisao put kroz naše komisije, da ne mislite da smo tamo nešto plaćali,mi, koji imamo čiste papire.Kažem ponovo, žao mi je što si to tako shvatio,

zar bi me, po tebi slučaj Ugrina, trebao utješiti???

Žao mi je što su čovjeka doveli do ludila, potpuno ga razumijem.

Pozdrav i tebi.

:neznam:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam ti samo želio reći da si sa obzirom na ono što si naveo ,,dobio sve kako zakon propisuje i nemaš zašto biti razočaran.Mirovina ti je onakva kakve si papire podnio.Meni je drago da si tu mirovinu ostvario.Pa makar i takvu minimalnu.Sa vremenom će ti i ona rasti,a i ti ćeš biti nažalost sve bolesniji.Ja ti kao prvo želim brz oporavak i da budeš što manje bolestan.Htio sam ti reći i to da riješiš pitanje svoga čina i da sa te strane temeljiš svoju žalbu.Samo ćeš tako pa makar i malo povisiti svoju mirovinu.Ovim člankom sam ti želio pokazati da ni ovdje kod nas prema ljudima koji su se rodili ovdje nemaju milosti.Tu pada u vodu tvoja teorija da bosanci,kako ti kažeš imaju drugačiji tretman od nas koji smo se tu rodili.Što se tiče komisija.Ja sam od 1993.godine do 2001.godine 8 puta išao na revizije.Zašto?Zato što su mislili da će se liječenjem umanjiti ili otkloniti posljedice ozljeđivanja,a ne zato što me netko mrzi ili provjerava.Uz tjelesne preglede i nove liječničke dokumentacije morao sam svake godine dokazivati,gdje,kako,zašto,pijan,trijezan.Tek nakon osam godina dali su mi trajni invaliditet jer se stanje nije popravilo.Ako se nakon osam godina stanje ne popravi dobiva se trajni invaliditet.Po zakonu.Poslije toga nema revizija.Što se tiče tvog statusa rvi i postotka tjelesnog oštećenja,to nema veze sa onim što ti procjenjuje komisija za mirovinu.Oni imaju svoje postotke i neovisni su o bilo kome.Ti se probaj žaliti na taj omjer pa ćeš vidjeti.Možeš se žaliti na bilo što,ali te molim da se prvo savjetuješ,da nebi izgubio i to što si dobio.Ja ti želim puno sreće.I znaj ja ne mrzim niti HVO niti bosance iako nisam bosanac.Ti si mogao ostvariti i mirovinu u bosni ali je izgleda mala.Ovdje ti isto nije amerika,ali kada si je već ostvario budi sretan.Ako možeš više probaj.Samo se više nemojte svaditi tko je tko i što je što.Ti kao hrvat znaš zlatno pravilo.Ne radi drugome ono što ne želiš da se tebi radi.Bok.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Danas sam bio kod pravnika za branitelje HV-a, nije mu bilo jasno kako nisu prihvatili potvrdu o činu i nije mu uopće jasno odakle im takav omjer, da mi je žalba potpuno osnovana i da mu to sve izgleda kao da predmet nisu ni otvorili.Savjetovao mi je da ne odustajem dok ne dobijem 100% vojno a da uz žalbu priložim ponovo dokumentaciju koju sam predao na vještačenju i ukaz o činu- isti taj koji sam predao u mirovinsko.Po zakonu ,kaže, da je potvrda potpuno ispravna.Jesi li ti nešto učinio s činom ako si dobio rješenje nakon vještačenja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Di se uopce nalazi pravnik za branitelje HV-a?

Ja sa cinom jos uvijek nisam nista napravio. Pokusao sam objasnit da je ta potvrda valjana, da je to zamjena za ukaz koji 1993. jednostavno nije postojao, postojala je samo zapovjed o imenovanju.

Ici cu slj. tjedan kod pravnog savjetnika za inozemstvo u Tvrtkovoj.

Koliko bi iznos uopce bio veci sa cinom desetnika?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

veća bi bila za oko 400 kn, javiti ću ti sve detalje u utorak, ovisi gdje živiš, mi ti imamo pored pravnika i čovjeka kojega plaća država i isti se brine o pravima svih branitelja( HV i HVO), piše im žalbe i savjetuje što da naprave, trebalo bi to biti i kod tebe,raspitaj se, možda u nekom većem gradu pored?Čujemo se, u utorak za detalje.A čin ću ponovo izvaditi pa pored onoga, priložiti i novi .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako ste u Zagrebu pravni savjetnik za branitelje nalazi se:

 

Gradski ured za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje

 

 

Sjedište: Zagreb, Trg Stjepana Radića 1/II

SEKTOR ZA BRANITELJE, OBITELJ I RAD- zapadni ulaz/ prizemlje

 

Radno vrijeme: početak između 7,30 i 8,30 i završetak između 15,30 i 16,30 sati.

Primanje stranaka: svakoga radnog dana (ponedjeljak-petak) i tijekom cijeloga radnog vremena od 8,30 do 15,30 sati.

 

Tel:610-1111, 610-1239, 610-1570.

 

To vam je glavno mjesto koje se bavi vašom problematikom u gradu Zagrebu.Tamo ćete saznati sve što vas zanima o vašem predmetu.To vam je zgrada gradske skupštine koja se nalazi preko puta koncertne dvorane Vatroslav Lisinki ili iza glavnog željezničkog kolodvora u Zagrebu.Bilo bi dobro da ih prije posjeta nazovete na navedene brojeve telefona.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Adder,kao što si i ti napisao, prije 94 se nisu davali ukazi, mi koji smo ranjeni, smo trebali to tražiti sami ......??? tako sa sam dobio uvjerenje o činu, saznao da sam bio zakinut na plaći jer su mi dok sam dobivao dolje,obračunavali čin desetnik a trebali su vodnik,ovako mi piše:na temelju članka169 ..te čl. itd,itd, imenovani je tijekom domovinskog rata u vremenskom periodu od 8.4.92. do momenta stradavanja obnašao dužnost zapovjednika desetine, ustrojbeni čin desetnik-stožerni vodnik.,ako hoćeš, poslat ću ti kopiju na privatni mail da vidiš da li i ti imaš tako.

Na ranjavanje smo još trebali dobiti čin, ali, naravno da tada to nikome nije ni palo na pamet, nekima nije.

Tako da sam sad priložio uz žalbu to novo, ono što sam imao prije je bilo od 1999. ali isto piše, isto ponovo rješenje drugostupanjske i uvjerenje o mjestu i vremenu stradavanja.

Pravnik kaže da to moraju prihvatiti, jer drugoga nema.Pozdrav.

Kaže na odgovor na žalbu se čeka minimalno 6 mjeseci.Jesi li ti bio?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pokusao sam objasnit da je ta potvrda valjana, da je to zamjena za ukaz koji 1993. jednostavno nije postojao, postojala je samo zapovjed o imenovanju.

 

 

Bojim se da baš i nećeš imati neki rezultat, osim ako ti je zapovijed potpisana od strane ministra obrane. Mislim da je gosp. Šoljić bio u to vrijeme. Malo ih je to imalo (mislim da su imali zapovjednici satnije, bojne , brigade, i pomoćnici). Ako imaš tu zapovijed o imenovanju, odnosno vršenju dužnosti na tom i tom mjestu, trebalo bi biti, OK. Ali naravno raspitaj se i ganjaj to. S r e t n o.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ima li itko pametan ili netko od pravnika za ovu temu. Za prava pripadnika HV sve zaista super se objasni, a ovi 'naši' seljaci u glavu (ali ne od PTSP-a) potrošiše 2 stranice na glupa prepucavanja.

 

Dobio sam rješenje - HVO, i imam pitanje.

 

Da li se ova invalidnina prima ( i u kojem iznosu ) ako si uposlen? Ja sam sve to dostavio - podatak da sam uposlen i da ne mislim napuštati posao (kroz izjavu koju sam dostavio na zahtjev HZMO), i nisam siguran da li im opet moram slati - zbog onog na kraju rješenja - članak 118. ?

 

Molim ako ima neko od pravnika da mi odgovori kakva su iskustva s pripadnicima HVO ili sa HV, jer izgleda da idemo po istom zakonu ZOPHBDR-a.

 

Thanks.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svota invalidske mirovine na temelju članka 15. ZOPHBDR-a utvrđuje se tako da se osobni bodovi (xxxxx) pomnože s mirovinskim faktorom (0,5) i aktualnom vrijednošću mirovine od 50,76 kn (Odluka o aktualnoj vrijednosti mirovine ''Narodne novine 98/06, u daljnjem tekstu AVM)

 

 

 

Članak 19.

 

Mirovinski faktor za invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad koja je u cijelosti ili u dijelu nastala kao posljedica ranjavanja, ozljede, zatočeništva u logoru, bolesti, pogoršanja bolesti, odnosno pojave bolesti zadobivene u obrani suvereniteta Republike Hrvatske koja se isplaćuje hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata za vrijeme zaposlenja ili obavljanja samostalne djelatnosti je 0,5.

 

Pa valjda su to obračunali . . .

 

A opet mi nije jasno zašto na kraju rješenja stoji pozivanje na članak 118.

 

Ili je nepotrebno ili je neka pravna fora

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim pomoć!

 

Ranjen sam 93 godine u HVO-u u BiH.Liječnička Komisija u Bosni utvrdila mi je invalidnost od 60% trajno.

Dobio sam informaciju da postoji mogućnost da ranjeni vojnici HVO-a ostvare pravo na mirovinu u Republici Hrvatskoj.

1999 godine predao sam u Zagrebu potvrdu da sam ranjen na prvoj crti kao pripadnik HVO-a,potvrdu liječničke komisije i apsolutno ništa više!

Liječnička komisija u Zagrebu mi je potvrdila 60% trajnu invalidnost,te sam 2000 godine dobio rješenje o mirovini u RH.

Čuo sam da takvih osoba ima oko 6500.

Znam da je ugovor o zbrinjavanju invalida HVO-a izglasan tek 2006 godine,ali u našim slučajevima se vjerovatno radilo o dogovoru pokojnog predsjednika Tuđmana i pokojnog Šuška.

 

Sada slijedi apsurd nad apsurdima!

 

Nakon anonimne prijave ,da sam to pravo ostvario na temelju lažnih dokumenata, izvršena je revizija mog statusa,te me je državno odvjetništvo optužilo da sam status stekao falsificirajući dokumente.

 

Na sudu su se "pojavila" dva dokumenta koja nikada nisam vidio u svom životu!

 

Potvrda da sam bio u specijalnoj postrojbi MORH-a na južnom bojištu,

( nisam nikada bio pripadnik MORH-a),na kojoj piše da je potpisana 1997 godine od strane general bojnika Ljube Ćesića Rojsa i potvrda da sam bio u HV-u (nisam nikada bio pripadnik HV-a), na kojo piše da je potpisana 1999 godine od strane pomoćnika ministra general bojnika Marinka Krešića!

 

Pretpostavljam da su te dokumente "ubacivali" za svih 6500 invalida iz HVO-a,kako bi mogli opravdati izdavanje mirovina!

 

Inače,na svakom izdanom dokumentu piše kome ga treba dostaviti,a na njima piše da se dostavljaju samo u njihovu arhivu. znači da nije bilo niti teoretske mogućnosti da sam nekada vidio te dokumente,a kamo li da sam ih krivotvorio!

 

Znači,sad me država tuži za pravo koje mi je sama omogućila 2000 godine!

Da apsurd bude još i veći,da su me tada odbili,to pravo bi ostvario danas,nakon izlaska gore spomenutog Zakona.

 

Unatoč tome da sam apsolutno nevin, slučaj je došao do glavne rasprave!

 

Da li ima netko iz HVO-a tko je upoznat s tim podvođenjem pod specijalne postrojbe južnog bojišta?

 

Da li ima još netko iz HVO-a da je ostvario pravo na mirovinu u rh prije donošenja ovoga zakona 2006 godine, a da zna o čemu bi se ovdje moglo raditi?

 

Molim da se javite sa savjetima!!!

 

Unaprijed se zahvaljujem!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ranjen sam 93 godine u HVO-u u BiH.Liječnička Komisija u Bosni utvrdila mi je invalidnost od 60% trajno.

Dobio sam informaciju da postoji mogućnost da ranjeni vojnici HVO-a ostvare pravo na mirovinu u Republici Hrvatskoj.

???????????????????????????????????????

________________________________________

ovo je strašno !!!!!!

nema veze niti sa HV niti sa policijom niti sa RH,a pita kako da ostvari pravo dobivanja mirovine u RH.

i onda se ljudi pitaju koliko ima branitelja u RH,pa ako toliko ljudi iz BiH potražuje ili je već ostvario neka prava na mirovinu vjerovatno su i jedan dobar dio njih u evidenciji kao hrvatski branitelji.

:tilt:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Izgleda da je se netko dobro debelo potrudio da dobiješ mirovinu u vremenu kada je za sve ostale (tih 6500 osoba) bilo sve obustavljeno ili je za tu/te osobu/osobe vrijeme stalo.

Odgovor trebaš potražiti od početka, znači od dana kada si podnio zahtjev za mirovinu. Kako to da si dostavio samo dva papira, a trebalo ih je najmanje 10-ak. Gdje ti je tiskanica 4-IN, bez koji nisi mogao ući u proceduru rješavanja. Znači od samog početka kreni...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

... ili je već ostvario neka prava na mirovinu vjerovatno su i jedan dobar dio njih u evidenciji kao hrvatski branitelji

 

 

Za tvoju informaciju: 100%, 90% invalidi i obitelji poginulih su ta prava ostvarili davne 94/95. godinu, a ostali će po Sporazumu. I čudi me da si iznenađen.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam ja tako iznenađen koliko razočaran ! nek im daju oni tamo gdje žive i gdje su ratovali............ što se onda ljudi čude o velikom broju branitelja tu se prozivaju neki kuhari,kancelarijski štakori koji nisu čuli niti pucanj ali oni su ipak bili na području RH za vrijeme rata i prije njima odobravam ishodovanja prava hrvatskih branitelja,a sve ove druge koji traže neka svoja prava boreći se van granica RH treba prepustiti njihovoj državi nek se ona skrbi o njima...lijepo je biti na tuđim jaslama i uživati blagodati a nisu nikad ništa ni ostvarili niti uplatitli u ovoj državi koja ih sad tako velikodušno uzdržava i brine za njih i njihove mirovine.. o pravima obitelji poginulih i tu ima svega.. časno i zaslužno je da obitelj poginulog hrvatskog branitelja koji je imao suprugu i djecu da oni ostvare sva prava i sve im treba pomoći,ali što imaju roditelji od poginulih da oni trebaju isto dobivati mirovine to se puno ljudi pita kao i ja te nikome nije jasno.... :neznam:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pročitao sam i ja ovaj podugačak post, te mi je baš zanimljiv, sam kolega spominje da su mu krivotvoreni dokazi o pripadnosti postrojbi na području RH-a. Zaista ne znam, no vjerojatno postoji neki sporazum ili dogovor, da pripadnici HVO, ostvaruju i prava u RH-a. Da me se ne shvati krivo, ali ovo mi totalno nije jasno. Ja u ratu Bosne vidio nisam, pa eto možda ipak imam i neka prava u BiH, samo za to ne znam, ali odrićem ih se u korist nastradilih pripadnika HVO-a.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

STARI00 je napisao:

Molim pomoć!

 

Ranjen sam 93 godine u HVO-u u BiH.Liječnička Komisija u Bosni utvrdila mi je invalidnost od 60% trajno.

Dobio sam informaciju da postoji mogućnost da ranjeni vojnici HVO-a ostvare pravo na mirovinu u Republici Hrvatskoj.

1999 godine predao sam u Zagrebu potvrdu da sam ranjen na prvoj crti kao pripadnik HVO-a,potvrdu liječničke komisije i apsolutno ništa više!

Liječnička komisija u Zagrebu mi je potvrdila 60% trajnu invalidnost,te sam 2000 godine dobio rješenje o mirovini u RH.

Čuo sam da takvih osoba ima oko 6500.

Znam da je ugovor o zbrinjavanju invalida HVO-a izglasan tek 2006 godine,ali u našim slučajevima se vjerovatno radilo o dogovoru pokojnog predsjednika Tuđmana i pokojnog Šuška.

 

Sada slijedi apsurd nad apsurdima!

 

Nakon anonimne prijave ,da sam to pravo ostvario na temelju lažnih dokumenata, izvršena je revizija mog statusa,te me je državno odvjetništvo optužilo da sam status stekao falsificirajući dokumente.

 

Na sudu su se "pojavila" dva dokumenta koja nikada nisam vidio u svom životu!

 

Potvrda da sam bio u specijalnoj postrojbi MORH-a na južnom bojištu,

( nisam nikada bio pripadnik MORH-a),na kojoj piše da je potpisana 1997 godine od strane general bojnika Ljube Ćesića Rojsa i potvrda da sam bio u HV-u (nisam nikada bio pripadnik HV-a), na kojo piše da je potpisana 1999 godine od strane pomoćnika ministra general bojnika Marinka Krešića!

 

Pretpostavljam da su te dokumente "ubacivali" za svih 6500 invalida iz HVO-a,kako bi mogli opravdati izdavanje mirovina!

 

Inače,na svakom izdanom dokumentu piše kome ga treba dostaviti,a na njima piše da se dostavljaju samo u njihovu arhivu. znači da nije bilo niti teoretske mogućnosti da sam nekada vidio te dokumente,a kamo li da sam ih krivotvorio!

 

Ova dva lika koja spominješ uistinu su omogućili ostvarivanje prava na invalidsku mirovinu i osobnu invalidninu (za jedno i drugo je bitan status HB-a) lijepom broju pripadnika HVO-a, na način da su im izhodili izdavanje lažnih potvrda o statusu HB-a (obično u graničnim zonama - Slavonija i Južna Dalmacija). Sve je išlo dobro (do 1999.) dok nije provaljena igra sa lažnim statusima HB-a pa su oba generala otišli u generalske mirovine (to im je, valjda, trebala biti kazna što su oštetili proračun za nekoliko milijuna kuna).

Naoko, reklo bi se da su oni samo htjeli biti humani i pomoći tim ljudima (mahom, riječ je o najtežim invalidima), ali su time napravili i veliku političku štetu RH (naravno, ne samo to). Pitanje je da li su i koliko oni izvukli iz te humanosti. Činjenica je, a ovo navodim u vezi sadašnje vike oko Dijagnoza, da su njih dvoje prošli lišo. Na sudu ste vi i ostali za koje se utvrdilo da nemaju status HB-a, a da su ostvarili prava kao da imaju ostvaren navedeni status.

Ovakvi "privatni" potezi su također bili jedan od razloga za potpisivanje Ugovora između RH i BiH, a kako bi se uvelo reda u ovu problematiku.

 

STARI00 je napisao:

Znači,sad me država tuži za pravo koje mi je sama omogućila 2000 godine!

Da apsurd bude još i veći,da su me tada odbili,to pravo bi ostvario danas,nakon izlaska gore spomenutog Zakona.

 

Unatoč tome da sam apsolutno nevin, slučaj je došao do glavne rasprave!

 

Iako se sve gore navedeno moglo dogoditi i bez vašeg sudjelovanja (uobičajeno je da tijelo koje provodi postupak po službenoj dužnosti zatraži potvrdu o statusu HB od nadležnog tijela MORH-a ili MUP-a), o vašoj krivici neka svoje kaže sud.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ranjen si na prvoj crti, bio na komisijama,ali mi tu ne štima kako su ti uopće mogli utvrditi mirovinu s time što si priložio:bez milion nalaza i kako je Arci rekla tiskanice IN, nalaza ortopeda, fizijatra, rtg isl.dijagnostičkih pretraga,eventualno psihijatra, ako imaš problema, potvrde o činu , koju šalje Sarajevo direktno njima na njihov zahtjev?

Nisi imao veze s time, to se može lako utvrditi,a i njihova je greška što te nisu odbili uz obrazloženje da ti je dokumentacija nepotpuna.

A i za to da si ranjen, ako je problem , ima valjda preživjelih koji su ti svjedoci pa ih dovedi ako već nisi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ispričavam se što sam koristio velika slova.

 

Ovime što sam napisao, da osim potvrde da sam ranjen na prvoj crti kao pripadnik HVO-a i potvrde liječničke komisije nisam više predao apsolutno ništa,mislio sam dodatno istaknuti to da nemam nikakve veze sa one dvije potvrde za koje me optužuju da sam ih krivotvorio,što ne znači da nisam predao i ostalu osnovnu, nužnu dokumentaciju.

 

Znači od samoga početka je očito da sam ranjeni vojnik HVO-a i da nikada nisam tražio izdavanje potvrda da sam pripadnik HV-a.

 

Molim korisne savjete!

 

Da pošaljem potpise s tih potvrda na vještačenje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Posjetitelj
This topic is now closed to further replies.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija