Jump to content

Prva nekretnina porez


darko22

Preporučene objave

Pozdrav svima !

Sory na dupliranju ali pomagajte radi se o prvoj nekretnini . Kupio bi kucu i zanima me dali sam

osliboden placanja poreza ,rekli su da potvrdu o neplacanju poreza mogu dobiti kada se prijavim na novoj adresi ,drugi vele da to nema veze da ju mogu dobiti odmah treci da nevrijedi sto ja nisam do sada imao nista ako zena ima (imala je) moram platiti

Kako gdje doci do potvrde i dali se moze osloboditi placanja ima li veze bracni drug

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema čl. 11. st. 9.5. ostvarit ćete pravo na oslobođenje ako:

"građanin te članovi njegove uže obitelji nemaju u vlasništvu drugu nekretninu koja zadovoljava njihove stambene potrebe....."

Dakle, sve mogućnosti morate uzeti u obzir: broj članova kućanstva, kada je žena imala nekretninu, kad je to prodala...

Napisali ste jako malo informacija da bi vam se dao točan i konkretan odgovor!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam i ja jedno pitanjce u svezi povrata poreza, naime radi se o slijedećem,dobio sam od banke potvrdu o plaćenim kamatama po namjenskom stambenom kreditu za 2007g, u iznosu od 3.337kn.Sam kredit je iznosio 10000€, pa me sad zanima dali trebam još koje dokument ponijeti u poreznu ili je dovoljna samo potvrda od banke. Sory što vas gnjavim ali ovo mi je prvi put da tražim povrat i nemam pojma kako to sve ide :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vjerodostojnim ispravama za kupnju prvog stambenog prostora sredstvima namjenskog stambenog kredita osobito se smatraju:

1. PRESLIK PREDUGOVORA ODNOSNO UGOVORA O KUPNJI ZAKLJUČENOG S PRODAVATELJEM PRAVNOM ILI FIZIČKOM OSOBOM

(Isprave mogu glasiti na ime i prezime poreznog obveznika i/ili na ime i prezime njegovog bračnog druga.

U tom slučaju, porezni obveznik obvezan je priložiti svojoj godišnjoj poreznoj prijavi izvod iz matice vjenčanih koji ne smije biti stariji od šest mjeseci.)

2. PISANA IZJAVA POREZNOG OBVEZNIKA DA ĆE SE U KUPLJENI STAMBENI PROSTOR TRAJNO USELITI (ako je stambeni prostor u izgradnji), ODNOSNO PRESLIK OSOBNE ISKAZNICE u svrhe prebivališta odnosno adrese stanovanja u kupljenom stambenom prostoru za koji se traži priznavanje dijela osobnog odbitka

3. PISANA IZJAVA POREZNOG OBVEZNIKA I NJEGOVA BRAČNOG DRUGA da u trenutku i do trenutka kupnje prvog stambenog prostora nemaju u vlasništvu i/ili suvlasništvu odnosno nisu imali u vlasništvu i/ili suvlasništvu stambeni prostor u tuzemstvu i u inozemstvu, i da se radi o kupnji prvog stambenog prostora

 

Uvećanje osobnog odbitka rezident može koristiti pod uvjetima da:

- u trenutku kupnje ili gradnje prvoga stambenog prostora rezident i njegov bračni drug nemaju u vlasništvu ili suvlasništvu stambeni prostor, neovisno o površini, u tuzemstvu i u inozemstvu,

- do trenutka kupnje ili gradnje prvoga stambenog prostora rezident nije stekao u vlasništvo ili suvlasništvo stambeni prostor, neovisno o površini, u tuzemstvu i u inozemstvu,

- do trenutka kupnje ili gradnje prvoga stambenog prostora, a nakon sklapanja bračne zajednice, rezident i/ili njegov bračni drug nisu stekli u vlasništvo ili suvlasništvo stambeni prostor, neovisno o površini, u tuzemstvu i u inozemstvu.

 

4. PRESLIK UGOVORA O NAMJENSKOM STAMBENOM KREDITU

(Isprava obvezno glasi na ime i prezime poreznog obveznika koji koristi dio osobnog odbitka za kupnju prvog stambenog prostora.)

 

5. POTVRDA KREDITORA O PLAĆENIM KAMATAMA PO NAMJENSKOM STAMBENOM KREDITU U POREZNOM RAZDOBLJU

 

(Isprava obvezno glasi na ime i prezime poreznog obveznika koji koristi dio osobnog odbitka za kupnju prvog stambenog prostora.)

 

Izjave ne moraju biti ovjerene kod javnog bilježnika

 

Gore navedena dokumentacija mora se prilagati uz prijavu poreza na dohodak u cijelosti svake godine do god traje kredit

ani2 je napisao:

Sve vam je objašnjeno u čl. 58. stavak 7. Pravilnika o porezu na dohodak

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema članku 36. stavku 20. Zakona o porezu nadohodak, dio osobnog odbitka za kupnju ili gradnju prvog stambenog prostora po osnovi plaćenih kamata namjenskih stambenih kredita sklopljenih prije 1. siječnja 2003. godine, može se priznati poreznim obveznicima pod uvjetom da plaćene kamate u tijeku poreznog razdoblja (kalendarske godine) iznose 6% i više. Ako je u tijeku poreznog razdoblja plaćena kamata po ugovorima o kreditima sklopljenim prije 1. siječnja 2003. godine u pojedinim mjesecima iznosila manje od 6%, a u pojedinim mjesecima više od 6%, za priznavanje dijela osobnog odbitka po osnovi kamata priznaje se prosječna kamatna stopa u tijeku poreznog razdoblja, ako iznosi 6% i više.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija