Jump to content

06.12.1999.godina


kemicarh3po4

Preporučene objave

Poštovani,

može li mi netko odgovoriti što je sa nama umirovljenicima MUP-a od 06.12.1999.godine, koji nismo invalidi ali smo dragovoljci domovinskog rata i umirovljeni smo toga datuma.

Naime mi smo umirovljeni u jednom pravno-praznom prostoru a da bi se izračun vršio po novom Zakonu tj. od 07.12.1999.godine, tj. retroaktivno...Tada su nam osnovicu za izračun mirovine uzimali 1998.godinu ( pošto kalendarski nismo završili godinu ), nisu nam isplatili Božićnicu (barem ne nama u mojoj PU), nije nam u prosjek ušla otpremnina i po novom izračunu,mi sa više radnog staža na istim poslovima dobili smo daleko, daleko manju mirovinu od kolega koji su otišli prije šest mjeseci ili nekoliko godina ranije u mirovinu...

Itd,itd..

- Imamo li mi ikakve mogućnosti za povećanje naših mirovina ili za ponovni (povoljniji?) izračun;

- Da li bi nam mirovina bila veća da sam umirovljen kao viši a ne obični policajac (radio na poslovima inspektor - viši inspektor) i imamo li mi pravo na prevođenje (ne)invalidi ;

- Možemo li išta napraviti po tom pitanju ili je "prošla baka sa kolačima"

Hvala svima i hvala za zadnje odgovore.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

moj susjed ima istu situaciju no ništa nije drugo ishodovao,ali njeova mirovina je ok,možda je zato i odustao od nekih potraživanja.. raditi na poslovima je jedno ,a imati rješenje o zvanju je nešto sasvim drugo.. za primjer i danas ima osoba koje rade sa sss poslove za koje je potrebita vss rade kao inspektori ili kao operativni dežurni ) godinama koriste prostor no iako su dobili da u roku od tri godine moraju završiti vss ako žele ostati na tim radniim mjestima veliki broj nikada nije završio fakultet...zato da privremena rješenja koja su dobili prije nekoliko godina nemaju svoju težinu jer njihov čin je recimo policajac i to im ostaje bez obzira što radi na poslovima detektiva ili operativnog dežurnog ). koliko je meni poznato susjed je ostavrio i statusom branitelja i dragovoljca braniteljske dionice ,a u samom izračunu mirovine ubrojeno je nekim izračunom i taj dodatak....susjed ima mirovinu oko 4 tisuće kn............ nije to tako loše....sretno ! pošaljem ti njegov broj pa ga pitaš kako je on to ostvario......

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala deltacro na brzoj pomoći, i dio sa zvanjem i privremenim rješenjima mi je o.k.

Nije ni meni loša mirovina i kreće se kao i tvom susjedu, ali se radi o 75% od plaće što smo trebali dobiti i nekih 33 - 38 % što smo mi dobili , tj. zakinuti sa novim zakonom.

Zbog toga smo organizirali prosvjede na Markovom Trgu, (bivša vlast), kada nam je obećano da će se ta nepravda ispraviti (primljeni su predstavnici kod g-dina G.Granića). Navodno, za broj OSO; carinika i dr. državnih službenika koji su oštećeni te godine, trebalo bi izdvojiti sredstva samo se nezna od "koga uzeti" , da se to treba uredbom Vlade rješiti, itd.. Imam i ja dionice koje sam ostvario statusom dragovoljca - branitelja.

Samo te molim da mi pojasniš kako je tvoj susjed izkemijao da mu se u samom izračunu mirovine ubroji i taj podatak; vjerojatno je to braniteljski dodatak?

Može broj ako nije problem. Pozdrav

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne postoje više dodaci za mirovinu nego faktori koji se uzimaju u obzir kod izračuna mirovine, jedino je invalidnina ostala izuzetak koja se posebno isplaćuje.

po tvom postu rekao bi da si otišao u redovnu mirovinu kao policijski službenik, ali visina mirovine je malo čudna tjs. "prevelika" za tu mirovinu.

dakle pitanje je da li si otišao u mirovinu kao ps ili branitelj?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Točno je to što pišeš esade, za faktore.

Znači otišao sam u mirovinu na temelju članka 68. Zakona o unutarnjim poslovima (N.N. 29/91) Članak 68.

Ovlaštenoj službenoj osobi na temelju rješenja ministra unutarnjih poslova može iznimno prestati radni odnos s pravom na mirovinu i prije ispunjenja općih uvjeta za stjecanje mirovine ako ima najmanje 25 godina mirovinskog staža od čega najmanje l0 godina mirovinskog staža stečenog na poslovima i zadacima ovlaštene službene osobe.

Članak 69.

Ovlaštenoj službenoj osobi koja ostvari starosnu ili invalidsku mirovinu po propisima o mirovinskom i invalidskom osiguranju ili pravo na mirovinu prema članku 68. ovoga zakona, mirovina se određuje od njenog prosječnog mjesečnog osobnog dohotka ostvarenog u kalendarskoj godini koja prethodi godini stjecanja prava na mirovinu ili od mirovinske osnovice utvrđene po propisima o mirovinskom i invalidskom osiguranju, ako je to za nju povoljnije.

Još su spominjane N.N. br.73/91, 19/92, 33/92, 76/94 i 161/98, na temelju kojega Zakona je donešeno rješenje.

I to bi bilo u redu da je tako postupano.

Međutim, područna služba HZMO je 14.veljače 2000.godine donijela rješenje na temelju članka 105. stavka 1. točka1. Zakona o mirovinskom osiguranju(N:N: br.102/98 i članka 16.stavka 1.Statuta HZMO (N.N. br.163/98).

Znači izračun vrši po Zakonu koji se nije spominjao u rješenju Ministra, nego se obračun vrši po "civilnom" zakonu. Tada se mirovina sa svim faktorima, aktualnom vrijednosti mirovine na dan ostvarivanjea prava ( 36,51 kuna) pa na osnovu prosječnih vrijednosnih bodova koji iznose 1, 5447 pa još toga i dobila se neka brojka od 2774,96 kn mjesečno.

Sigurno da je to dosta dobra mirovina; ali sam imao za 1998. godinu bruto plaću više od 75.000,oo kuna, a kolega koji je otišao i mirovinu krajem 1997. godine i koji ima dvije godine manje mirovinskog staža, tada je imao nešto više od 4000 kuna mirovine; (čini mi se oko 1000 DEM) ja sam ga učio poslu na istom radnom mjestu,( kao i ja ni on nije invalid i nema ptsp).

No, na moju žalbu poništava se staro rješenje i donosi se novo rješenje gdje se uvažava moja žalba i spominje se rješenje ministra ali se i dalje vozi po Zakonu o pravima iz MO djelatnih vojnih osoba i OSO-a (N.N. br.128/99) , i konstatiraju da je izračun bio pravilan po starom rješenju ali da donošenjem izmjena i dopuna Zakonao pravima djelatnih vojnih osoba i OSO-a, (N.N. 16/01) a koji je vezan sa N.N.128/99 treba donijeti novo rješenje.

Po novom rješenju izračunato mi je za 2088sati bruto plaća 76.574,68 Kn ( što bi bilo u redu jer je 75% od toga 56.681kn i kad se podjeli sa 12 dobije se 4723,5 kn). Ali ne, na spomenutih 76.574,68 kn primjenjuje se faktor korekcije za 1998. koji iznosi o,6498 (N.N. 32/99) i tada dolazimo do brojke manje za oko 580 kuna a to je 49.696,96kn, pa kad podjele sa 12 dobije se 4141,20 i na to se udari 75% i dobije se cifra od oko 3105,00kn. To mi je bila polazna mirovina na koju sam se žalio, ali odgovora nisam nikad dobio. Sada moj kolega ima preko 6000 a ja sam i dalje na istom odstojanju. Znači da sam otišao u mirovinu kao ps sa duplim ratnim stažom, odnosno mirovinskog staža malo manje od 40 godina. Ovo sam napisao jer znam da ima nas mnogo koji smo se pomirili sa stanjem kako jeste , ako ima nekoga da je u sličnoj situaciji od toga datuma umirovljenja nek se javi..

Samo bi molio da mi neko pojasni da li mi je za sve kasno ?

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

neka me netko ispravi ali moje je mišljenje da bi ti trebao ići sa obnovom zahtjeva za mirovinu po zakonu ZOHBDR. kad mirovinski zaprimi takav zahtjev obavijestit će te da li bi takva nova mirovina bila povoljnija od one koju sada primaš i ti odlučuješ da li češ nastaviti postupak. uglavnom mirovinski neće ići u izradu novog rješenja prije tvog odgovora dakle ne moraš se bojati da češ pasti sa konja na magarca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija