Jump to content

nasljedstvo-gubitak prava na olakšice


rompy

Preporučene objave

Poštovani,

 

imam jedno pitanje pa bih molio za pomoć. Naslijedio sam 1/8 stana u Zagrebu (cca 9 m2) na koji pokojnikova supruga ima pravo doživotnog uživanja (u vlasništvu ima 6/8 stana) i naslijedio sam 1/2 stana u Vrsaru (cca 20 m2 - nesređeni papiri) u kojem pokojnikova supruga ima pravo doživotnog uživanja 6. i 9. mjesec. S obzirom da mi ovime nije rješeno stambeno pitanje, moje pitanje je da li ovim nasljeđivanjem gubim pravo na oslobađanje od plaćanja poreza na prvu nekretninu (supruga i ja kupujemo stan za koji mislim dići kredit u iznosu od 2/5 vrijednosti stana) i da li time gubim pravo na mogućnost povrata poreza na temelju kamata na stambeni kredit za kupnju prve nekretnine?

Možda sam malo zakomplicirao u opisu problema, ali maksimalno sam pokušao skratiti priču.

Unaprijed zahvaljujem,

R.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Nekretnina koja rješava stambeno pitanje smatra se vlasništvo nekretnine (stana, kuće) čija površina zadovoljava navedene površine stambenog prostora iz Zakona o porezu na promet nekretnina čl. 11. st. 9. točka 9.3., te pod uvjetom da je opremljen osnovnom infrastrukturom i zadovoljava higijenske i tehničke uvjete.

 

Primjer:

Građanin porezni obveznik koji prvi put kupuje kuću kojom rješava vlastito stambeno pitanje svoje obitelji, a ima u vlasništvu stan od 68m², a zadovoljava ostale uvjete iz Zakona, ostvaruje pravo na oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina na površinu do 80m² stambenog prostora, kao građanin koji kupnjom prve nekretnine rješava vlastito stambeno pitanje, jer se vlasništvo stana od 68m² ne smatra riješenim stambenim pitanjem tročlane obitelji.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče poreza na prometa nekretnina:

 

Građanin može ostvariti oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina uz uvjet:

1. - da ima hrvatsko državljanstvo

 

2. - da prijavi prebivalište u mjestu i na adresi gdje se nekretnina nalazi

 

3. - da veličina stana/kuće koju kupuje, ovisno o broju članova uže obitelji (bračni drug i djeca), ne prelazi površinu:

- za 1 osobu do 50m2 stambenog prostora

- za 2 osobe do 65m2 stambenog prostora

- za 3 osobe do 80m2 stambenog prostora

- za 4 osobe do 90m2 stambenog prostora

- za 5 osoba do 100m2 stambenog prostora

- za 6 osoba do 110m2 stambenog prostora

- za 7 i više osoba 120m2 stambenog prostora

Ako veličina stana ili kuće koju građanin kupuje prelezi ove površine porez na promet nekretnina plaća se samo na višak stambenog prostora.

 

4. - da građanin i članovi njegove uže obitelj nemaju u vlasništvu drugu nekretninu koja zadovoljava njihove stambene potrebe

Nekretnina koja rješava stambeno pitanje

 

5. - da građanin i članovi njegove uže obitelj nemaju u vlasništvu stan, kuću za odmor i druge nekretnine znatnije vrijednosti

Pod znatnijom vrijednošću podrazumijeva se nekretnina (stan/kuća za odmor, građevinsko zemljište i poslovni prostor u kojem se ne obavlja djelatnost), a čija je vrijednost približna vrijednosti nekretnine koja se kupuje.

 

 

Ove uvjete građanin kao i članovi njegove uže obitelji moraju kumulativno zadovoljiti.

Članovima uže obitelji u smislu Zakona o porezu na promet nekretnina smatraju se bračni drug te djeca, prijavljena na istoj adresi kao i građanin.

 

Porez se plaća ako se stan ili kuća otuđi u roku od 5 godina od dana nabave nekretnine, odnosno ako Porezna uprava naknadno utvrdi da nisu bili ispunjeni uvjeti za porezno oslobođenje.

 

Građanin porezni obveznik koji jednom iskoristi pravo na oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina po ovoj osnovi nema pravo na ponovno oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina.

 

Ako sam dobro shvatio ukupno imate 29 m2 tako da imate pravo na oslobođenje od poreza na promet nekretnina jer se u pravilu kod utvrđivanju znatnije vrijednosti pazi da kvadratura ne prelazi onu do koje imate pravo na oslobođenje (jedna osoba 50 m2)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o porezu na dohodak je rigidniji kod oslobođenja tako da se uvećanje osobnog odbitka za kupnju stambenog prostora (stambene kuće ili stana) za potrebe svojeg trajnog stanovanja: može koristiti pod uvjetima da:

- u trenutku kupnje ili gradnje prvoga stambenog prostora rezident i njegov bračni drug nemaju u vlasništvu ili suvlasništvu stambeni prostor, neovisno o površini, u tuzemstvu i u inozemstvu,

- do trenutka kupnje ili gradnje prvoga stambenog prostora rezident nije stekao u vlasništvo ili suvlasništvo stambeni prostor, neovisno o površini, u tuzemstvu i u inozemstvu,

- do trenutka kupnje ili gradnje prvoga stambenog prostora, a nakon sklapanja bračne zajednice, rezident i/ili njegov bračni drug nisu stekli u vlasništvo ili suvlasništvo stambeni prostor, neovisno o površini, u tuzemstvu i u inozemstvu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija