Jump to content

Porez na nekretnine, HELP!!!!


CIKI10

Preporučene objave

Molim pomoć oko poreza na nekretnine.

Suprug i ja smo kupili stan 2mj prije donošenja zakona o "prvoj nekretnini" i naravno platili porez. Stan je naveden kao njegovo vlasništvo. Igrom slučaja smo pronašli kuću sa dva odvojena stana, ali ih treba renovirati, kao i samu zgradu. Cijena je 55 000eura. Ja dosada nisam imala nikakvu nekretninu. 5-ero člana smo obitelj i svakakva ušteda bi nam dobro došla. Ovaj stan u kojem smo nebismo prodavali nego bi digli kredit i stan dali pod hipoteku. Ima li kakve šanse da barem sad izbjegnemo plaćanje poreza!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kada kupujete polovnu nekretninu (stan, kuću, građevinsko zemljište itd.) plaćate 5% poreza na promet nekretnina. Nemojte taj porez miješati sa porezom na dohodak koji se plaća iz vaše plaće i stambenim olakšicama kojima umanjujete POREZ NA DOHODAK (odnosno osnovicu na koju se plaća porez). To su dvije različite stvari iako je zbunjujuće jer i jedan i drugi porez umanjujemo kupnjom novog stana/kuće.

 

Znači ako kupujemo stan na kredit možemo biti oslobođeni plaćanja 5% poreza na promet nekretnina i još imamo pravo na olakšicu od 12.000 kn za plaćene kamate po kreditu.

 

Važno je zapamtiti da se tih 5% najčešće (99% slučajeva) računa od one cifre koju NAPIŠETE u kupoprodajni ugovor kojeg ovjeravate kod javnog bilježnika. Jedino ako napišete (pre)mali iznos porezna uprava će odrediti tržišnu cjenu i onda vam zaračunati 5% od toga.

 

Dakle, ako kupujete PRVU nekretninu možete biti oslobođeni u cjelosti ili djelomično poreza na promet nekretnina pod uvjetom da vi ili vaš bračni drug ili vaša djeca koja su prijavljena na istoj adresi (NE roditelji!!!) nemaju drugu nekretninu u svom vlasništvu. Zakon je tu išao detaljno, citiram jer ne znam skratiti:)))

"da građanin te članovi njegove uže obitelji nemaju u vlasništvu drugu nekretninu (stan ili kuću) koja zadovoljava njihove stambene potrebe. Pod nekretninom (stan ili kuća) koja zadovoljava stambene potrebe smatra se vlasništvo stambenog prostora koji je opremljen osnovnom infrastrukturom i zadovoljava higijensko-tehničke uvjete. Odgovarajućim stanom ne smatra se stan u vlasništvu fizičke osobe kojim se koristi zaštićeni najmoprimac,

 

da građanin te članovi njegove uže obitelji nemaju u vlasništvu stan, odnosno kuću za odmor te druge nekretnine znatnije vrijednosti. Pod drugom nekretninom znatnije vrijednosti podrazumijeva se građevinsko zemljište i poslovni prostor u kojem građanin ili član njegove uže obitelji ne obavlja registriranu djelatnost, a vrijednost nekretnine je približna vrijednosti nekretnine (stana ili kuće) koju građanin kupuje,

 

članovima uže obitelji, u smislu ovoga Zakona, smatraju se bračni drug te djeca prijavljena na istoj adresi kao i građanin."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

CIKI10 je napisao:

. 5-ero člana smo obitelj

 

ako stan kojeg ste kupili ne zadovoljava vaše stambene potrebe, u vašem slučaju je to 100 m2 onda imate pravo jednim dijelom biti oslobođeni plaćanja poreza. Predlažem da kontaktirate PU koja ima cjelokupni pregled vašeg dosadašnjeg oslobođenja a sukladno kupnji nove nekretnine uputite će vas na vaša prava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija