Jump to content

100 godina


matrix72

Preporučene objave

Nakon smrti moje bake svo nasljedstvo pripada mom ocu. Gruntovno nije bilo problema no vađenjem katastarskog izvoda smo vidjeli da nam ostaje puno zemlje van gruntovnog vlasnistva. na cijelom katastarskom izvadku se knjizi baka.Baka je uredno placala porez na zemlju koju smo koristili.

Moram spomeniti da se zemlja nalazi u Dalmaciji točnije Omiski kraj. U daljnjem istraživanju sam pronasao podatke da određene parcele koristimo i preko sto godina. Moje pitanje bi bilo kako mog oca uknjiziti u katastru? te ako se i uspije uknjiziti sto mislite o tuzbi na dosjelost? ili mozda nesto drugo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravo je dosjelost pravni institut kojim se zemljišno knjižno stanje usklađuje s faktičnim. Dosjelost nastupa u određenom trenutku protekom zakonom propisanog roka, tako da ako je već nastupila tužbom je samo konstatirate.

 

E sad, pitanje je tko su osobe upisane kao vlasnici u zemljišnim knjigama, da li je postojao kakav dogovor o korištenju tih nekretnina između vaše bake i njihovih prednika, da li je zemljište bilo nacionalizirano, dalje, jeste li stvarno koristili zemlju ili ste samo naslijeđivali

posjed... itd.

 

S obzirom da se vjeroratno radi o većim vrijednostima bilo bi najbolje da se posavjetujete s odvjetnikom. Izvadite povjesne vlasničke i posjedovne listove.

Za pravni savjet ne bi vam trebao uzeti više od 200-300 kn.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na pomoći,

 

I sam se vrtim oko pomenutih stvari ali znam da nacionalizirano nije ništa.Neke od gruntovnih izvadaka posjedujem a za ostale bi trebao vaditi povjesne izvadke. U svemu tome mene je zanimalo ako na određenu česticu imam gruntovno knjizenje dedine sestre koja se i danas knjizi kao vlasnik a upisana 1908 god. Upis vlasnistva prije toga je dedina majka od 1850.god. Iza smrti dedine sestre gruntovno i dalje nema promjena jer dedina sestra nema nasljednika. Nasa obitelj je koristila tu zemlju sto se vidi iz katastarskog izvadka od dede,bake pa sve do mog oca koji oporukom dobija svo imanje. Problem se pojavio sto katastarski je moja baka još uvjek upisana.

Sad malo smjeha!!!!!!!

Posjetom uvaženog odvjetnika u Omišu otac mu daje punomoć oko zastupanja u ovom slučaju te nakon tri mjeseca ga posječuje.

Uvaženi odvjetnik odgovara mom ocu:

Što ti hoćeš Mladene pa nisan ja ni svoju zemjlju preveja.

 

Hvala još jednom

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija