Jump to content

Upravni spor zbog odbijanja HR državljanstva


marija_ana

Preporučene objave

Rešenjem mi je odbijen zahtev za prijem u hr državljanstvo. Majka mi je hrvatica, otac srbin, rođena sam u Srbiji. U zahtevu sam dostavila dokaz da nije bilo rubrike "narodnost" u ispravama koje su mi tražili (radna knižica, svjedožba, izbvadak iz matice rođenih, tada sam bila maloletna). U izjavi sam napisala da se osećam pripadnikom hrvatskog naroda.

 

PITANJE:

 

1.Da li sam najpre obavezna da ako podnesem tužbu Upranvom sudu Hrvatske (živim u Srbiji) imenujem punomoćnika za primanje pismena (članak 146. stavka 1. Zakona o parničnom postupku, a u svezi članka 60. Zakona o upravnim sporovima.)te ako to ne učinimda li će mi tužba biti odbačena? KO može biti punomoćnik za prijem pismena da li advokat ili bilo koje fizičko lice?

 

 

2.Imam li šanse sa takvom tužbom? Name u rešenju o odbijanju je navedeno da kako nemam dokaz da sam se izjašnjavala hrvaticom bez obzira na sadašnje izjašnjavanje nisam ispunila uslove iz čl.16 st 1 Zakona o hrvatskom državljanstvu.

 

Članak 16. st 1 Zakona o hrvatskom državljanstvu:

 

Pripadnik hrvatskog naroda koji nema prebivalište u Republici Hrvatskoj, može steći hrvatsko državljanstvo ako udovoljava pretpostavkams iz članka 8. stavka 1. točaka 4. i 5. ovoga zakona i dade pisanu izjavu da se smatra hrvatskim državljaninom.

 

 

čl.8 st1 toč.4 i 5 Zakona o hrvatskom državljanstvu

 

Članak 8.

 

Prirođenjem može steći hrvatsko državljanstvo stranac koji je podnio zahtjev za primanje u hrvatsko državljanstvo ako udovoljava ovim pretpostavkama:

 

 

4. da poznaje hrvatski jezik i latinično pismo;

 

5. Da se iz njegova ponašanja može zaključiti da poštuje pravni poredak i običaje u Republici Hrvatskoj i da prihvaća hrvatsku kulturu

 

 

 

Iz prednjeg proizilazi da uslov zbog kog sam odbijena a to je da se nisam izjašnjavala u prošlosti kao hrvatica a što se tretira kao nedostatak objektivnog uslova nije izričito zakonski naveden. Pitam da li je to diskreciono pravo uprave da me odbije?

 

Opet, evo stava Vrhovnog suda HR: Upravni organ rješava po slobodnoj ocjeni samo u slučaju, kad mu je izričitim propisom dano pravo da odlučuje po slobodnoj ocjeni, ili kad takvo ovlaštenje iz odnosnog propisa na nesumnjiv način proizlazi. (Presuda Vrhovnog suda NRH, U-3460/56).

 

U napred citiranim odredbama Zakona nije izričito navedeno pravo diskrecionog odlučivanja već samo dva uslova: da dam izjavu da se smatram hrvatskim državljaninom i da poštujem hrvatsku kulturu. Ništa mi kod ova dva nije zamereno već nešto treće što nije predviđeno zakonom a to je da dokažem da sam se izjašnjavala u prošlosti.

 

Da li neko zna kakva je praksa Upravnog suda Hrvatske kod ovakvih sporova i da li je ovo pogrešna primena materijalnog prava jer pouzdano znam da se ovakvim zahtevima udovoljavalo sredinom 90-tih?

 

3. Ako podnesem tužbu da li da tražim da Upravni sud samo ukine rešenje ili i da Upravni sud meritorno sam odluči o mom zahtevu za primitak u hrvatsko državljanstvo?

 

 

Hvala puno za sve savete!!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zbog porasta zahtjeva za upis u državljanstvo HR često se takvi zahtjevi odbijaju na osnovi banalnosti i/ili osobne procjene. ako ti je ovo tek prvi put da upućuješ zahtjev evo da te "utješim" da bi se odbijanje moglo ponovit još koji put. ako se žališ tek bi te onda mogli "uzeti na zub". ako žele da te odbiju, naći će i načina. inače: iz hrvatskog (jezika) imaš čistu 1. poradi na tim "je" i "ije". ako ponekad i "zabrljaš" nema veze ali ako stalno koristiš "e" sama sebi odmažeš. to će biti dobar pokazatelj da se trudiš.

p.s. ako budeš išla na nekakav razgovor, pazi da ti ne izleti "prijatno" na izlasku. da si prije toga otpjevala "dalmatinka, dalmatinkaaaa, tri jubavi svoje ima ...." nebi ti pomoglo. ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čekajte, ja NISAM odbijena zbog neznanja hrvatskog (što bi upravo i bio zakonski osnov za odbijanje jer je zakonski uslov da znam hrvatski jeizik i da poštujem hrvatsku kulturu) ja sam odbijena zbog nepostojanja dokaza da sam se izjašnjavala hrvaticom u prošlosti-što NIJE propisano zakonom kao poseban uslov, pa se moje pitanje odnosilo na ovaj razlog odbijanja. Ima li smisla zbog toga na Upravn isud?

 

DA li ja mogu ponovo da podnesem isti zahtev i posle koliko vremena i da li imaju obavezu da o njemu odlučuju ili bi ga odbacili pošto su već o istom takvom odlučili?

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

odbijena si metodom koju ne vjerujem da možeš osporiti a ako ju i osporiš biti će vraćena na ponovno razmatranje kod istih ljudi. i tako u krug dok ti se neko ne smiluje. to je ta "osobna procjena".

ne vjerujem da je postavljanje zahtjeva za upis u državljanstvo RH jednokratna mogućnost. ne znam za rok. sigurno bi išlo na razmatranje. ne prima se svaku osobu "odprve". nauči igrati nogomet kao daSilva pa probaj opet. ;-) welcome to croatia :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

postovani urednice...

 

mislim da nisam jedini koji je odgovorio na nacin na koji jesam ...i svi ostali forumasi koji su odgovorili na ovaj post odgovorili su na isti nacin ...a samo sam ja prozvan...i to kako...

 

naposlijetku ni Vi niste dali nikako pravno rijesenje problemu...

 

nadam se da mi ...ako vec ne zelite i druge sankcionirati...dugujete ispriku...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zex je napisao:

wehitedd, ako nemaš ni pravni, a ni pametan odgovor, molim suzdržati se od pisanja gluposti.

Ovo je forum za raspravu o pravnim pitanjima, a ne o primitivnim polu-političkim stavovima.

 

nadalje...primitivizam iskazujete vi...jer ja nikog nisam vrijeđao a vi jeste....a što se mog posta tice ...ne vidim ni jednu glupost koju sam napisao ....u zakonu ljepo stoji da je jedan od uvijeta za dobivanje državljanstva i poznavanje Hrv.jezika kojeg doticna ocito ne poznaje....ili...me ispravite...

 

ocekujem objašnjenje ili ispriku...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam molbu na svu gospodu koja su se odvažila postati na forumu. Koncentrirajte se na pitanje marije-ane. Ako joj možete pomoći pozitivnim ili negativnim odgovorom - dobro, ako ne, opet dobro. Ostavite po strani ocjenjivanje razine poznavanja jezika, simpatije i slične stvari u stilu "što bi-da bi"... ovo je javni forum i na njemu pitanja mogu postavljati ljudi različitih profila i razina znanja. Replay bi ipak trebao sadržati mišljenje ili neku vrsta odgovora na postavljeno pitanje.

 

Osobito bih se obradovala kad bih vidjela da na forumu "postaju" kavaliri koji poštuju različitost i koji svoje neslaganje (kad se baš ne mogu suzdržati)znaju izraziti odmjerenim riječnikom. Veseli me što ih ima, ali žalosno primjećujem da su u manjini.

 

Vratimo se na pitanje - zna li netko jel ima smisla pokrenuti upravmi spor po pitanju marije-ane?

 

Btw. lijepe molbe se ne odbijaju, zar ne? :-)

Zato unaprijed :hvala:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da pokušam dati neke odgovore:

 

1. S obzirom da živite u inozemstvu morate imenovati punomoćnika. U parničnom postupku može vas zastupati odvjetnik, ali i bilo koja poslovno sposobna fizička osoba. Ako podnesete tužbu, a ne imenujete barem osobu za primanje pismena, sud će vam tužbu odbaciti. Razlog vjerojatno leži u tome što se sva sudska pismena šalju preporučenom poštom, i rokovi se računaju od datuma potpisa primitka, što kod pošte u inozemstvu nije moguće uvijek postići.

 

2. O šansama u sudskom postupku nije zahvalno nikad prognozirati, no rekao bi da realne šanse postoje, i da mi se čini da vrijedi pokušati. Svoj slučaj ste pravno dobro uobličili, i naveli ste što je bitno, a to je da ste odbijeni zbog neudovoljavanja uvjetu koji nije izričito propisan zakonom.

 

3. U postupku sud potvrđuje ili ukida rješenje tijela uprave, a ne rješava o slučaju meritorno. Mišljenje suda nije za niže tijelo uprave pravno obvezno, ali treba djelovati snagom autoriteta, i logično je da ga se poštuje.

 

No, prije desetak godina se znalo dešavati da MUP donese negativno rješenje o primitku u hrvatsko državljanstvo, da ga upravni sud ukine, da MUP u novom postupku donese ponovno negativno rješenje, koje upravni sud ponovno odbije itd. Poznat mi je slučaj kad se taj krug tri puta ponavljao. No, mislim da je to bio izniman slučaj, i da je sad situacija daleko bolja.

 

Više o praksi Upravnog suda možete vidjeti ovdje:

http://www.upravnisudrh.hr/praksa/frames.php

dok pročišćenu verziju Zakona o državljanstvu možete naći ovdje.

 

Sve u svemu, čini mi se da tu postoji osnova za krenuti u postupak. Naravno da bi savjetovao da se još posavjetujete s nekim odvjetnikom, i da vam on vodi postupak (mada se možete sami zastupati ili imenovati neku osobu u Hrvatskoj da vas zastupa ili za vas prima pismena). Organizacije za ljudska prava u Hrvatskoj imaju također dosta iskustva sa slučajevima državljanstava, i mogu vas detaljnije posavjetovati. Neke od njih koje su se tom tematikom bavile su: Centar za mir, nenasilje i ljudska prava u Osijeku, Hrvatksi helsinški odbor za ljudska prava te Srpski demokratski forum.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

evo nešto iz zakona o državljanstvu...

 

Članak 26.

 

Ministarstvo unutarnjih poslova odbit će zahtjev za stjecanje ili za prestanak državljanstva ako nisu ispunjene pretpostavke, osim ako je to ovim zakonom drugačije uređeno.

 

Ministarstvo unutarnjih poslova može odbiti zahtjev za stjecanje ili za prestanak državljanstva iako su ispunjene pretpostavke, ako ocijeni da postoje razlozi od interesa za Republiku Hrvatsku zbog kojih se zahtjev za stjecanje ili za prestanak državljanstva treba odbiti.

 

U obrazloženju rješenja o odbijanju zahtjeva za stjecanje državljanstva ne moraju biti navedeni razlozi za odbijanje zahtjeva.

 

 

 

Članak 30.

 

Hrvatskim državljaninom smatra se pripadnik hrvatskog naroda koji na dan stupanja na snagu ovog zakona nema hrvatsko državljanstvo, a na dotični dan ima prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj, ako da pisanu izjavu da se smatra hrvatskim državljaninom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema pročišćenoj verziji Zakona o državljanstvu na koji je linkovao Zex, u čl.26 nema stava 3.koji glasi:

 

"U obrazloženju rješenja o odbijanju zahtjeva za stjecanje državljanstva ne moraju biti navedeni razlozi za odbijanje zahtjeva."

 

 

 

Znači _mora_ se navesti razlog odbijanja.

 

 

A najmanje što mora je da se u rešenju kaže da se odbija zato što to "razlozi od interesa za Republiku Hrvatsku nalažu" i da se pozovu na čl.26 st.2 a što nije učinjeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

uzeo sam si za pravo da odgovorim na post iz razloga što se u postupku primanja u državljanstvo spominje ta sporna "osobna procjena". ne smatram svoj odgovor, a ni od drugih forumaša, glupim nego dobronamjernim. svatko je na svoj način ili primjer iznio što bi se moglo tumačiti kao nepoznavanje hrvatske kulture ili običaja a samim tim i kao razlog za odbijanje zahtjeva. također ne mislim ni da je netko dao pogrešan pravni savjet.moguće da se ton svakog posta može tumačiti kao nedobronamjeran ali to bi bila (i to pogrešna) "osobna procjena" moderatora (ili koga već). pitanje o smislu pokretanja žalbe nije jedino u textu. iako nisam odgovorio ni na jedno konkretno pitanje ne smatram da sam "promašio temu". ako sam ipak prekršio neko od pravila foruma, ispričavam se.

p.s. može li marija-ana kao razlog nedostatka izjašnjavanja kao hrvatica navesti npr. strah od okoline i političkih posljedica za sebe i svoje ukućane i sl. u kojoj je živjela ili živi?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Inače u vezi prethodnog posta, u rešenju je navedeno da je doneto na osnovu čl.26 st 1, dakle pozivaju se na neispunjavanje uslova (koji inače nije propisan) a ne na čl.26 st 2.

 

 

 

Takođe vidim da verzija Zakona na sajtu MUP-a nije prečišćen tekst, pa tek Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskom državljanstvu (na istom sajtu) je predviđeno da:

 

Članak 6.

 

U članku 16., stavku 1. riječi: "toćaka 4. i" zamjenjuju se riječju : "točke".

 

 

Što znači da umesto prvobitnog teksta čl.16 koji je glasio:

 

 

Članak 16. Pripadnik hrvatskog naroda koji nema prebivalište u Republici Hrvatskoj, može steći hrvatsko državljanstvo ako udovoljava pretpostavkama iz članka 8. stavka 1. točaka 4. i 5. ovoga zakona i dade pisanu izjavu da se smatra hrvatskim državljaninom.

 

sada čl.16 glasi:

 

Članak 16. Pripadnik hrvatskog naroda koji nema prebivalište u Republici Hrvatskoj, može steći hrvatsko državljanstvo ako udovoljava pretpostavkams iz članka 8. stavka 1. točke 5. ovoga zakona i dade pisanu izjavu da se smatra hrvatskim državljaninom.

 

Kako je istim zakonom predviđeno:

 

Članak 8.

Prirođenjem može steći hrvatsko državljanstvo stranac koji je podnio zahtjev za primanje u hrvatsko državljanstvo ako udovoljava ovim pretpostavkama:

 

4. da poznaje hrvatski jezik i latinično pismo;

5. Da se iz njegova ponašanja može zaključiti da poštuje pravni poredak i običaje u Republici Hrvatskoj i da prihvaća hrvatsku kulturu.

 

 

...to znači da se gore navedenim izmenama Zakona više ne traži poznavanje jezika i latiničnog pisma tako da mi to nije moglo biti zamereno, dalje znači da je MUP diskreciono pravo mogao da primeni samo u pogledu toč.5 st.1. čl.8 (jer je to podložno slobdnoj oceni) dok je drugi uslov u pogledu davanja izjave eksplicitno propisan tako da tu nije imalo mesta slobodnoj oceni.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@e-one

 

NIje bilo nikakvog straha od okoline nego nikada mi niko nije tražio da se izjasnim o tome. Prosto takve rubrike "narodnost" u javnim ispravama ovde nema, ni u Izvodu iz matične knjige rođenih, ni u radnoj knjižici, ni u pasošu, ni u đačkoj knjižici ni u svedočanstvu srednje škole ni osnovne, ni u diplomi fakulteta, prosto nigde. Čak su mojoj mami koja je hrvatica i hrvatski državljanin i čiji su preci od pamtiveka hrvati, tražili da i ona dokaže da se izjašnjavala hrvaticom. Kako ni ona ovde nije imala nikakvu pismenu ispravu jer opet ista stvar - nije bilo rubrike "narodnost" iskopale smo jedan stari izvod iz matiče knjige rođenih iz 50 i neke kada je ona imala 10 godina, zatim jedno svedočanstvo o završenom trećem razredu osnovne (opet 50 i neka godina), u ostalim svedočanstvima opet nije bilo te rubrike.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

probaj to sagledati sa ove strane: nije bilo straha baš zato što se nisi izjašnjavala da si hrvatica, a nisi zato što nigdje nije ni traženo. a šta da je traženo? da li bi onda bezbrižno napisala da jesi hrvatica? nimalo te to nebi uznemirilo? ne bi se zamislila što bi bilo da to vidi neki pijani i nadrogirani radikal nakon što c.zvezda izgubi od hajduka?

samo hoću reći: možda je strah i postojao ali ga nisi bila svjesna? a niko u hrvatskoj ne zna niti može znati da li si bila svjesna ili nisi.

ja ne znam kako izgleda taj zahtjev i da li ima neka rubrika gdje ti možeš napisati nešto svojim riječima. ako ima, javi, pa ćemo nešto smisliti.

ona praksa kao što je naveo uvaženi Zex o odbijanju MUP-a i nakon što Upravni Sud ukine negativno rješenje mislim da se još uvijek "uredno" provodi.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani glavni urednice Zex

Eto kao najobicniji korisnik na ovom portalu, za kojeg inace smatram da je jako dobar i koristan, nemogu se oteti dojmu a da ne primjetim da ste upravo Vi dali previse prostora ovom korisniku whitedd-u na sajtu da snebiva i vrijedja ostale korisnike, pa i prelazi granice dobrog ukusa, prije svega sovinistickim ispadima prema pripadnicima drugih nacionalnosti, a vrijedja eto i Vas zex?

 

A prisjetimo se pocelo je jos u braniteljima, u temi: profesionalna mirovina 50%-50% rat i mir, kad Vam je whitedd izjavio svaka vam cast zex...?

 

Whitedd, svojim neprimjernim ponasanjem upravo vrijedja korisnike ovog portala i korisnicu ove teme koja veli da ne zbog hrvatskog jezika da nije dobila drzavljanstvo RH, nego iz nekih drugih razloga...?

Eto bas mi je neugodno....

Pa i glavnog boss-a whitedd vrijedja primitivno koji sve to skupa i ignorira? Zar je to dozvoljeno?

 

Sad neznam da li bi bilo pametnije da mi korisnici pocnemo napustati sajt, radi nepostivanja pravila ponasanja Legalisa? ili je sad vec i doslo vrijeme pa da i Vi g.zex nesto korisno poduzmete vezano na ponasanje whitedd-a i ostale koji krse pravila?

Eto toliko, ignoriranjem se problemi ne rjesavaju, a nadamo se da ipak ima nade i za korisnike, da se izbjegne primitivizam, kao kaj ima nade i za mariju-anu i dobivanje RH drzavljanstva, kad lijepo veli da se izjasnila da postuje i respektira kulturu u RH i da se osjeca hrvatskom drzavljankom.

Samo malo vise upornosti i bit ce sve ok.

Zamislite si da ste u Sloveniji pa tamo se i brisalo ex drzavljane koji su 20-tak i vise ljeta zivjeli tamo?

Unaprijed se ispricavam svima zbog digresija i ostalih neugodnosti izazvanim necijim ispadima.

Srdacan pozdrav

Alfaro :hvala:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ispričavam se svim korisnicima foruma na činjenici što smo se prilično udaljili od upravnog prava. Molim vas, da se ne udaljavate od osnovne teme i da buduće postove usmjerite na izražavanje mišljenja o pitanjima zbog kojih je pojedini topic otvoren. Dakako, zahvaljujem onima koji to čine i čija pisanja su usmjerena tom cilju.

 

Korisnicima koji svoje misli, poglede i djela o ljudima, pravima i stvarima koji nemaju veze s upravnim pravom žele podijeliti sa širokim masama toplo preporučam Caffe ili Knjigu gostiju. Tamo možete pisati o željama, čestitkama i pozdravima, te naravno o pokudama ili pohvalama.

 

HVala.

 

align=lefthttp://img139.imageshack.us/img139/8910/warisnotpn7.gif[/img]

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da whitedd nikoga nije uvrijedio, kao i da je daljnja rasprava u tom smjeru bezpredmetna. Osjećaj nacionalne pripadnosti hrvatskom narodu je upravo bitna činjenica na kojoj podnositeljica temelji svoj zahtjev za primitak u hrvatsko državljanstvo, a koju očito nije uspjela dokazati. U postupku se, uz ostalo, traži dokaz o osobnom nacionalnom izjašnjavanju, odnosno, u nemogućnosti istog, dokaz o osobnom nacionalnom izjašnjavanju roditelja. Što opet nije jamstvo da će zahtjev biti pozitivno riješen. Pismo korisnice ovog portala koja izražava svoje nezadovoljstvo radi odbijanja primitka u hrvatsko državljanstvo, te njezin način shvaćanja ovog problema upravo vrijeđa moj zdrav razum. Odlučno pravno pitanje je osjećaj pripadnosti jednom narodu. Pa poznavanje hrvatskog jezika i latiničnog pisma je uvjet za odobrenje stalnog boravka strancu u RH i stranac je dužan pristupiti testiranju i priložiti potvrdu nadležnog tijela o poznavanju istog. Pa kako bi bilo moguće da je poznavanje jezika uvjet za stalni boravak a nije uvjet za primitak u državljanstvo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Posjetitelj
This topic is now closed to further replies.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija