Jump to content

Oslobađanje od poreza na promet


nelaa

Preporučene objave

Znane su mi odredbe o oslobađanju poreza na promet kupaca koji kupuju prvi stan i njime rješavaju stambeno pitanje. No, ja kupujem drugi stan, prvi prodajem... upravo zbog razloga premale površine za obitelj (samo 47m2) Posjedujem i neka poljoprivredna zemljišta. Stan koji kupujem je površine 92m2, što bi u odnosu na četveročlanu obtelj bilo samo višak od 2 m2. Postoji li kakva mogućnost da Porezna ima u vidu ovu činjenicu i dobijem neku olakšicu..., a ne famoznih 5% na vrijednost koju naravno oni odrede. I još jedan savjet, molim. Budući da je stan koji sada kupujem u staroj zgradi , 150 godina, ima li tu kakvih olakotnih okolnosti za smanjenje poreza?

Hvala, strpljivima koji će upregnuti svoje moždane vijuge :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema čl. 11. st. 9.5 i 9.6 vi ćete ostvari pravo na oslobođenje od plaćanja porezana promet jer ne raspolažete nekretninim koja zadovoljava vaše stambene potrebe.

Za "višak" kvadrata platit ćete porez prema cijeni koja je navedena u kupoporodajnom ugovoru. Porezna intervenira sa svojom cijenom samo ako je cijena u kupoprodajnom ugovoru nerealno iskazana u odnosu na tržišnu cijenu.

Predlažem da odete u ispostavu PU kojoj pripadate prema mjestu nekretnine koju kupujete. Tamo ćete dobiti sve potrebne podatke što vam je sve potrebno za oslobođenje.

Pročitajte i navedne članke Zakona u NN 153/02.

link

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija