Jump to content

porez na promet nekretnina


pepeljuga_ri

Preporučene objave

Pozdrav! Imam problem a ne razumijem se u pravo. Ovako, moji roditelji su suvlasnici kuće od nekih 200m2. Tata je svoju polovicu prepisao na mene i brata tako da smo vlasnici ja i brat svatko po jednu četvrtinu i mama jednu polovinu. Tata je prepisao jer je kuća na prodaju pa da nebi došlo do prodaje dok ga nema doma jer je pomorac. Kuća je 15 dana nakon toga prodana. Napravljen je predugovor i stavljen ne zadnji rok otplate 90 dana jer gospodin diže kredit. Od tih novaca kupuju se 3 stana. Brat je svoj kaparirao, tata je na brodu pa će tražiti kada se vrati, a ja sam našla stan koji bih trebala kaparirati u petak. Radi se o stanu 60m2 (48m2 je stanovanje + 2 terase + drvarnica). Uz taj stan pripada i nekih 100 m2 okućnice. Taj se stan vodi kao pp. Spustila sam im cijenu za 75 na 69000 eura. Bio im je problem tih 75 preostalih dana što moraju čekati novac ali su pristali. Stan je novogradnja u izgradnji, trenutno je gotovo nekih 50%. Planiraju oko 1.6. dati zahtjev za uporabnom dozvolom. No, kvaka je u tome što oni ostatak novca (59000) žele u roku od 75 dana koji bi bio naznačen u predugovoru. Ja ne želim baš davati sav iznos dok nemam vlasnički list. Što ako ja njima dam kaparu i kasnije 49000 eura, i 10000 zadržim dok ne dobijem vlasnički list? Jel oni mene mogu zeznuti i "pobjeći" s lovom. Idem preko agencije i znam da su oni odgovorni za to da me štite ali malo mi je sumnjivo jer je agent jako dobar s investitiorima. U ugovoru će biti vrijednost stana 55000 eura (neznam ni da li ovo smijem tu spominjati). Prema tome (pošto mislim da porez na promet nekretninama moram platiti) to je računica 55000*5=275000/100=2750 eura? Čudno mi je to jer mi je agent rekao da će porez biti nekih 1600 eura. A i sama sam proučavala zakon i u njemu su naznačene kvadrature a ne vrijednost stana. Da li to ide po kvadraturi ili po vrijednosti stana??? :-? Jer ako je tako onda je računica da je 60m2 od 55000=916,66 po m2.... Uh sad sam se i ja izgubila. na koji iznos onda u ovoj računici ide 5%?? Da li i vama ovo sve izgleda sumnjivo? Da li plaćam porez i na okućnicu? neznam više ni što bih pitala, imam 1000 pitanja a ni jedno neznam postaviti.... AAAAAA!!!! :-?:-?:-?:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Htjela bih pitati još i da li ima veze što je stan zapravo poslovni prostor. Svjesna sam da će to pisati i kada ga budem prodavala, iako su mi rekli da ću za par godina moći zatražiti prenamjenu, mada je meni ovo možda još i bolje ako budem htjela otvoriti neki knjigovodstveni servis, to mogu napraviti i doma. da li ja upoće moram platiti porez? Da li ga ikako mogu platiti na rate? :-D eh, to sam čak i ja svjesna da ne mogu. Stvar je u tome što sam studentica bez primanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija