Jump to content

Ostavinski dogovor


anonimno

Preporučene objave

Nakon 5 god dogovaranja moji stričevi se uspjeli dogovoriti o ostavini koja je ostala iza mog djeda.(U medju vremenu je umro moj otac).Stavili smo sve to na papir i zna se ko šta hoče i najzad svi pristaju na to(njive,oranice vinogradi).Sad bi to trebalo nekako službeno ovjeriti(da se to najzad završi) i naravno oni bi to potpisali.

Mogu li ja nekako takav dokumenat sastaviti?Ima li neka špranca ili ako je netko tomu sličan dogovor o naslijedivanju već pisao.Sutkinja koja jevodilaproces kaže da može-bar su mi oni tako rekli(stric jedan koji je bio kod nje)

Stričeva ima po bijelom svijetu Australia,Njemačka;ja Zagreb i 3 Zadar mislio sam to nakon složenih tih izjava ili kako če se več to zvati ovjeriti kod bilježnika samo to je nemoguća misija za mene bar mislim.

Imam sve papire koje mi trebaju da bi to napisao.

P.S.oni mene sad nakon očeve smrti doživljavaju kao da sam ja on i ocev dio

kao pripada meni,neznam dali je to moguče ali svidja mi se takav

stav(dalmatinski nepisani zakon).

 

Oprostite na malo dužem i detaljnijem postu.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nasljednici se mogu sporazumjeti o diobi ostavinske imovine i svoje potpise na tom sporazumu ovjeriti kod javnog bilježnika. Ako nisu svi u istom mjestu, nije problem - svaki od njih ovjerava potpis na sporazumu kod najbližeg bilježnika (samo vodite računa da napravite dovoljan broj primjeraka sporazuma, jer svaki javni bilježnik će zadržati jedan primjerak isprave koju ovjerava). Oni koji su u inozemstvu, mogu ovjeriti u hrvatskom diplomatskom ili konzularnom predstavništvu ili kod notara u stranoj državi (ali onda treba prijevod).

Ako je vaš otac umro prije djeda, na očevo mjesto kao nasljednik stupate vi i vaša braća i sestre ako ih imate. Ako je umro poslije djeda, onda dio koji bi pripao vašem ocu dijelite vi, ostala djeca vašeg oca i supruga vašeg oca (ako je živa). Naravno, svatko se svog nasljednog dijela može i odreći, ovjerovljenom izjavom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Mama i ujak su potisali ostavinski ugovor prije 25 godina, ugovor o podjeli čestica ovjeren je kod notara i predan na sud.

Sada ujak ne želi postupati po tom ugovoru nego traži i čestice zemlje koje mu nisu tada pripale.

Mama je umrla prije tri godine.

Da li ujak može negirati taj sporazum i kako?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Kako vidim situacija je čista postoji potpisan ugovor, jer postoje slučajevi da nešto što je vrijedilo prije 25 godina sada ne vrijedi i obratno pa se ljudi okreću kako im paše, ali ako si se jednom nečega "odrekao" nemožeš to nakon 25 godina tražiti, važno je da postoji ovjereni ugovor. Kalkulacije mogu postojati ako sad radite neku novu diobu....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija