Jump to content

a budi pametan....


tončica

Preporučene objave

Ne znam hoće li me maknuti iz obiteljskog,ali imam jedno pitanje vezano za prezime.....

 

Naime, kada se žena razvede i želi vratiti djevojačko prezime,zanima me da li je istina da se za ponovno vraćanje prezimena mora dobit suglasnost oca, ili se može bez ikakvih problema vratiti prezime? Dali entko zna nešto o tome..??

 

Jer jedno iskustvo koje mi je ispričano, a dogodilo se prije 9 godina je sljeeće, da je prilikom vraćanja prezimena morao doći otac od žene koja se razvela i pristati na to da se njoj vrati prezime...

:-P:-P:-P:dvoje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moje je iskustvo slijedeće:

Još sam uvijek u braku (pokrenut ću brakorazvodnu parnicu, ali možda nebitno za ovaj slučaj) i do nedavno sam imala dva prezimena - svoje djevojačko i suprugovo. Odlučila sam promijeniti prezime tj. koristiti samo djevojačko te sam otišla u svoj matični ured gdje sam predala zahtjev za promjenom prezimena kojem sam priložila rodni list, domovnicu i rodni list i domovnicu svojeg djeteta (na djetetovom rodnom listu se evidentira promjena vašeg prezimena). Cijeli postupak je trajao otprilike 2 mjeseca (postoji određeni rok za žalbu protiv rješenja koje vam prvo dostave, a po isteku roka to rješenje postaje pravomoćno). Moj otac nije trebao davati nikakve izjave! Ne znam je li kakva razlika prilikom razvoda braka...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

i kad se da izjava dali je potrebno da otac dođe i složi se s tim da se sjevojačko prezime vrati

Iuris10 je napisao:

Zakon o osobnom imenu

 

Članak 5.

 

Ako se jedan od supružnika odluči vratiti na prezime koje je imao prije zaključenja braka može u roku od 6 mjeseci od prestanka braka o tome dati izjavu matičaru u mjestu svog prebivališta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija