Jump to content

U svezi i glede topic-a"Magisterij vs. Doktorat - bolonjska nepravda"


dok

Preporučene objave

Pred zavrsetkom sam znanstvenog magisterija (fali jos samo magistarski rad :-o )

 

Trazio sam nastavak znanstvenog magisterija doktorskim studijem (cca 1 god).

Pismenim putem mi je dat odgovor da je to nemoguce vec da trebam upisati ponovo doktorski u trajanju od 3 godine (50 ak tisuća kuna).

Uredno sam platio magistarski cca 40k kuna.

Osim vlastitog deficita kuna za doktorski nelogičnost je i u ECTS bodovima kojih bi ponovnim studiranjem od 3 godine imao puno previse :-?

 

Molim Vas za pomoc, da li ima zakonsko uporiste koje mi dozvoljava nastavak studija u trajanju od jedne godine uz objavu rada... ili je to ostavljeno fakultetima da to rijese lokalno (Fakultetska vijeca) pa je za sve razlicito...

THX

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao prvo neznam na kojem si fakultetu ni iz kojeg smjera upisao.

 

Oni ti po zakonu moraju omogućiti da upišeš treću godinu i najviše platiš 2 semesta , položiš nekoliko ispita te pišeš i braniš doktorat. Druga varijanta je da magistriraš i da napišeš jedan znanstveni članak i prijaviš doktorat izvan doktorskog studija. Mislim da ti ja za to rok do 2011. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Konkretno studiram na Fakultetu Prometnih Znanosti i upisao sam magisterij nastavne godine 2003/2004.

 

Što se tiče zakona, ovo su članci koje sam koristio iz 2003/04:

Članak 120. (2003-a)

(6) Osobama koje su prema propisima koji su bili na snazi prije stupanja na snagu ovoga Zakona upisale poslijediplomski znanstveni studij (magisterij) na njihov zahtjev i po polaganju svih predviđenih ispita te eventualne razlike ispita koju može utvrditi odnosno visoko učilište, nužno je omogućiti završetak poslijediplomskog studija izradom doktorske disertacije.

 

 

Zagreb, 21. srpnja 2004 Članak 120. mijenja se i glasi:

(4) Osobe koje su prema propisima koji su bili na snazi prije stupanja na snagu ovoga Zakona stekle magisterij znanosti mogu, sukladno općem aktu sveučilišta, steći doktorat znanosti obranom doktorskog rada prema propisima koji su vrijedili na dan stupanja na snagu ovoga Zakona, najkasnije u roku od osam godina od dana stupanja na snagu ovoga Zakona.

(5) Visoko učilište može, ako je to predviđeno njegovim općim aktom, osobama koje su upisale poslijediplomski znanstveni magistarski studij prema propisima koji su važili prije stupanja na snagu ovoga Zakona, ali taj studij nisu dovršili, omogućiti na njihov zahtjev da, uz ispunjavanje određenih uvjeta (polaganje ispita, izvršavanje drugih obveza), studij završe izradom doktorske disertacije i time steknu doktorat znanosti.«

 

Mislim da se njihov odgovor odnosi na "Visoko učilište može, ako je to predviđeno njegovim općim aktom..." može ali i ne mora, te na st. 4 koji kaže stekle magisterij znanosti na što se poziva i dolje navedeni Pravilnik FPZ-a:

 

FPZ - PRAVILNIK O POSLIJEDIPLOMSKOM DOKTORSKOM STUDIJU NA FAKULTETU PROMETNIH ZNANOSTI SVEUČILIŠTA U ZAGREBU koji kaže da:

čl 51. Za tumačenje odredbi ovog pravilnika nadležno je Fakultetsko vijeće.

čl.54

Osobe, koje su prema propisima koji su bili na snazi prije stupanja na snagu Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju stekle magisterij znanosti, mogu najkasnije u roku osam godina od dana stupanja na snagu tog zakona steći doktorat znanosti obranom doktorske disertacije prema propisima koji su vrijedili na dan stupanja na snagu Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju. Odredba iz stavka 1. ovog članka vrijedi do 05. kolovoza 2012.

 

 

Čl.54 jasno kaže stekle magisterij znanosti (ne znam da li se to odnosi na osobe koje su stekle magisterij do 2003 mogu upisati doktorat polažući razliku ispita iz 2 semestra, a svi ostali koji nisu stekli magisterij do 2003, doktorat ispočetka).

THX..

 

Što se tiče objave u međunarodno recenziranom časopisu rečeno mi je da časopis mora biti CC-izvorno znanstveno postignuće (current content) ,nakon čega mi je omogućen nastavak doktorskog studija bez polaganja ispita ali uz plaćanje pune cijene studija.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Recenzentni takvih casopisa su uglavnom profesori s stranih sveucilista (top 50 svjetskih) koji jako paze da je rad orginalan -nema ponavljanja. Nisam siguran da li pravo ima CC casopis, koliko sam cuo mozda medicina...

Kao što sam prije rekao red na objavu, strašan...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zbornici Pravnih fakulteta (4) nisu CC časopisi već međunarodno recenzirani časopisi. U to se ubaja i Hrvatski ljetopis za kazneno pravo i praksu.

 

Pogledajte Zbornike u zadnje dvije godine i pokažite mi neki objavljeni znanstveni rad osim ako ga nije napisao profesora ili asistent. Ostalima se uglavnom klasificiraju kao stručni radovi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ima li netko odgovor na pitanje nakon svega iznesenog, da li se doktorat može rijesiti uz dodatnu godinu ili sve nanovo (3 god), što nas stavlja u nejednak položaj s kolegama koji su završili do 2003.

Što se tiče objava, trebalo bi provjeriti kakva je praksa na fakultetima što se tiče objave radova (međunarodno recenzirani časopisi vs. CC časopisi).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Na pravu mogu nastaviti upisom treće godine ako su položili sve ispite iz prve dvije godine i predali seminare dakle sve osim obrane magistarskog rada. Moraju upisati i uplatiti V i VI semestar.

Poslije položenih ispita s treće godinew mogu ići na pisanje i obranu doktorata.

 

Evo kao je to regulirano na PDS iz kaznenopravnih znanosti:

 

"Studenti koji su započeli doktorski studij mogu do konca šestog semestra zatražiti od Vijeća nastavnika odobrenje teme specijalističkog rada uz podnošenje pisanog prijedloga. Vijeće će udovoljiti tom zahtjevu ako su studenti u cijelosti udovoljili nastavnim obvezama na specijalističkom studiju.

 

Studenti koji su završili neki raniji pravni poslijediplomski magistarski studij za znanstveno usavršavanje i stekli akademski naziv magistra pravnih znanosti mogu upisati peti semestar ovoga poslijediplomskog doktorskog studija iz kaznenopravnih znanosti ako im to odobri Vijeće nastavnika uz uvjet polaganja razlikovnih ispita. Ti studenti nisu dužni obraniti pisani nacrt disertacije na javnom kolokviju.

 

Studenti koji su pohađali neki raniji pravni poslijediplomski magistarski studij za znanstveno usavršavanje bez stjecanja akademskog naziva, mogu na temelju odobrenja Vijeća nastavnika upisati peti semestar doktorskog studija. Vijeće može odobrenje uvjetovati polaganjem razlikovnih ispita. Studenti koji na taj način upišu doktorski studij moraju objaviti najmanje tri rada iz područja prava koja se izučavaju na Studiju, koje imenovano povjerenstvo nastavnika Studija do predaje pisanog nacrta disertacije ocijeni znanstvenima. Radovi ne smiju biti iz područja koje se želi obraditi u doktorskoj disertaciji. Ukoliko je od završetka tečaja koji su pohađali do podnošenja molbe prošlo više od pet godina, obavezan je upis od prvog semestra Studija."

 

I na PDS iz prava društava i trgovačkog prava:

 

"U peti semestar Studija može se upisati osoba koja je:

a) završila poslijediplomski specijalistički studij iz pravnih znanosti s prosječnom ocjenom najmanje 3,5, poznaje dva svjetska jezika u mjeri da se može koristiti stranom literaturom, te koja je objavila najmanje jedan znanstveni rad, koji nije dio završnog rada na poslijediplomskom specijalističkom studiju, odnosno u pretežnom dijelu dio ocijenjenog seminarskog rada na poslijediplomskom studiju,

b) ispunila sve uvjete studija na poslijediplomskom specijalističkom studiju ili poslijediplomskom magistarskom znanstvenom studiju iz pravnih znanosti osim izrade i obrane završnog rada, s najmanje prosječnom ocjenom 3,5, koja poznaje dva svjetska jezika u mjeri da se može koristiti stranom literaturom te koja je objavila najmanje dva znanstvena rada, od kojih nijedan nije u pretežnom dijelu dio ocijenjenog seminarskog rada na poslijediplomskom studiju.

Završetkom Studija stječe se doktorat znanosti.

Stjecanjem doktorata znanosti diplomirani pravnici mogu obavljati sve poslove u pravničkoj struci i u znanstvenim institucijama za koje se traži doktorat znanosti te sudjelovati u znanstvenim projektima i drugim znanstvenim istraživanjima za koje je to postavljeno kao uvjet sudjelovanja."

 

 

Ako to nije tako na Prometu najbolje je da se obratiš pismeno Ministarstvu znanosti. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Zapeo sam u pravnoj sluzbi ministarstva. Valjda traze ocitovanje Fakulteta s obzirom na trajanje procesa mislim da su dva moguća rješenja:

1 "netko" je nesto zgrijesio (ostali fakulteti ne traze zavrseni magisterij i daju nastavak uz blaze kriterije priloagodjeni Zakoniku iz 2003 i 2004

2 na dnu sam ladice cekajuci bolja vremena.. :-P (100 telefonskih poziva-1 mjesto gore)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija