Jump to content

(ne)potpuna ponuda


ikr

Preporučene objave

Poštovani,

općina je raspisala natječaj za prodaju nekretnine. U njemu je u odjeljku II. natječaja navela kako je početna cijena 8 eura po m2, dok je u odjeljku VII., koja se odnosi na sadržaj ponude, navela da natjecatelj u kuverti treba priložiti, uz ostalo, i "ponuđenu cijenu po m2 zemljišta" (točak 8.).

U zapisniku s usmenog nadmetanja utvrđeno je da, za razliku od drugih, jedan od natjecatelja "u ponudi nije naveo cijenu ponude, pa se ima smatrati da nudi cijenu od 8 eura", nakon čega je i on uključen u nadmetanje.

 

Prosim vas ocjenu je li ponuda ovog natjecatelja koji nema istaknutu cijenu potpuna, odnosno je li ispravan zaključak kako se može smatrati da on nudi početnu cijenu te njegovu ponudu uključiti u nadmetanje?

 

Ukoliko se radi o nepotpunoj ponudi natjecatelja (on je kupio parcelu nakon nadmetanja jer je dao najvišu cijenu), kome i u kom roku se mogu žaliti i tražiti poništenje javnog natječaja?

 

Zahvaljujem na odgovoru.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema ZOVO početna cijena mora biti prcijenjena tržišna vrijednost.

 

Ako je u natječaju bilo navedeno da će se na licu mjesta održati usmeno nadmetanje - nema mjesta žalbi, jer je svrha zakona ispunjena (postići što višu cijenu. Mislim, možete se žaliti, ali ne vjerujem da će se išta dogoditi jer cijena iz ponude mogla bi eventualno utjecati na to, da usmeno nadmetanje počne od najviše ponuđene cijene u pisanoj ponudi.

 

Pretposatvaljam da je nadmetanje provodilo povbjerenstvo, pa biste se trebali žaliti poglavarstvu. Ako nije, žalbu možete uputiti uredu za državnu upravu (županiji) koji ima ulogu drugodtupanjskog tijela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da se nema smisla žaliti općinskom poglavarstvu jer je licitacija održana 25. veljače, a devet dana ranije, 14. veljače, načelnik piše tvrtki koja je izlicitirala zemljište ovo:

"Obavještavamo vas da je općinsko poglavarstvo na sjednici od 14. veljače raspravljalo o Vašoj ponudi za kupnju parcele u zoni proizvodne namjene. Nakon provede rasprave, jednoglasno je zaključeno da se Vaša ponuda prihvaća, ali je istu do licitacije za kupnju nekretnina potrebno dopuniti sukladno odredbama glave VII. natječaja za prodaju parcele".

Naime, osim cijene, ponuda nije imala ni plan i program zapošljavanja, koji se također tražio u natječaju, ali je nakon citiranog upozorenja poglavarstva taj nedostatak naknadno uklonjen - dopuna je poslana tri dana prije licitacije. Bilo je to 22. veljače, kada je u općinu stigla druga ponuda za parcelu, koja je bila potpuna.

Sada bi bilo zanimljivo vidjeti koji je konačni datum predaje ove ponude koja se kompletirala na dva maha, ali se to u zapisniku za nju ne navodi, dok se za drugu ponudu navodi datum predaje?!

 

Može li poglavarstvo na ovakav način prije licitacije odlučiti kome će parcela i sugerirati poboljšavanje ponuda? Nije li licitacija ovdje samo zadovoljavanje forme, budući da se o (nepotpunoj) ponudi raspravljalo 9 dana ranije i tražilo da se ponuda nadopuni kako bi bila valjana do licitacije?

 

Uostalom, evo što piše u zapisniku s licitacije:

"načelnik općine upoznaje javnog bilježnika da je uobičajna procedura za prodaju nekretnine na tom području bila da se zainteresirani kupac obraća s pismom namjere Poglavarstvu, a ono raspravlja o ponudi".

Dakle, prije licitacije otvara se ponuda u kojoj se trebala navoditi i cijena!!!

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija