Jump to content

ulaganja u tuđu imovinu-proračunsko računovodstvo


marinha

Preporučene objave

Dobili smo nekretninu na trajno korištenje i počeli s modernizacijom i obnovom. Dio zgrade je u potpunosti završen i koristi se, a dio je djelomično završen i koristi se, tj. čeka se s daljnjim radovima.

 

Zanima me, da li se smije i po kojoj osnovi samo dio nekretnine koji je u potpunosti završen staviti u upotrebu, tj. može li se zgrada u poslovne knjige uvesti kao rascjepkani dijelovi, npr. prvi kat, drugi, ulazni hol i sl?

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imovina je tuđa, tako da ne možete u bilanci povećavati vrijednost imovine. Ako ste dosad već imali ulaganja u tu imovinu, evidentirali ste i rashode. Koji ste protu-konto knjižili?

 

U poslovnim knjigama tuđu imovinu bi trebalo evidentirati izvanbilančno, a sva ulaganja (izgradnju) trebalo bi iskazati – kao ulaganja na tuđoj imovini, pod odjeljkom 0124 Nematerijalna imovina – ostala prava, odnosno 4124 Rashodi za nabavu neproizvedene imovine – ostala prava.

Mislim da bi to prema Pravilniku PRRP (čl. 59., 60., 81. i 87.) trebalo izgledati ovako:

 

Primljeni račun za ulaganje:

 

1.) 4124 / 24

2.) 0124 / 911

 

Plaćanje računa:

1.) 24 / 11

 

Kako proračuni ne koriste računovodstvene standarde ne vjerujem da ćete negdje naći odgovor na vaše pitanje. Proračuni su dužni iskazivati vrijednost imovine, hoćete li vi sebi podkontima nešto razdijeliti (osobno sam mišljenja zakomplicirati) manje je bitno. Važno je da su imovina, kao i rashodi iskazani onako kako je to propisano čl. 18., 19. i 21. Pravilnika, pa ćete i upotrebu stavljati onako kako vam odgovara. Najvažnije je imati sve u poslovnim knjigama.

 

P.S.

Apsolutno sam svjesna ozbiljnosti pitanja i napominjem da u literaturi nisam pronašlo puno objašnjenja oko ovoga, pa sve odražava isključivo moje mišljenje i nije mjerodavno.

I nek sad nitko ne komentira da ovo nije pravni problem :-D

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija