Jump to content

oskvrnuće leša (ili kako već)


tena

Preporučene objave

hi! zanima me (jer ja nisam uspjela puno o tome naći) kako bi se to moglo kazniti? koji propis

upotrijebiti , kakva su teoretska razmišlanja o tome?kako bi se recimo kaznio čovjek koji nađe tijelo drugog čovjeka(već mrtvo) pa ga izreže na komade ?.Uzmimo da se ne radi o psihijatrijskom bolesniku po definiciji pozitivne psihijatrije već o vrlo inteligentnom psihopati koji to radi iz svojih nekih niskih pobuda.Znam kad se radi o ubojstvu pa nakon toga postoje slične radnje da to ide u prikrivanje ,otegotne okolnosti.... mene zanima slučaj koji sam izložila.hvala!znam da je tema bolesna ali ima svakakvih bolesnika oko nas...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mogao bi biti čl. 134. st. 2. KZ (povreda mira pokojnika)

k.d povrede prava i sloboda čovjeka i građanina

 

iako iz samog naziva ne bi to "išlo", ako se pogleda ovaj stavak 2. i pojašnjenja u vezi ovoga članka, proizlazi da je

objekt zaštite između ostalog (a navedenog u st. 1.) i svako mjesto pogibije, stradanja i sl.

u st. 2. se navode modaliteti počinjenja, pa između navedenih još i .."tko oskvrne tijelo"

zaštitni objekt kod ovoga k. d. je tijelo ili ostaci umrle osobe ( nije bitan način njezina umiranja..)

mjesto počinjenja ne mora biti grob, to može biti svako mjesto gdje se nalazi tijelo ili ostaci, što znači i mjesto "slučajnog pronalaska"

bitno je da se postupanjem počinitelja vrijeđaju osjećaji pijeteta prema umrloj osobi (opet kažem, nije bitno kako je umrla)

iako, po meni, kolika je kazna zapriječena (mala!!) ovakvo ponašanje počinitelja nije zaslužilo da ga se podvede pod ovu normu...

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bez obzira sto nije bitno mjesto gdje se pokojnik nalazio, ne cini mi se bas izvedivim "slucajan" pronalazak mrtve osobe, pa onda njeno oskvrnjavanje. Eventualno bi se to moglo pociniti u mrtvacnici ili na groblju. Postoje i slucajevi zadovoljenja seksualnih pobuda nad mrtvom osobom.

 

Ovdje postoji i stjecaj s kaznenim djelom kradje ili teske kradje. Pogotovo ako djelatnik u mrtvacnici uzme neki vrijedni dio nakita s mrtve osobe ili grobar ako provali u grobnicu. Ili radi preprodaje vec iskoristenih lijesova.

 

Najbizarnije sto mogu zamisliti jest da netko unisti tijelo mrtve osobe da bi prikrio djelo kradje koje je pocinio, ako je uzeo neki vrijedan nakit.

 

A da bas slucajno pronalazi leseve da bi ih rezao, to ne moze u uobicajenim okolnostima. Jedino ako ih ne krade iz mrtvacnice, ali i tu postoji sustav kontrole. To je bilo lakse ciniti prije, kad su se jos odrzavala bdijenja u kucama, pa bi se mrtvac prevozio do groblja, a u medjuvremenu je neki manijak mogao umjesto na groblje, odvesti ga sebi doma. Mozda bi tu onda mogao postojati i stjecaj sa kaznenim djelom prenosenja zarazne bolesti, ovisno o tome sto bi cinio s ukadenim tijelima i bi li to bio protivno zdravstvenim mjerama za koje pocinitelj sigurno zna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nadje neka budala mrtvu osobu, sve vrijednosti joj uzme, pritom ostavi svoje tragove na njoj. Nije ju ubio, nasao ju je mrtvu, ali okrao. Ako je osobu ubio netko drugi, a ovo je bio samo slucajan prolaznik koji je les nasao i okrao ga, mora ga unistiti jer ako tko treci nadje taj les i prijavi to, naci ce se otisci kradljivca. Osim optuzbe za kradju stigla bi i optuzba za ubojstvo. Mora prikriti les iz oba razloga.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija