Jump to content

pričuva - zastara ili ne?


patnica

Preporučene objave

Firma u kojoj radim je dobila opomenu pred ovrhu jer nije plaćala pričuvu za neki prostor od 2000. godine. Prije par mjeseci neko je zvao iz GSKG i ja sam im faksirala ugovor o kupoprodaji iz kojeg se vidi da je moja firma 2000. godine kupila taj prostor. Sada smo dobili za platiti 25.000,00 kn sa kamatama jer nimo plaćali pričuvu od tada, ali nismo dobili ni jedan račun na ime firme jer odgovorna osoba nije ni javila GSKG (možda je dolazilo starom vlaniku, ne znam). Poslali su nam opomenu-je li moguće da je zastara za bar jedan dio duga? Molim vas za savjet-da li da plati sve ili je dio u zastari?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To znači da su računi do 3 mjeseca 2005. u zastari (ako smo prvu i jedinu opomenu primili krajem 3. mj. ove godine)? da li platiti dio koji nije u zastari odmah ili čekati ovrhu pa prigovoriti zastari i platiti dio koji nije u zastari?Ja sam ispala kriva na kraju u firmi, pa bih voljela bar malo izgladiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svi računi od čije je dospjelosti proteklo više od 3 godine do stizanja te prve opomene su u zastari. Osobno bih odmah platila one račune koji nisu u zastari, a kad dođe ovrha, stavila bih prigovor zastare za račune koji su u zastari i priložila dokaze da su računi koji nisu u zastari plaćeni. Nema smisla da si nabijate daljnje kamate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala, tako je najbolje. To ću i predložiti. samo da se mene osobno tiče ja bih platila, firma je bila dužna javiti da je novi vlasnik-GSKG-u ili ko već upravlja zgradom. Plaćaju oni koji najmanje imaju.

Ja sam danas zvala GSKG i oni nešto govore da nema zastare, tj. da firmu mogu goniti narednih 10 godina-zato mi nije bilo jasno!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Firma je bila dužna prijaviti GSKG-u da je ona novi vlasnik prostora. Nadam se da u opis tvog radnog mjesta ne ulazi ta dužnost prijave, jer bi onda tebe mogli kriviti za to. Ipak, treba provjeriti da li su oni i prije slali opomene za neplaćenu pričuvu, možda bivšem vlasniku, a ako jesu, zašto sve ove godine nitko iz GSKG nije došao vidjeti što se događa s tim prostorom i zašto se pričuva ne plaća. Kako to da već ranije nisu potegnuli pitanje ovrhe, ako se računi ne plaćaju od 2000. godine?! Jer da jesu, onda bi vam već puno prije netko došao na vrata i ustanovio da se radi o novom vlasniku. Ja bih, u svakom slučaju, napravila onako kako sam vam rekla u zadnjem postu.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Fala Bogu nije moja dužnost, uostalom radim nekoliko mjeseci ovdje...iz GSKG-a su mi rekli da je išla ovrha, pa iz toga parnica protiv starog vlasnika.on je navodno rekao kako je prostor prodao našoj firmi. al mi nije jasno kako nismo obaviješteni o tome, kako nas nisu pozvali na bilo kakvo očitovanje.

Nije bilo prije opomena. ja sam prije par mjeseci tek GSKG-ufaksirala ugovor o kupoprodaji iz 2000. gdje se vidi da je naša firma te godine kupila taj prostor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa naravno da ste trebali biti obaviješteni! GSKG je tijekom parnice saznao da je došlo do promjene vlasnika i trebali su vas odmah kontaktirati.

Ne znam zašto sada firma vas gnjavi zbog toga, jer ste tu tek par mjeseci. Možda zato što ste GSKG-u faksirali da je firma vlasnik prostora od 2000.? Ako je tako, ubuduće, radi osobne zaštite i mirnog sna, prije nego što bilo kome date ikakav podatak o firmi, konzultirajte o tome svog nadređenog. Tako vas kasnije neće moći pozivati na red. :namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 10 godina kasnije...

Dobio sam opomenu pred ovrhu za pričuvu iz 2010. god. dakle prošlo je punih 8 god. Opomena je stigla na prvog vlasnika a ja sam sada treći vlasnik. Ta osoba je u međuvremenu umrla. Nisam podatke o vlasniku promijenio iz lijenosti a svi podaci su vidljivi u gruntovnici koja je koliko mi je poznato javni registar. U to vrijeme 2010. bila je kupoprodaja stana pa je nejasno tko je dužan platiti taj račun. Da li mogu imati kakve posljedice ako ne platim jer račun je u zastari? Sve račune od tada sam uredno platio a podaci o platitelju se mogu s izvući i iz bankovnih uplatnica.

Ili da latim glavnicu bez kamata? Ako tako napravim po mojem priznajem dug..da li me mogu tada i kako teretiti za kamate?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija