Jump to content

bizrarno


Anastazija

Preporučene objave

Dan prije kupovine stana u Zagrebu kojeg sam platila vlastitim sredstvima i kreditom, provedena je ostavinska rasprava u kojoj je moj, sad i legalno, bivši, a faktički u zadnjih 17 godina nepostojeći, suprug naslijedio pola kuće u unutrašnjosti u površini od 50 m. kvadratnih, na adresi gdje godinama živi s drugom gospođom. Temeljem te okolnosti (misli se nasljedstva), a i okolnosti da je u - međuvremenu - na mojoj novoj adresi bio prijavljen 4 mjeseca (razlog, njegov je potencijalni poslodavac je na natječaju preferirao domicilne kandidate), porezna uprava mi je odbila zahtjev za oslobođenje od plaćanja poreza na kupnju prve nekretnine. Što je tu bizarno? Prvo, stan od 58 kv. metara sam kupila kreditom u kojemu bivši suprug nije ni nakoji način participirao (ni u statusu sudužnika, ni jamca) i kojeg sama otplaćujem. Drugo, polovica kuće koju je naslijedio dan prije moje kupovine stana čak i pod pretpostavkom da smo mi zaista bili u stvarnoj bračnoj zajednici jest 58 kvadrata, a nas je troje. Treće, ta je kuća u selu pa je nejasno kakve to uvjete za život ispunjava sveučilišnoj djelatnici i njezinoj/njihovoj kćerki studentici. Četvrto, suprug i ja smo se u međuvremenu razveli sporazumno (on se valjda oženio s gospođom s kojom živi posljednjih desetak godina u naslijeđenoj kući), dakle nismo vodili parnicu za diobom imovine jer bračne stečevine tu nema, niti je on potražuje.

Kako dakle riješiti ovaj slučaj

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Predlažem da se žalite na Rješenje o odbijanju prava na oslobođenje plaćanja poreza. U žalbi navedite sve ove razloge koje ste naznačili.

Naravno, potrebno je dokumentirati sve navode.

 

A to što navodite da jek uća na selu potpuno je nebitno za oslobođenje jer Zakon propisuje posjedovanje imovine u zemlji i inozemstvu.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Porezna traži da onaj tko kupuje stan ili njegov bračni drug (ne bivši) nema useljivu nekretninu za oslobađanje poreza.

To što je on bio prijavljen kraće vrijeme na vašoj adresi nije bitno. ne znam kakve ste vi potvrde prilagali no o bivšem suprugu niste trebali nikakve . To što je nasljedio dan prije oslobođenja nije bitno jer se nije odmah upisao u zemljišne knjige kao vlasnik a dok se ne upiše i nije vlasnik.

Žalite se i priložit izvod iz matične knjige o razvodu. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija