Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Sign in to follow this  
Anastazija

bizrarno

Preporučene objave

Dan prije kupovine stana u Zagrebu kojeg sam platila vlastitim sredstvima i kreditom, provedena je ostavinska rasprava u kojoj je moj, sad i legalno, bivši, a faktički u zadnjih 17 godina nepostojeći, suprug naslijedio pola kuće u unutrašnjosti u površini od 50 m. kvadratnih, na adresi gdje godinama živi s drugom gospođom. Temeljem te okolnosti (misli se nasljedstva), a i okolnosti da je u - međuvremenu - na mojoj novoj adresi bio prijavljen 4 mjeseca (razlog, njegov je potencijalni poslodavac je na natječaju preferirao domicilne kandidate), porezna uprava mi je odbila zahtjev za oslobođenje od plaćanja poreza na kupnju prve nekretnine. Što je tu bizarno? Prvo, stan od 58 kv. metara sam kupila kreditom u kojemu bivši suprug nije ni nakoji način participirao (ni u statusu sudužnika, ni jamca) i kojeg sama otplaćujem. Drugo, polovica kuće koju je naslijedio dan prije moje kupovine stana čak i pod pretpostavkom da smo mi zaista bili u stvarnoj bračnoj zajednici jest 58 kvadrata, a nas je troje. Treće, ta je kuća u selu pa je nejasno kakve to uvjete za život ispunjava sveučilišnoj djelatnici i njezinoj/njihovoj kćerki studentici. Četvrto, suprug i ja smo se u međuvremenu razveli sporazumno (on se valjda oženio s gospođom s kojom živi posljednjih desetak godina u naslijeđenoj kući), dakle nismo vodili parnicu za diobom imovine jer bračne stečevine tu nema, niti je on potražuje.

Kako dakle riješiti ovaj slučaj

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Predlažem da se žalite na Rješenje o odbijanju prava na oslobođenje plaćanja poreza. U žalbi navedite sve ove razloge koje ste naznačili.

Naravno, potrebno je dokumentirati sve navode.

 

A to što navodite da jek uća na selu potpuno je nebitno za oslobođenje jer Zakon propisuje posjedovanje imovine u zemlji i inozemstvu.

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Porezna traži da onaj tko kupuje stan ili njegov bračni drug (ne bivši) nema useljivu nekretninu za oslobađanje poreza.

To što je on bio prijavljen kraće vrijeme na vašoj adresi nije bitno. ne znam kakve ste vi potvrde prilagali no o bivšem suprugu niste trebali nikakve . To što je nasljedio dan prije oslobođenja nije bitno jer se nije odmah upisao u zemljišne knjige kao vlasnik a dok se ne upiše i nije vlasnik.

Žalite se i priložit izvod iz matične knjige o razvodu. :-?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Nije mi jasno kao je mogao biti prijavljen vašoj adresi 4 mjeseca a vi ste bili dužni prijaviti ugovor o kupoprodaji stana i tražiti oslobođenje u roku od mjesec dana od kupovine ? :-?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×