Jump to content

Bučni susjedi


Daisy24

Preporučene objave

Molim Vas za savjet, iako sam krenula od pomoći kvartovskog policajca (očekujem razgovor s njim ovih dana).

 

Ovako: u mojoj ulici koja je oduvijek bila mirna, tiha, točno do naše kuće sagrađena je zgradica u koju se doselilo uglavnom bezobrazne i nekulturne čeljadi sa još gorom djecom. Njihove djece je minmalno 5-6 konstantno pred tom zgradom i toravno pred našim ulazom ( kuća nam je u duguljastog oblika i ima prozore koji gledaju samo na jednu stranu i nemam nijedne sobe u koju mogu otići a da ne čujem to cjelodnevno cviljenje i drečanje ). Osim toga, tu još dođe i čopor druge djece tako da ih je otprilike 10-20 skoro svaki dan.

Njihovi roditelji jednostavno su prestali s nama razgovarati kad smo ih nekoliko puta upozorili na to, jednostavno ovako ne moraju ništa brinuti, otjeraju djecu van i do tvrdog mraka ( u ovo toplije vrijeme cika i dreka je do kasnijih večernjih sati ).

Kad im se nešto kaže reagiraju tako da kažu: babetine šta vas briga, to je naše !

I što sad? Zar da se srozavam na nivo da ih idem tamo vuć za uši i šamarat ? Napominjem da ja i moj sin i moja mama živomo sami u našoj kući odnosno mi zanjih ne predstavljamo nikakvu prijetnju, još se ismijavaju. Sigurno je to da im roditelji sugeriraju takvo ponašanje ( i potiču ih na isto ) jer se nikad ne udostoje ni pogledati što se događa ispred zgrade i što im djeca rade.

Inače, od ulaza u našu kuću do ograde s njima nije ni 3 metra. Nije me smetalo kad je investitor to gradio tako, jer je to zapravo parkiralište za njihove aute, a danas od njih pretvoreno u veliko igralište.

Ostali susjedi samilosno sliježu ramenima, nikome to toliko ne smeta jer su ipak udaljeni od njih barem 15 -20 metara.

Mi ne očekujemo od njih nikakve prijateljske odnose, ali s obzirom da živimo jedni do drugih barem minimum građanske kulture.

Što da radim i na što da posebno upozorim kvartovskog policajca, hoće li biti kakvog efekta od toga?

Mi smo i prije u nekoliko navrata zvali policiju, oni su uredno došli, popričali s njima i otišli, tako da su se drugi dan njihva djeca ismijavala: eto, zvali policiju, pa šta ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ništa ti na žalost neću moći konkretno reći,osim da sam imao sličnih problema,i s djecom koja se igraju 5 m od mog prozora ,od lude susjede koja ima maničnu depresiju ,a ne liječi se.Policije ne radi svoj posao definitivno znači s te strane nemaš zaštite.Kad pozoveš policije on se ponaša kao da sudac a ne policajac,na kraju ti moraš imati dokaze da je on uopće tebi nešto napravio.Pošto su u tom slučaju djeca koja imaju po ovom našem nakaradnom zakonu valjda više prava nego itko ,teško da če te netko slušati nažalost.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zahvaljujem na brzom odgovoru,meni je cilj kazniti neodgovorne roditelje, a briga me za odgoj njihove djece i u šta će oni izrasti jednog dana.Nakon par prijava dobit će neku kaznu, nadam se pa nek plaćaju za svoju "nevinu" dječicu ako im već neće dat reda. Moje dijete nije savršeno, ali usmjeravam ga da se bavi sportom ( tamo gdje je mjesto za to ), trenira košarku, igra se na jednoj livadi sa svojim dečkima i nikome ne smeta, vodim ga koliko god mogu i u kino, i u dječje parkove i svuda što mislim da bi ga zanimalo, potičem ga na bavljenje sportom,pa zar da ja bježim iz svoje kuće ako želim imat mir? Da mi je ovo neko rekao prije 10 godina, ne bi vjerovala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Policija ne može kažnjavati roditelje zato što im se djeca bučno igraju, osim ako to ne rade u kasne večernje sate, noću ili u sitne jutarnje sate. Ako ne rade nikakvu materijalnu štetu, policija nema osnove za prekršajnu prijavu.

Jedina nada vam je da će kvartovski policajac razgovorom uspjeti uvjeriti nekulturne roditelje da upozore svoju djecu da nije primjereno da su baš tako bučni jer u susjedstvu žive i drugi ljudi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno da su roditelji odgovorni za ponašanje svoje maloljetne djece i i ako ona rade štetu, roditelji će biti kažnjeni, ali ne znam koliko to mogu biti samo radi buke. U mojem kvartu ima jako puno parkova između zgrada i u njima je za lijepog vremena puno djece i puno cjelodnevne buke, koja, vjerojatno, i smeta nekim stanarima, ali još nisam ni čula ni vidjela da je i jedan roditelj zbog toga kažnjen.

Moj savjet je da to pokušate riješiti razgovorom, preko kvartovskog policajca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

e vidite, u tome i jest stvar...to nije nikakav park i kad bi ja živila pokraj parka ili igrališta onda bi ili odselila ili se prilagodila tome. Parkovi i jesu za djecu, ali ovima je ljepše ( roditeljima ) gore se zavaliti ( ili čak otići negdje, a djecu ostaviti pred zgradom ) i pustiti ih da doslovce rade što hoće umjesto da dignu guzicu i odvedu djecu negdje i li ih upute ( dovoljno su veliki da odu i sami do parka )Znači, ne radi se o nikakvoj površini koja je namijenjena igranju, to je parking ispred njihove zgrade koji je najmanje parking.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Potpuno ste u pravu kada kažete da imate pravo barem na minimum građanske kuture, ali očekivati to od roditelja koji na vaše zamolbe ništa ne poduzimaju i koji vam se još i smiju zbog toga je previše. Vidim da ste ogorčeni, a iz prvog posta zaključujem da ste vi jedini od susjeda koji na to imate prigovor, odnosno da ste jedini koji nešto pokušavate poduzeti, i baš vam zato savjetujem da pokušate to što mirnije riješiti. Tvrde, nekulturne glave, kojima očito ništa ne znači ni opomena policije, mogu biti poprilično usijane, što nalaže oprez u postupanju. Pokušajte razgovarati s ostalim susjedima pa da se i oni možda priključe pritužbama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ma znate kakvi su ljudi...niko se ne želi petljati u nešto ako se zaista njega ne tiče, znam da bi i svi oni rado imali više mira, ali dobro poznajem taj mentalitet - žali se ti, a mi budemo ostali čisti i nikom se ne zamjerali ( oni bi ostali fini radije ). Već sam napisala kako su roditelji susjedove djece reagirali na naša upozorenja: nekoliko puta obećali da će reći djeci i paziti što rade, a kasnije im je to dosadilo pa su zaključili da je bolje lijepo se naljutiti i ne otvarati vrata i tako izbjeći da im neko nešto prigovori ( tako su oni rješili problem ). A djecu huškati da se samo igraju, da je to njihovo, da oni mogu raditi što god požele, da im niko ništa ne može. Samo trebate vidjeti zimi kad napada snijeg, onda nije ničije, ne čiste snijeg uopće nega ga utabaju autima, jedva dođu do vrata.Drugim riječima, put do razgovora s njima je za nas zatvoren, može jedino pomoći to što ću ih konstantno prijavljivati, dok god bude potrebno, valjda i ja imam neko pravo, kad već oni mogu i imaju sva prava. Ma znate, to s vam oni koji su rat proveli u Njemačkoji a čim je granula sloboda, evo njih u Zagrebu, kupili stanove i sad su šerifi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li želite biti kao i oni, pitanje je sad? :hamlet:

Muzika možda neće smetati tim roditeljima, a bučnim klincima možda će biti i sasvim cool da nastave divljati uz glazbenu podlogu, ali kaj će reći vaši ostali susjedi, koji na buku klinaca samo sliježu ramenima? Da li će slijegati ramenima i na AC/DC i slično? :neznam: ili :ljut:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da, dobro pitanje...nikad kraja ne bi bilo, ali ja više zbilja ne znam što da radim.Jel vi razumijete da kad ja s nekim razgovaram telefonom u doba kad se dječica igraju ( sa fiksne linije u kući ) da me svi s druge strane žice pitaju jel sam ja u ZOO-u možda? Kad mi netko dođe u goste, ostane zabezeknut doslovce, jer popit kavu vani kod mene je nemoguća misija, ne možete voditi normalan razgovor. Ostaje mi jedino da se svi povučemo u kuću, zadihtamo hermetički vrata i prozore, pesa smjestimo u garažu da ne podivlja ( da zaboravih napomenuti da ga izazivaju i draže preko plota, iako im ne radi ništa ) i pustimo da se deru do mile volje. E pa no way, borit ću se iz petnih žila za svoj mir makar svaki dan zvala policiju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dragi moji, svi koji ste u sličnoj situaciji želim vam priopćiti slijedeće: jučer nas je, po dogovoru posjetio kvartovski policajac i mogu vam reći da je to prava stvar! I svakome tko misli da je u takvoj situaciji bespomoćan ovo daje nadu: nitko vam nema pravo ometati vaš mir, pa ni djeca, iako su maloljetna. Naveo mi je nekoliko sličnih slučajeva koje je riješio, bez ikakvih kazni, jednostavno samo upozoravanjem što se može dogoditi roditelju koji ne brine što mu dijete radi i kome smeta, do kad se zadržava vani bez nadzora, ma postoji milion načina da si na fini način osigurate mir. Ne piše mi se sad u detalje što sve ikako , tko želi mogu mu na p.p. opisati detaljnije postupke. Postoji i mogućnost mjerenja buke ( mislim da sam to na forumu negdje i pročitala da je to u nadležnosti sanitarne inspekcije ak se ne varam) instrumentom, pa u tom slučaju možete podići i privat tužbu. To je naravno krajnja mjera, zašto kad može ići na suptilniji način. Dakle, kvartovski policajac ne kažnjava, on upozorava na sve posljedice nekulturnog i bahatog ponašanja djece, a u čijoj pozadini su zapravo roditelji. Ima mogućnost i surađuje sa socijalnom službom, školama itd. Dakle, neka roditelj sam odluči hoće li objasniti svom djetetu da baš ne može raditi što hoće ili će lijepo skupa s njim oblilaziti raznorazne centre, pohađati predavanja skupa s roditeljem jedno 3 puta tjedno pa neka se crvene ( ako se uopće mogu zacrvenit ), ali barem nek imaju obavezu i nek znaju da su si sami krivi za takve posljedice. Još ovo: njihovo parkiralište nije dječje igralište i na to će ih upozoriti. Osim toga, može se ispitati i tko je sve na toj adresi prijavljen, uglavnom ni ne sanjaju što im sve može natovariti na vrat njihov bezobrazluk.

Nakon par dana, moj bobi će me nazvati i obavijestiti što je poduzeo. Dragi ljudi, ne bojte se tražiti zaštitu, kvartovski policajac je institucija baš za takve stvari, on brine o redu i miru u svom kvartu. :-):-):-):-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija