Jump to content

Otpremnina MORH


Rov

Preporučene objave

Interesira me ovo , jučer dobio otpremninu u prosjeku 3mj. plaće 9968,00 kn e sad dali imam pravo na još 3 prosj. plaće + 525 kn po mjesecu provedenom u ratu ili treba čekat završetak revizije kod gosp. T. jer vještak je u Tvrtkovoj predložio prof. 80%voj.-20% ostalo, te dali za to trba podnositi kakav zahtjev i kome. :-?:-?

Unaprijed HVALA !!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tako je trebaš čekat glavno rješenje o mirovini,ako je to profesionalana nesposobnost tada dobivaš razliku otpremnine (6 bruto plača ,sukladno osobnom činu i 525kn po mjesecu rata)

...slučajno ako doboješ opču nesposobnost tada zaboravi daljnju otpremninu.

Znači kad dobiješ glavno rješenje tada pišeš zahtjev MORH-u,te se sve riješi za 30-45 dana,ako te zanimaju detalji javi mi se na e mail pa ti i pošaljem ogledni primjerak zamolbe i koje sve dokumente moraš priložit,sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 mjeseci kasnije...

ja sam ti u 5 mje.dobio konačno rješenje, sa kopijom toga rješenja i zahtjevom odišao sam u MORH i predao zahtjev.Na običnom bijelom papiru napisao sam da mi obračunaju i isplate razliku otpremine na broj tekučeg računa koji sam naveo u zahtjevu.Otišao sam na more ali u osmom njesecu dalazi novo rješenje koje pobija ono od 5 mje.i vrača se u MORH jer nikoga nije bilo doma.U 9 mje. stiže ponovno rješenje, od dana primitka rješenja mora proči 15 dana za žalbu tek onda možeš dobiti klauzulu o pravomočnosti riješenja( u Tvrkovoj )koje nosiš u MORH.Rješenje odlazi u tvoj POF gdje ti izračunaju razliku.Lovu dobiš onda kad imaju love,obično ide krajem mjeseca, ali su sad nešto u zaostatku

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...
  • 4 tjedna kasnije...

Pozdrav od mene opet,upravo sam zvao u stancicevu u personalnu da vidim u kom statusu mi je predmet za otpremninu da bi mi zenska rekla da bi bilo najbolje da idem sam u tvrtkovu po rjesenje sa "KLAUZOLOM O PRAVOMOCNOSTI" mene sad zanima sta je to i mogu li ja to sam zatraziti pa da dostavim nadopunu dokumentacije koju sam vec predao u biti sta to znaci???? Hvala puno i rekla mi da sa tim sam napravio pola posla brze jer dok oni to zatraze sluzbenim putem prodje dosta vremena

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Lijep pozdrav svima ;

Danas sam zvao mirovinski i ljubazna teta mi sve objasnila konačno riješenje napisano tj. profesionalna 80% voj. 20% civ. znači da je komisija potvrdila procjenu vještaka,čak sam od tete dobio informaciju o visni konačne mirovine a koja se razlikuje od Esadove tablice za samo 13,00kn što znači da je ta tablica dosta precizna.

E sad mene interesira koji su mi papiri potrebni za ostvarivanje razlike u otpremnini ( to bih molio zakovu da mi pošalje ogledne primjerke zamolbe itd. na email: narednik@gmail.com )te dali je potrebno da ja ove godine podnosim zahtjev za povrat poreza

HVALA unaprijed svima !! :zivili:

zkova je napisao:

najvjerojatnije će dobit 50-50 ,takav slučaj sam ja imao...sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kolega interesira me da li te 3 plaće + 525 kn po mjesecu ratovanja koje spominjete se odnose samo na djelatne osobe MORH-a kada idu u mirovinu ili u mom slučaju? Otišao sam u profesionalnu mirovinu 2008. u travnju. Naime, dobio sam 50/50, HRVI sam 30% za stalno. U to vrijeme kad sam otisao u mirovinu nisam bio pripadnik MORH-a ni MUP-a, nego sam radio u jednoj socijalo-zdravstvenoj ustanovi. Od njih sam dobio samo 3 prosjećne plaće, tj. tih 9000 i nešto kuna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zanimalo me to sto ima i mojih prijatelja dosta koji su isto kao i ja otisli u profesionalnu mirovinu a nisu više djelatnici MORH-a ni MUP-a. Neki su se zaposlili kod privatnika pa nisu dobili ni one 3 plaće, ja sam bar to dobio pošto samradio u državnoj firmi...Mislio sam da možda i mi imamo pravo na tu razliku otpremnine, tj. po mjesecu provedenom u HV-u ili MUP-u 525 kn

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Livada37 je napisao:

Pozdrav od mene opet,upravo sam zvao u stancicevu u personalnu da vidim u kom statusu mi je predmet za otpremninu da bi mi zenska rekla da bi bilo najbolje da idem sam u tvrtkovu po rjesenje sa "KLAUZOLOM O PRAVOMOCNOSTI" mene sad zanima sta je to i mogu li ja to sam zatraziti pa da dostavim nadopunu dokumentacije koju sam vec predao u biti sta to znaci???? Hvala puno i rekla mi da sa tim sam napravio pola posla brze jer dok oni to zatraze sluzbenim putem prodje dosta vremena

 

Evo ja sam dobio rjesenje od personalne da mi priznaju 6 bruto placa i 525 kn po mjesecu rata,sta sada trebam zvat pof u splitu da pitam kad bi lova mogla sjest na tekuci ili moram jos nesto napraviti???

U biti oni isto dobiju to rjesenje u pof Split koliko treba sad cekati za isplatu? Hvala!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

klanfa je napisao:

To ti je to što si dobio i kapak.Te otpremnine su po uredbi bivšeg ministra Rončevića koja je još uvjek na snazi ali samo za djelatne vojne osobe koje odu u profesionalnu mirovinu.

 

malo mi je nejasno, pa ako znate pojasnite malo preciznije; da li na tu otpremninu imaju pravo samo djelatnici vojske ili i djelatnici mup-a koji idu u profesionalnu mirovinu, znači policajci koji odlaze u profesionalnu mirovinu. hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...
  • 2 tjedna kasnije...

SOKO vidim da ste iz Karlovca....ako Vam je pof u KA isplačivao plaču ,lijepo prošetajte do njega(valjda znate di je ...preko puta doma umirovljenika),te se informirajte za svoj zahtjev,tj.otpremninu...

...ako će Vas uputiti na MORH tada nazovite na 01/456 80 25,te ražite personalni odjel za vojnike i dočasnike ili za časnike zavisi koji ste čin imali...ako di zapne pitaj...

 

 

...ja sam 2006.god.predao zahtjev Morhu u svezi otpremnine,za nekih mjesec dana sam dobio rješenje da imam pravo na otpremninu ,poslije rješenja sa kontaktirao POF u KA ,te od njih sam dobio info kad će bit isplata.Od podnošenja zahtjeva pa do isplate prošlo je cca 2 i pol mjeseca....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala ti zkova na informaciji.Meni je POF Split isplaćivao,pa sam ih zvao i dobio informaciju da bi mogao dobiti u 6.mj. ali da ih za svaki slučaj nazovem oko 25.ovog mj. da mi znaju točno reći.

Idem po čl.11.pa misle da za taj manji iznos neće biti problema.vidjećemo,bojim se da smo u gadnoj krizi odozgo tako da sam sumnjičav.

Kako god bilo ,puno ti hvala prijatelju

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

MINISTARSTVO OBRANE

 

... donosim

 

ODLUKU

 

O VISINI OTPREMNINE ZA DJELATNE VOJNE OSOBE KOJIMA SLUŽBA PRESTANE ZBOG PREUSTROJA ILI SMANJENJA SNAGA S PRAVOM NA MIROVINU

 

I.

 

Djelatnoj vojnoj osobi kojoj na temelju članka 6. Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba (»Narodne novine«, broj 128/99, 129/00, 16/01, 22/02 i 41/08), (u daljnjem tekstu Zakon) prestane služba zbog potreba službe s pravom na starosnu mirovinu, pripada otpremnina u iznosu od tri proračunske osnovice u skladu s člankom 51. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike (»Narodne novine«, broj 93/08).

 

II.

 

Djelatnoj vojnoj osobi kojoj na temelju članka 6.a Zakona, prestane služba zbog utvrđene nemogućnosti daljnjeg profesionalnog razvoja s pravom na invalidsku mirovinu pripada otpremnina u svrhu novog zapošljavanja u drugoj karijeri u visini šest mjesečnih bruto plaća osobnog čina.

 

Iznimno od stavka 1. ove točke otpremnina u svrhu novog zapošljavanja ne pripada djelatnoj vojnoj osobi s kojom se sklopi sporazum o prijemu u državnu službu u svojstvu državnog službenika.

 

III.

 

Djelatnoj vojnoj osobi kojoj na temelju Zakona o mirovinskom osiguranju (»Narodne novine«, broj 102/98, 127/00, 59/01, 109/01, 147/02, 117/03, 30/04, 177/04, 92/05, 79/07 i 35/08), prestane služba zbog potreba službe s pravom na starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu, pripada otpremnina u iznosu od tri proračunske osnovice u skladu s člankom 51. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike (»Narodne novine«, broj 93/08).

 

IV.

 

Djelatnoj vojnoj osobi kojoj na temelju članka 11. Zakona prestane služba s pravom na invalidsku mirovinu temeljem rješenja zdravstvene komisije Ministarstva obrane, pripada otpremnina u iznosu od tri proračunske osnovice u skladu s člankom 51. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike (»Narodne novine«, broj 93/08).

 

Osobi iz stavka 1. ove točke kojoj Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje utvrdi profesionalnu nesposobnost za rad od dana konačnosti rješenja o mirovini pripada i razlika do iznosa od šest mjesečnih bruto plaća osobnog čina u svrhu novog zapošljavanja u drugoj karijeri.

 

Iznimno od stavka 2. ove točke otpremnina u svrhu novog zapošljavanja ne pripada djelatnoj vojnoj osobi s kojom se sklopi sporazum o prijemu u državnu službu u svojstvu državnog službenika.

 

V.

 

Osobama iz točke II. i točke IV. stavka 2. ove Odluke koje imaju priznat status hrvatskog branitelja uvećava se otpremnina ovisno o vremenskom razdoblju sudjelovanja u Domovinskom ratu na način da se za svaki puni mjesec dana sudjelovanja u Domovinskom ratu otpremnina uvećava za iznos od 525,00 kuna.

 

VI.

 

Djelatnoj vojnoj osobi koja ispunjava uvjete za mirovinu temeljem članka 6.a Zakona i koja se pismeno izjasni za dragovoljni prestanak službe i služba joj prestane do 30. lipnja tekuće godine s pravom na mirovinu pripada joj pravo na otpremninu iz točke II. ove Odluke uvećanu za 50%.

 

Rješenja o prestancima službe u skladu s člankom 6.a Zakona donosit će se planski s posljednjim danom svakog mjeseca u godini.

 

VII.

 

Djelatna vojna osoba kojoj služba prestaje na osobni zahtjev dužna je u roku od 60 dana od dana konačnosti rješenja o prestanku službe s pravom na mirovinu podmiriti sve obveze prema Ministarstvu obrane.

 

VIII.

 

Osoba iz točke II. stavka 1. ove Odluke koja se u roku od tri godine zaposli kod korisnika državnog proračuna Republike Hrvatske utvrđenog u smislu odredaba Zakona o proračunu, u trgovačkom društvu Pleter-usluge d.O.o., trgovačkom društvu Agencija Alan d.O.o. ili u drugom trgovačkom društvu u 100% vlasništvu Republike Hrvatske osnovanom radi obavljanja djelatnosti za potrebe Ministarstva obrane, dužna je vratiti Ministarstvu obrane puni iznos primljene otpremnine.

 

Uprava za ljudske resurse obvezna je najmanje jednom godišnje razmjenom podataka s Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje provjeriti je li se osoba koja je primila otpremninu iz stavka 1. ove točke zaposlila kod korisnika državnog proračuna Republike Hrvatske, u trgovačkom društvu Pleter-usluge d.O.o., trgovačkom društvu Agencija Alan d.O.o. ili u drugom trgovačkom društvu u 100% vlasništvu Republike Hrvatske osnovanom radi obavljanja djelatnosti za potrebe Ministarstva obrane.

 

IX.

 

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje važiti Odluka o visini otpremnine za djelatne vojne osobe kojima služba prestane zbog preustroja ili smanjenja snaga s pravom na mirovinu (»Narodne novine«, broj 38/04, 57/05 i 24/07).

 

X.

 

Ova Odluka stupa na snagu danom objave u »Narodnim novinama«. (13. svibnja 2009. godine - op. MW)

 

Klasa:

 

Urbroj:

 

Zagreb, 5. svibnja 2009.

 

Ministar

Branko Vukelić, v. r.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ok.javiću ako gdje zapne.nadam se da više neće i da će sve ići svojim tokom normalno.čekam sad to vještačenje,vidjeću što će biti.dok ne dobijem otpremninu,snalazim se nekako.vidim da će još malo potrajati,dobio sam i odgovor od njih(0d MORH-a) mailom gdje kažu da sam u postupku tako da se nadam dobrom ishodu.zahvalio sam na informaciji i čekam.

pozdrav tebi i hvala ti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

lakiluk68 je napisao:

da li to vrijedi sada po novome zakonu samo za one koji od dana donošenja odu u mirovinu ili ima nešto i retroaktivno

za nas koji smo otišli po ćl.11

:-?:-?

 

Lijepo vam piše u točci X. ;-)

 

Ova Odluka stupa na snagu danom objave u »Narodnim novinama«. (13. svibnja 2009. godine)pa ako se tu pronađete....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

SOKOLiztigrova je napisao:

ok.javiću ako gdje zapne.nadam se da više neće i da će sve ići svojim tokom normalno.čekam sad to vještačenje,vidjeću što će biti.dok ne dobijem otpremninu,snalazim se nekako.vidim da će još malo potrajati,dobio sam i odgovor od njih(0d MORH-a) mailom gdje kažu da sam u postupku tako da se nadam dobrom ishodu.zahvalio sam na informaciji i čekam.

pozdrav tebi i hvala ti.

 

 

....znam kako je to,čekanje sa otpremninom,želim Ti da čim prije dobiješ što te zakonom pripada pa da se ta agonija svrši.... :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

zkova je napisao:

...nabavite si tel.broj od svog POF-a koji Vam je isplačivao plaču,preko njih ide i razlika otpremnine,ako ste umirovljeni po čl.11.

Ja sam dobio novac od kako je stiglo rješenje cca 45-60 dana neznam točno,ali znam da je bilo krajem mjeseca...

Ne znam više di se sad šta vodi jer se 1 GBR nakon preustroja transformirala u drugu postrojbu, a ja sam pogubio niti di se sad isplaćuje plaća i koji je POF nadležan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poslušao sam savjet,prijatelju i bio uporan tako da se nadam da ću sad ovih dana dobiti otpremninu(skoro 60 dana je prošlo) i malo bio dosadan,vjerujem da se isplatilo.

Dobio sam u međuvremenu svakakvih odgovora i objašnjenja da npr.nemaju novaca jer im Ministarstvo Financija nije dalo novce pa sam se pitao kako to da naši avioni mogu poletjeti za Dan O.snaga ili kako to da se obnovilo Dom HV-a u Karlovcu ili kako to da ljudi uopće dobiju plaću i prijevoz,ma gomila svakakvih pitanja i objašnjenja mi je prošla kroz glavu da mi je zbilja došlo da pozovem novinare,al sam odustao od takvih primisli....

malo sam bio sarkastičan i podrugljiv jer mi sve to izgleda prilično bolno i teško,a zamišljao sam da će bit drugačije.

Nije ni velik iznos,cca 10000 kn pa mi baš nije bilo po volji što mi tako odugovlače sa tim.Znam da su i drugi prošli to,znam da je teško.Pozdrav svima i ustrajte

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav svim braniteljima na ovom forumu!

Danas sam zvao i POF i MORH i Ministarstvo Financija i dobio svakakva objašnjenja u stilu da nemaju

novaca,da sad će to biti i tako dalje...

Sve je to neuvjerljivo i nespretno gospodo jer čekam puna 2 mjeseca da dobijem 10000 kn,a oni tvrde da nemaju!

Dosta je laži i zavlačenja,neću to da slušam više.

Lijepo piše 30 dana zakonski rok,a ovo je prešlo svaku mjeru!

Invalid sam i onda još moram toliko čekati?

Revoltiran sam i pozivam sve ostale da se ujedinimo i dignemo svoj glas ili dajte bar riječ podrške,

svi koji se nalazimo u sličnoj situaciji

i svi koji su prošli to.

Molim Vas,zar se više može vjerovati nekome tko svaki put kaže drugačije(u ovom slučaju MORH)?

Da,prozivam Vas i prozvaću MORH putem medija.

Ne bojim se i nemam zašto.

To je sramota velika za jednu članicu NATO-a da mi koji smo dali sve nemamo ni osnovne stvari,a onda nas

još ovako ignoriraju i odugovlače!!

Ja kažem samo jedno-dosta je bilo!

Prvi ću istupiti i dići glas protiv ovakve nepravde prema nama.

Pa nepravedno je da invalid dobije puno manju otpremninu isto tako,zar ne?

Nisam još dobio ni jednokratnu pomoć koja iznosi 3300 kn,a moji doma nemaju što jesti?!

Gospodo iz MORH-a,ma neka Vas bude stid ne samo zbog mene nego i zbog drugih ljudi koji čekaju

Vašu milost!

Nemam zašto više tolerirati ovakvo ponašanje niti ja niti mnogi drugi.

Ja sam već toliko očajan od Vaših obećanja toliko da vam ovo sigurno neću zaboraviti.

Znam da imate "crni fond" i molim lijepo isplatite ljudima što im dugujete.

Od sada,više ne čekam ni dana,prozvaću Vas po medijima i dati na sud.

Gotovo je,neću stati na ovome nego ću još tražiti odštetu za sve što smo pretrpili moja obitelj i ja.

A gdje su novci za ratne mjesece(525 kn po mjesecu)?

Zar se i toga moramo odreći?

Ima li još netko slično razmišljanje,može mi se slobodno javiti.

Morao sam si dati oduška,sve što sam napisao je istina.

Moja obitelj i ja smo u vrlo nepovoljnoj situaciji,ne tražim od nikoga milostinju nego ono što mi

pripada.Sin ima 3,5 godine,žena ne radi,ja imam ulc.colitis i ptsp a proveo sam više od 17 godina u

vojsci i sad mi oni(MORH)ovako vraćaju?

Što vi kažete ljudi na ovo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Više ne vjerujem jednostavno da mi sam Ministar Šuker dođe i kaže:evo novci su na računu.

Dosta mi je svega.

Ako sam nešto krivo rekao,možete me slobodno izbaciti sa

foruma.Boli me ta nepravda i istupiću u medije i neću više čekati.Nema ni jednokratne ni otpremnine,a oni se po Saboru

guše u pršutima i kulenima??

Pa ljudi moji,da li je to normalno?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav Voice-u!!Uspio sam,znam kako i ne moram u detalje,samo treba bit uporan.Sad mi je sve na mjestu,platio struju i kupio za jest,nakon početnog (pozitivnog)šoka sam

došao sebi.Hvala dragom Bogu i snalažljivosti.Također mu hvala što postoji internet jer se preko interneta dosta toga može postići.Tako i pomoći ljudima.

Cool sam i sve pet.

Pozdrav svima i hvala na podršci.

Ako neko ima sličan problem,nek se javi privatno porukom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

SOKOLiztigrova je napisao:

Pozdrav Voice-u!!Uspio sam,znam kako i ne moram u detalje,samo treba bit uporan.Sad mi je sve na mjestu,platio struju i kupio za jest,nakon početnog (pozitivnog)šoka sam

došao sebi.Hvala dragom Bogu i snalažljivosti.Također mu hvala što postoji internet jer se preko interneta dosta toga može postići.Tako i pomoći ljudima.

Cool sam i sve pet.

Pozdrav svima i hvala na podršci.

Ako neko ima sličan problem,nek se javi privatno porukom.

 

Moram i sam priznati da su mi net i ovaj forum i ljudi na njemu bili od velike pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija