Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Sign in to follow this  
ZokiPoki

Akrobacija s PDV-om!

Preporučene objave

Porezni inspektori u nadzoru ustvrdili su nam da smo, unajmljujući web server u inozemstvu, morali obračunati PDV od 22% po ulaznoj fakturi i platiti ga, te ga na kraju mjeseca vratiti kroz pretporez. Taj stav su citirali iz mišljenja porezne uprave, i iako se to samo po sebi meni čini suludom birokracijom ajde, nije problem to raditi. Ništa ne košta.

 

No. Oni su zaključili da ćemo, pošto smo mi to propustili napraviti za godinu koju nadziru, sada trebati obračunati kompletan PDV na fakture za cijelu godinu, platiti ga i tražiti povrat istog na kraju mjeseca. Čak ni to ne bi bilo problem samo po sebi, no izračunali su da ćemo na sve to trebati platiti i zatezne kamate!

 

Što sada napraviti? Mogu li mi obračunati zatezne kamate na dug koji uopće ne postoji, jer kako mi nismo obračunali PDV tako ga nismo ni odbili kao predporez. Ni ušlo ni izašlo, i porezna ne potražuje ništa od nas, a hoće kamate.

 

Imam li osnove, dok je još u procesu i nije finalno, tražiti da sve ostane na upozorenju i uputi kako ustrojiti knjigovodstvo u tekućoj godini i nadalje, te da odustanu od potraživanja kamata ako dug defacto ni ne postoji?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Vrlo kratko, u pravu su, trebali ste se informirati sa računovođom ili poreznim stručnjakom prije.

 

U Zakonima nema praćenje "svoje" logike, nego što kaže propis. Plaćanje PDV-a i priznavanje pretporeza su dvije različite radnje, koje uređuju različiti članci u Zakonu i Pravilniku. Dug porezni postoji, i nemate šanse da ga osporite u upravnom postupku. Da vam cijelu logiku idem objašnjavati nema smisla, to bilo isto kada bi ste vi mene u jednom malom tekstu išli učiti programirati.

 

Pozdrav

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×