Jump to content

pravilno ispunjena bjanko zadužnica


damjan_st

Preporučene objave

biljeznik potvrdjuje ono sto je u zaduznici napisano kao istinito, dakle datum izdavanja ne treba biti isti jer ne izdaje to biljeznik nego izdavatelj

ali ima biljeznika koji seru o tome...pa vidi

iznos ne treba biti upisan jer se inace ne bi zvala "prazna" mjenica, zaduznica i njen je smisao da vjerovnik upisuje iznos a smisao toga je recimo da se lakse upisu sve kamate ili troskovi naknadno naneseni... naravno uvijek se moze poslje uci u parnicu zbog upisivanja iznosa protivno osnovnom pravnom poslu....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dillinger je napisao:

biljeznik potvrdjuje ono sto je u zaduznici napisano kao istinito.

 

Ispravila bih vas (ili malo prosrala, kako vi to slikovito velite), u ovom navodu.

Nije točno.

Kod ovjere potpisa, bilježnik samo potvrđuje da je određena osoba određeni papir, dokument... potpisala u javnobilježničkom uredu ili svoj potpis priznala kao svoj.

Kod ovjere potpisa, bilježnik uopće ne čita što piše, niti ga ne zanima sadržaj.

Dakle, ne potvruđuje se istinitost sadržaja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

damjan_st je napisao:

ipak, u fusnoti zadužnice piše da stavku 1, onu kod koje stoji iznos do.... kuna upisuje izdavatelj. vjerovnik upisuje u rubriku 3. moj pravnik kaže da zadužnica nije ispravna dok izdavatelj ne upiše iznos pod 1. a izdavatelj kaže da upišemo sami iznos koji želimo.

 

Zadužnica je valjana samo sa datumom i mjestom izdavanja i potpisom izdavatelja koji je ovjeren kod javnog bilježnika. Ako izdavatelj ne želi upisati iznos do kojeg se zadužnica može naplatiti to radi na svoju eventualnu štetu, ali to ipak ne znači da takva zadužnica nije valjana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

1. datum izdavanja ne treba biti isti datumu ovjere kod javnog bilježnika. Vi možeet npr. zadužnicu izdati 15.5., a ovjeriti ju kod bilježnika npr. 20.5. Bilježnik samo provjerava (ukoliko zadužnicu izdajete kao poduzeće) da li ste Vi osoba koja zastupa pravnu osobu, tj. poduzeće i da li ste ju Vi osobno potpisali (izvod iz registra - dokaz da Vi zastupate poduzeće, osobna iskaznica (ili dr. valjani dokument) - da ste Vi ta zaista osoba koja je navedena u registru). Pri tome on ne ulazi u sam sadržaj isprave i onoga što tamo piše, dakle njega samo zanima da li upravo Vi imate pravo izdati takav dokument i on konstatira da ste ga vi izdali.

2. Davatelj zadužnice ne mora upisati iznos, ali to ide na njegovu štetu. Zato se i postupa sa bjanko zadužnicom na način da se upisuje iznos do_____.

Na taj način se primatelju zadužnice omogućuje da sam upiše iznos koji ste mu dužni (ukoliko ne platite) i da se putem te ovršne isprave naplati. Naime, ona je vrlo praktična u slučajevima kada dogovarate određeni posao, a tražbina u tom času nije striktno određena nego je odrediva, npr. Vi se sa nekim dogovorite da će Vam on izdavati robu, ali u tom času ne znate točno za koji iznos, pa se dogovorite do iznosa od npr. 50,000 Kn. Vi uzmete robe u iznosu od npr. 23 500 Kn i ne platite ju sukladno dogovoru, onda primatelj ispisuje taj iznos na zadužnicu (uvećano za kamate) i naplaćuje se

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija