Jump to content

UN poziva na prestanak ulaganja u biogoriva


Mrljavac

Preporučene objave

WASHINGTON ,3. svibnja 2008.(Hina) - Posebni izvjestitelj UN-a za pravo na hranu Olivier de Schutter, pozvao je na zamrzavanje ulaganja u biogoriva, ističući kako bi slijepo nastavljanje te politike bilo "neodgovorno".

 

 

"Ambiciozni ciljevi priozvodnje biogoriva, koje su si postavili Sjedinjene Države i Europska unija su neodgovorni", izjavio je Schutter u intervjuu pariškom Le Mondu, koji u subotu prenose američki mediji.

 

"Ja pozivam na zamrzavanje svih ulaganja u tom sektoru", naglasio je.

 

Uporaba poljoprivrednih usjeva za proizvodnju etanola i drugih biogoriva, koja farmerima donosi višestruku zaradu u odnosu na klasičnu prodaju, okrivljena je kao jedan od čimbenika za vrtoglavi rast cijena hrane u svijetu.

 

Novoimenovani izvjestitelj Schutter pozvao je u petak u sjedištu UN-a u New Yorku na održavanje posebnog zasjedanja Vijeća za ljudska prava UN-a, kako bi Vijeće "govorilo jednim glasom".

 

Schutter je istaknuo kako je pravo na odgovarajuću prehranu "za trenutak potpuno nestalo" iz rasprave o gospodarskoj i humanitarnoj pomoći potrebnoj u sadašnjoj krizi s rastom svjetskih cijena hrane.

 

On je rekao da 100 milijuna ljudi u svijetu ugroženih poskupljnjem hrane, zavrijeđuje istu pozornost međunarodne zajednice kao i 100 milijuna uhićenih i pretučenih građana u policijskim režimima.

 

Schutter, profesor za ljudska prava na Katoličkom Sveučilištu Louvain u Belgiji, te profesor međunarodnog prava na Sveučilištu New York, nije išao tako daleko s osudom biogoriva kao njegov prethodnik, Jean Ziegler koji je biogoriva nazivao "zločinom protiv čovječnosti".

 

Preuzimajući u petak dužnost od Zieglera, Schutter je rekao da vlade ne mogu ostati pasivne u sadašnjoj krizi i pozvao na poduzimanje niza mjera za rješavanje krize.

 

On je ocijenio da svijet treba učiniti puno više kako "ne bi samo odgovorio na krizu, već da bi spriječio ponavljanje sličnih kriza za 10 godina".

 

"To nije prirodna katastrofa, to nije potres. To je kriza koju je stvorio čovjek", rekao je Schutter.

 

 

(Hina)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija