Jump to content

Porezni savjet za financijski leasing


leasing

Preporučene objave

Molim pomoć u rasvjetljavanju slučaja po opisu kako slijedi:

2005. godine sklopili smo sa leasing kućom (Porsche leasing) financijski leasing za osobni automobil i to na 48 mjeseci sa učešćem od 30%. Uredno smo isplaćivali mjesečne obroke dok se nismo 2008. godine odlučili izvršiti prijevremeni prekid ugpovora (ostalo je još 12 mjeseci, odnosno rata za otplatu). U dogovoru sa leasing kućom objekt leasinga se prodaje za dogovoreni iznos sa kojim leasing kuća zatvara ostatak ugovora i troškove prijevremenog raskida. Preostali iznos od prodaje leasing kuća uplaćuje nama na žiro račun. Na kraju nam leasing kuća šalje dopis koji im služi kao dokaz da smo stornirali korišteni pretporez po prvome računu na iznos kompletnog objekta leasinga, ali u tom izračunu zbrajaju ostatak glavnice i učešće te na taj dio obračunavaju PDV koji bismo mi trebali stornirati. Odbili smo to učiniti jer smatramo da ako i trebamo stronirati korišteni pretporez po osnovnom računu (na puni iznos) onda to može biti samo PDV na ostatak glavnice, a ne i na učešće. Nakon toga dobivamo račun od leasing kuće sa stavkom "Naknada za PDV po neovjerenom storno računu br...." na iznos PDV-a koji su oni izračunali, a mi se s time nismo složili iz razloga gore navedenog, te smo im službenim dopisom isti račun vratili. Prošli tjedan su nam ovrhom skinuli sa računa taj iznos uvećan za nekih 50-ak kuna???

U međuvremenu smo kontaktirali i poreznu upravu, odnosno njihove savjetnike za PDV ali još nismo dobili odgovor.

Molim Vas pomognite nam da utvrdimo ima li pravo leasing kuća izdati gore navedeni tip računa Naknade za PDV? Koji je iznos koji bi mi trebali stornirati za korišten pretporez po prvome računu? Da li je to samo PDV na ostatak glavnice kod prekida ugovora ili je to iznos koji su oni izračunali gdje je pribrojeno još i učešće? Naglašavam da se radi o finnacijskom leasingu.

Unaprijed zahvaljujemo na bilo kakvom savjetu koji će nam pomoći rasvijetliti ovaj za nas već mučan slučaj.

Sa poštovanjem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Fali malo detalja.

 

Zašto je lizing kuća prodavala auto? Možda je netko drugi uzeo taj ponovo u lizing kod njih?

 

Kod financijskog lizinga pravno gledano Vi ste vlasnik vozila, mogli ste prijevremneno otplatiti i sami prodati vozilo (korišten ukupan pretporez, a plaćeno prema prodajnoj cijeni vozila) - lako provjeriti koliko je potrebno "stornirati".

 

Niste napisali da li ste platili PDV na iznos novca koji je Vama proslijedila lizing kuća. Bitno je kako je među Vama zatvorena ta transakcija.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija