Jump to content

Kupnja prve nekretnine ALI ne i promjena prebivališta


slavonka

Preporučene objave

Trebala bi mi mala pomoć,

 

naime, kupujem prvu nekretninu - stan od 55m2, ja sam jedini nositelj kredita, nema sudužnika, nisam udana. Adresu na kojoj sam trenutno prijavljena (prebivalište) NE BIH htjela mjenjati, ali moram ukoliko želim biti oslobođena od poreza (5%). Da li je moguće odjaviti se u MUPu, prebaciti prebivalište na kupljeni stan i potom nakon npr. 2 mjeseca se vratiti na staru (trenutnu) adresu i tako izbjeći plaćanje poreza na nekretninu? Ukoliko da, koliko dugo moram biti prijavljena na toj kupljenoj nekretnini?

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne savjetujem muljanje,

iz dva razloga, što Porezna uprava može provjeriti pri svakom podnošenju vaše Porezne prijave za porez na dohodak gdje stanujete, te morate dati izjavu da stanujete na adresi novoga stana, te preslikati osobnu, ako želite koristiti olakšicu temeljem stambenog kredita.

 

Morate biti na toj adresi sve dokle imate stambeni kredit, za koji ćete (pretpostavljam) koristiti olakšicu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam također kupio prvu nekretninu (50 m2), prijavio prebivalište na njoj da izbjegnem porez, a odmah i prijavio boravište na adresi di stanujem. Međutim malo sam se raspitivao i rečeno mi je da mogu (prošlo je cca 1 god.) promijeniti sada prebivalište bez posljedica i to mi je rekla jedna kolegica koja radi u poreznoj upravi. Očito ne provjeravaju...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A kako je onda sa npr. strujom? Na koga ju prijaviš ako se NE prijaviš na taj stan? Da li je to uopće moguće?

Druga stvar - tu je i pitanje prijevoza... ako se prijavim na taj novi stan kao prebivalište a boravište ostavim na trenutnoj adresi (izvan grada)... ?

Ono, ima tu puno faktora, trenutno sam na području posebne drž.skrbi, pa mi se i iz tog razloga neda prijeći... Što misliš o svemu ovome?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Vlasito iskustvo, ali samo što se tiče povrata poreza.

 

Ne moraš se uopće prijavljivati na adresu na kojoj je novo-kupljeni stan. Samo svake godine napišeš dopis uz poreznu prijavu da se planiraš prijaviti i preseliti na tu adresu "nakon obnove dotrajalog objekta". Meni prolazi već 3 godine za redom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 8 mjeseci kasnije...

Kupila sam stančić u novogradnji od nešto sitno kvadrata za sebe (samac) od Izvođača. Trenutno se nalazim unutar onog roka od 30 dana za podnošenje prijave poreza za promet nekretnina. Dio cijene stana sam uplatila izvođaču kao polog a ostatak uzimam na kredit HAAB.

Nisam 100% na čisto s prijavama i odjavama prebivališta. :-? Jasno mi je to da ako iskoristim oslobođenje poreza na promet nekretnina (jer mi je to prva nekretnina) moram prijaviti prebivalište na adresu stana, čim stan dobije uporabnu dozvolu. Pošto se stan nalazi u drugoj županiji a ja još nemam dovoljno novaca kako bi ga opremila nakon što bude gotov od strane Izvođača, mislim ostati živjeti kod roditelja dok ga ne namjestim ( cca 6 mjeseci do godinu dana) i tek se onda useliti. Kvaka je u tome što prilikom promjene prebivališta gubim naknadu za prijevoz na posao koja iznosi cca 800 kn. Pošto mi porez na promet nekretnina iznosi nekih 250 € bolje mi je platiti porez (znači ne tražiti oslobođenje) i dok se stvarno ne uselim ne mijenjati prebivalište kako bi i dalje dobivala naknadu za prijevoz.

Nisam sigurna dali je s pravne i porezne strane (zbog prireza) ok da je stan u mojem vlasništvu a moja adresa je privremeno druga. Osim toga sam negdje pročitala da bi mi i banka mogla raditi probleme. Jel to moguće??

I što je sa strujom, vodom i sl.? Da li zbog toga moram biti prijavljena?

Bilo bi super da netko malo otvori oči po tom pitanju.

Hvala svima koji mi mogu pomoči :palac: !!!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija