Jump to content

Razumni rok - Upravni sud


Duro

Preporučene objave

  • 4 mjeseci kasnije...

Vrhovni sud u praksi primjenjuje 3 godine kao najduži prihvatljivi rok za suđenje na Upravnom sudu.

 

Pri određivanju stupnja povrede prava na suđenje u razumnom roku, a time i visine odštete, uzima se u obzir i trajanje upravnog postupka od dana podnošenja žalbe na prvostupanjsku odluku, jer se smatra da tim danom počinje spor. No, taj se dio upravnog postupka uzima u obzir samo ako je stranka aktivno pokušala skratiti čekanje na odluku i koristila sredstva protiv šutnje administracije. To vrijeme se ne računa u gore navedene 3 godine, odnosno za uspješno pozivanje na zaštitu prava na suđenje u razumnom roku postupak na Upravnom sudu mora trajati najmanje 3 godine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ima sve vise i iznimki od tog pravila o 3 god...a to ovisi i o tome o kojem se pravnom podrucju radi! npr sporovi vezani za pristup informacijama i prava branitelja traju bitno krace, a bogme ima i primjera da sporovi traju i dulje od 4 god...problem je i taj kaj na Vrhov sudu postupak oko procjene razumnog roka traje oko 6 mj - dugo, predugo (posebno kad vidite da samo premecu papire preko ruku - nema saslusanja, nema usm rasprave)...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pratim ih :-D

 

Ima slučajeva da se riješi i za manje od 6 mjeseci, čak i za mjesec-dva, ali osobno imam jedan slučaj da je bilo i više od godinu dana.

 

Ne znam otkuda tolike razlike, ali sigurno utječe i brzina odziva prozvanih sudova kao i složenost postupaka za koje se donosi odluka. Imam osjećaj, ali samo osjećaj, da ima tu i još nečega.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Doduše, moram priznati Vrhov sudu da puno postenije i ispravnije racuna relevantno vrijeme trajanja upr spora neg sto je to cinio Ustav sud...al ajde i Ustav sud se popravio otkad u relevantni period pocinje ubrajati i vrijeme od zalbe u uprav postupku (al trebalo im je dok nisu dosli do tog stupnja razvoja - europljani to rade vec dugo vremena)...a kao i sve ostalo kod nas - koliko stisnes, toliko dobijes!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tu praksu su počeli primjenjivati silom odluka Evropskog suda. Ima jedna odluka Ustavnog suda u kojoj se kaže izrijekom da Ustavni sud mijenja dosadašnju praksu i usvaja tu novu.

 

To znam zbog toga što mi je Vrhovni sud dva puta odbio zahtjeve za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku za jedan te isti postupak, iako je predmet bio samo na Upravnom sudu preko 5 godina, ali u dva navrata - prvo 3 godine, pa nakon ponavljanja još dvije i više, a oni su uzimali u obzir samo te dvije.

 

U međuvremenu je donesena ta odluka Ustavnog suda, i s trećim zahtjevom Vrhovnom sudu smo dobili jednu od najviših odšteta za povredu toga prava na Upravnom sudu do tada.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Neka, drago mi je! jer ak nece milom (snagom argumenata) neka onda plate (argument visine iznosa)! doduše, šteta da sad nema bar 10-tak tisuća takvih zahtjeva - meni naša država fakat liči na slona; kad ga ubode jedan komarac ne makne ni repom, al kad ga napadne roj komaraca, rita se, maše repom i konačno ode tam di treba...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Je, ali slon je debelokožac ( imah četiri iz biologije, valjda ne promaših...). Naknade, pardon: pravične naknade i njihovo obrazloženje (gospodarske prilike, možda će uračunati infalaciju :-D ...) djeluju otužno, neka prihvate praksu Europskog suda: relativno velik iznos u ojrićima, neoporezivo i u roku trideset dana i još im predlažem da to bude metoda: ne od države već od suda, kao kad HZZO "odreže" bolnici lovu jer pretragu ili pregled nije napravila a pacijnet otišao kod privatnika; pa da vidiš hoće li nešto trajati sedam godina... Možda griješim ali mi djeluje privlačna metoda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija