Jump to content
Sign in to follow this  
momo

Europski sud za ljudska prava

Preporučene objave

Zna li itko nekakvu stranicu na kojoj mogu pronaći sudsku praksu Europskog suda za ljudska prava? Ili još bolje, samo slučajeve u kojim je RH tuženik ( povrijeđeno pravo iz čl.6 Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda - pravo na pošteno suđenje), ali u obzir dolaze i druge povrede ove konvencije.

Hvala.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Sve odluke Europskog suda za ljudska prava mogu se naći u HUDOC - služebenoj bazi podataka svih odluka suda koju možete pretraživati OVDJE..

 

Ukoliko želite pronaći predmete koji se odnose na Hrvatsku, jednostavno kao Responded State unesite Croatia, dok za postupke vezane uz povredu članka 6 unesite broj 6 u polje Article.

 

Važno je naglasiti da preduvjet da bi pretstavka Europskom sudu za ljudska prava bila prihvaćena potrebno iscrpiti sav pravni put u matičnoj zemlji. U RH to osim redovnog sudskog puta uključuje i tužbu Ustavnom sudu zbog povrede nekog od prava jamčenih Konvencijom. Ukoliko "preskočite" Ustavni sud kao instancu Europski sud za ljudska prava smatrat će da nisu iscrpljena sva domaća pravna sredstva i morat će odbaciti predstavku po toj osnovi.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

I ne zaboravit rok od 6. mj. nakon pravomoćne presude Ustavnog suda! Tek tada uzimaju tužbu u razmatranje (uz ostale uvjete, kao to da je povrijeđeno pravo predviđeno Konvencijom, da se ne vodi već postupak, da tužba nije anonimna, da se na radi o zlouporabi prava..)

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×