Jump to content

zatvoriti obrt ili ga staviti u mirovanje


jedrilica

Preporučene objave

Imam još jednu nedoumicu, pa molim savjet...

Imam otvoren slobodan obrt registriran za marketing. Zapravo sam htjela otvoriti turističku agenciju za poslovanje preko interneta ali su mi službenici u Uredu za gospodarstvo dali pogrešnu informaciju o minimalnim uvjetima za prostor u obiteljskoj kući koji nije bilo moguće promijeniti ( ulaz u razini poslovnog prostora ), pa su mi da se iskupe ukazali na "rupu u zakonu" i savjetovali da proširim djelatnost na marketing i tako radim godinu dana dok ne dođe rješenje o gašenju djelatnosti turističke agencije....

I tako je prošla godina dana, u životu se dogodilo još noviteta ( beba ), obrt je radio nešto jadno ( usput, zaposlena sam na stalno u jednoj firmi tako da nisam morala plaćati doprinose ) i sada mislim da je došlo vrijeme odlučiti raditi dalje ili ne.

Nije toliki problem što dobit nije osobita ( ipak sam u plusu ) ali se ne osjećam ugodno jer praktički radim protuzakonito. Osim toga nije mi baš ni poznato kakvi su mi nameti u drugoj godini poslovanja...

Sada nemam uvjete za osposobiti novi poslovni prostor i krenuti sve iznova kako spada...

Što dobijam ako stavim obrt u mirovanje, koji su mi troškovi i koliko dugo obrt može mirovati?

Koliko je komplicirano zatvoriti obrt ( nemam dugovanja )?

Hvala na strpljenju...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

obrt se ne zatvara u poreznoj već u uredu državne uprave,moraš odnijeti original rješenje o otvaranju obrta,original obrtnicu,uplatiti (ovisno o djelatnosti i županiji) 150-250 kn,oko20-40 kn biljega i navesti datum zatvaranja.(ne možeš ga zatvoriti retroaktivno-unazad,već samo sa danom kada odeš u ured državne uprave ili staviš datum unaprijed).kada dobiješ rješenje o zatvaranju (koje ured drž.uprave šalje poreznoj,odjavljuješ se sa mirovinskog i zdravstvenog kao samostalni privrednik.

 

obrt može biti u mirovanju godinu dana,obzirom da si u radnom odnosu ne plaćaš mirovinsko i zdravstveno ali ti ide tromjesečno članarina HOK-u i porez na tvrtku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da ne otvaram novu temu. Želim otvoriti obrt koji neće biti u sustavu PDV-a i ovih bi dana to otvorio ali kako je kraj godine a ove godine sigurno neću početi s radom niti imati prihoda nisam siguran da li ga je uopće pametno otvarati prije 01.01. jer ne znam da li ću morati išta plaćati za ovih mjesec dana unatoč činjenici da obrt neće službeno otvoriti vrata. Može savjet?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne otvarati ove godine!ako staviš s datumom početka poslovanja ,s istim plaćaš mirovinsko,zdravstveno,ozljede,komorski doprinos i obavezan si podnijeti godišnju poreznu prijavu na dohodak.

 

ako otvoriš bez datuma početka poslovanja ide ti samo komorski doprinos ali moraš naknadno platiti prilikom prijave datuma početka poslovanja.

 

sačekaj još mjesec dana i dobro se pripremi za sve što te očekuje,istražuj tržište,traži najpovoljnije dobavljače,razgovaraj s mogućim kupcima,pronađi knjigovođu,prikupi potrebnu dokumentaciju za otvaranje,pa sa novom godinom u nove radne pobjede.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija