Jump to content

opet alimentacija


anonimno

Preporučene objave

ja sam opet vidjela presude gdje je ovako određeno...

to znači upravo tako kako piše - na ruke, početkom svakog mjeseca, najkasnije do 05-tog u mjesecu...

 

bilo bi dobro da si uvijek osigurate prisustvo neke treče osobe prilikom isplate ili na neki drugi način "zabilježite" taj čin plaćanja (ako ne možete dogovoriti sa majkom djeteta da ipak ide preko nekog računa)...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li netko zna kako se odredjuju zaostaci uzdrzavanja za dijete u periodu od godine dana, i kakve su kamate na to i tko to izracunava.

 

Suprug i ja se rastajemo ( jos nije sve gotovo) vise od godinu dana, placao je ,za sada, 800 kn/mj za skolsko dijete. Kako ima visoka primanja ( 7500 kn), sud jos nije odredio visinu uzdrzavanja ( to je ostalo otvoreno), a bit ce sigurno veca od 800 kn i stalno je zaposlen u drzavnoj firmi.

 

Kako ocekujem konacno rjesenje nakon slijedece rasprave, zanima me tko ce sve to izracunati i koliki period ima da to nadoknadi ?

 

Hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po pravomočnosti presude vrši se obračun. Najbolje da imate odvjetnika ! Zbroji se kompletna glavnica - koju će Vam sud-sudac (nadam se) prihvatiti. Sud službenim putem od Fine traži obračun kamata (od XX- xx), a zatim način naplate.U slučaju da dijete ima dodatnih aktivnosti, (sport. aktivnost i ostalo) morate tražiti razlog povečanja. Glavna presuda se prosljeđuje na poduzeće sa navedenim iznosom koliko se Vaše suprugu mora oduzimati.

Ovo Vam govorim iz vlastitog iskustva, bila sam u Fini i navela period - međutim oni moraju službenim putem dobiti od Suda zahtjev. Sretno ! :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemamo mi jos nikakavo rjesenje, jer rastava nije jos gotova. Ovo on svojevoljno uplacuje dok sud ne odredi koliko bi trebao placati. Sad su nam trazili sve podatke o primanjima ( iamamo priblizna primanja, ali dijete zivi sa mnom). Znam da ce zbog visokih primanja placati vise od 800 kn, jedino me zanima tko ce to odrediti i koliko treba proci vremene da se to odredi, ta suma vezana za razliku od tih 800 kn .

Da li ce to dostaviti sud kad to sazna ili kako to ide ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kada je brak razveden, u tom rješenju Vam je naveden točan iznos alimentacije koji je otac dužan mjesečno uplaćivati. Ako (Vi ili Vaš odvjetnik) želite navesti da on plaća tih 800 kuna - to je njegova dobra volja. Sud - sudac određuje iznos alimentacije - a iznos se određuje po dobi djeteta, potrebama. Na tom rješenju mora biti naveden Vaš rn. banke na koji će otac uplaćivati. U slučaju da otac tih 800 kn želi uplaćivati posebno - to je njegov izbor i nema veze sa alimentacijom. Sud dostavlja Vama na kućnu adresu ili na adresu odvjetnika kojega ste opunomoćili. Što se tiče vremena - ovisi o sucu - odvjetniku ili Vama ako Vas nitko ne zastupa, pa sami obijate vrata suda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Opet ponavljam to je suprugova dobra volja da daje 800,00 kuna i taj iznos nema apsolutno nikakve veze sa alimentacijom - pravno !

Ako Vi želite sud može kod određivanja alimentacije uzeti u obzir tih 800 kn - odnosno ukupan iznos koliko je svojevoljno do sada davao, al to morate navesti da to uđe u zapisnik - najbolje da imate sve napismneno.

U svezi " zaostataka " nemožete ih pravno potraživati jer za njih nemate osnova-odnosno rješenja po kojem bi potraživali neke razlike.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma, drustvo nisam zena vec muskarac koji ce morati platiti uzdzavnje. nemamo nikakvog sudskog rjesenja, ali ja cuvam uplatnice koje sam slao postom. Nije moguce da ce to sud uzeti samo kao moju dobru volju?

 

Znaci li to da tih 800 kn/mj, sto sam placao, sud nece uzeti u obzir i da cu dugovati uzdrzavanje od kada je tuzba podnesena pa sve do presude + kamata.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mozda sam dosadan, ali opet mi nije jasno, da li ce mi se onda racunati razlika ( odredjenih 1600 - 800 koje sam uplacivao) i na tu razliku kamata ili na određeni iznos alimentacije koji bude pisao u rjesenju? Tko ce izracunati tu razliku, sud ili Fina , odvjetnik.

 

Stvarno mi nije jasno , a smrznuo sam se od pomisli da bi to moglo biti 1600 x 12 =19200 + kamata od 15% . Pa to je vise od 20 000 kn. Kako cu ja to platiti ?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pustite ovu neznalicu gore koja ne razlikuje zakon o obveznim odnosima od obiteljskog zakona.

suprotna strana ce vas moci potrazivati za tri godine do datuma podizanja tuzbe. prije ne..ako niste ludi pa zanemarite vaše pravo.

ako imate uplatnice na kojima se vidi da ste placali uzdržavanje, sud ce iznos uzdržavanja umanjiti za taj iznos

no, kamate se neće obračunavati na taj način, nego na sljedeći:

Recimo da trebate platiti za godinu dana; dakle 12 rata po 500 kn sa kamatama:

1. 500 kn + 500*0,15...jer je to za cijelu godinu

2. 500 kn + 500*0.15*11/12...kamate za 11 mjeseci

3. 500 kn + 500*0.15*10/12..kamate za 10 mjeseci

itd

na ovaj način će se računati cijeli zaostatak: kamate + zaostatak..ako vam nije sve jasno, mogu vam sve izračunati u lipu da vas ne preveslaju sa druge strane

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam na odgovoru, odmah mi je lakse. Samo me zanima da li ce bivsa supruga te zaostatke morati traziti posebnim psrnicnim postupkom ili ce se to odrediti odmah kada bude odredjena i visina alimentacije ?

 

Tko bi to trebao izracunati u mom slucaju ? Moj ili njezin njezin odvjetnik, mislim na ukupnu sumu zaostataka ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sud ce o tom iznosu raspravljati u okviru glavne rasprave. stoga je bitno da dodjete spremni sa gotovim obračunom nakon što se dogovorite o novom iznosu. ako se ne dogovorite o iznosu, tada će sud odrediti novi iznos. bitno je da im predočite obrazac obračuna, jer će suprotna strana sigurno pokušati predočiti cijeli iznos kao osnovicu od početka potraživanja, što je krivo. najbolje da sami izračunate taj iznos na način da obračun napravite za dugovanje od 100 kn (na gore opisani način), a potom samo množite sabrojkom kako biste dobili za iznos koji bude osnovica. Npr., ako napravite obračun za 100 kn dugovanja, a odredi se 600, samo iznose pomnožite sa 6, jer se po zakonu primjenjuje linearna metoda obračuna. ne dajte da vas varaju! informirajte se maksimalno, sve izračunajte, jer kad se odredi iznos, nema nazad.

javite nam kako ste prošli....te ako je potrebna bilo kakva pomoć oko obračuna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na savjetu. MOzda ste u pravu i nikada ne znas sto mozes ocekivati od suprotne strane, no supruga nije negirala, u odgovoru na tuzbu, placanje koje sam uplacivao do sada.

Interesiram se jer bih htio racunati na neki okvirni iznos, pa da znam kako da dodjem do tog novca jer sam poprilicno izgubljen, a zanima me da li cu morati platiti i njezinog odvjetnika posto sam ja podigao tuzbu za rastavu braka. Da li mozda znate da li cu morati platiti i njezinog odvjetnika?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija