Jump to content

kako zastititi ideju za novi proizvod


VUKOwarac

Preporučene objave

Izradjujem neke predmete (npr.od slame, tijesta, papira koje se zajedno mijesa i i dodaju jos neke komponente pa se susi a zatim boja)do ideje :ideja: sam dosao sasvim slucajno.napravio sam nekoliko komada za moje kucanstvo,svi se dive mom proizvodu i sad me nagovaraju da pocnem to izradjivati za prodaju.

Medjutim dvojici "prijatelja" sam otkrio kako se takav proizvod dobije tj.objasnio postupak:tupan::tikvan:??!!

Sad oni sa mojim nazovimo receptom za izradu predmeta, isti

proizvode u kucnoj radinosti i prodaju po sajmovima ulicama trgovinama i sl.na crnjaka to rade naravno.

Moje je pitanje:

Kako da taj proizvod (koji sam sam osmislio) zastitim,kako "prijateljima"zabranit da to cine i kome da se obratim jer bi i sam izradjivao iste za trziste,te koliko bi me to zadovoljstvo kostalo.:svorc:

Unaprijed zahvalan! :hvala:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ideju se kao takvu ne može zaštititi, ali se može zaštititi fiksacija te ideje u stvarnom svijetu.

 

Iz ovog što ste napisali mogu zaključiti da bi vjerojatno mogli razmisliti o zaštiti dizajna svojeg proizvoda te eventualno patentom štiti postupak proizvodnje. Dizajnom se štite vanjska obilježja proizvoda koja nemaju tehničku funkciju, dok se tehničke funkcije štite patentom. Oba postupka registracije se vode pred Državnim zavodom za intelektualno vlasništvo (www.dziv.hr), na čijim stranicama imate više podataka o samim postupcima zaštite.

 

No, zaštita je pogodna ako namjeravate od toga raditi komercijalno uspješan i masovno prodavan proizvod, inače će vam troškovi, najprije postupka registracije, a nakon toga sudskog zabranjivanja drugima da proizvode proizvode zaštićene vašim dizajnom/patentom biti veći od zarade koju gubite zbog ovakve konkurencije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 godina kasnije...
  • 8 mjeseci kasnije...

Poštovanje,

molim ako mi može netko pomoći, izrađujem proizvod koji bi se ako bude sreće i zdravlja mogao koristiti na više načina, riječ je o 3d modelu gradske jezgre jednog hr većeg grada, trenutno je to na 50% posto do dovršetka... ukoliko dovršim sve smatram da se može koristit na različite načine (odljevi, aplikacije, holo-projekcije, izrada suvenira...) problem je što sam uložio stvarno dosta vremena i truda i imam namjeru uzet što više para mogu, od samog grada mi je ponuđeno 1/10 iznosa koji bi minimalno tražio za dosad napravljeno... kroz idući tjedan će mi ponuditi ugovor a smatram da ću teško pristati da im dam sva prava za taj iznos... valjda postoji mogućnost da pravo korištenja za taj iznos što nude ograničim na samo jedan segment (npr izrada pojedinih građevina na 3d printeru). Po struci sam vss grafički dizajner i 10ak godina se bavim tim, a nekoliko puta mi se već dogodilo da mi se pokrade kompletan dizajn i ideja te ne dobijem ništa a neko drugi ubire lijepe novce i ugled na tome... ukoliko mi možete preporučiti dobrog odvjetnika za suradnju ili javit preko ovog foruma (ili pp) . Pošto trenutno financijski baš i ne stojim dobro voljan sam uzvratit protuuslugom u vrijednosti savjeta, ili se dogovorit za eventualnu kasniju suradnju pri čemu smatram da bi se to isplatilo onom ko mi pomogne... Unaprijed hvala i lijep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Svoje proizvode, kao i druga autorska djela (crteže, glazbu, nacrte, skice, planove, programe, sofver i drugo) možete registrirati i putem Autorskog registra: www.autorski-registar.com

 

Registracija vam u slučaju spora o autorstvu daje dodatni materijalni dokaz da ste baš vi autor tog djela.

 

Prednost registracije je što je jednostavna (sve online), brza (u većini slučajeva završena je u roku od nekoliko dana) i povoljna (košta svega 200-400 kuna po djelu, ili grupi djela), zavisno od roka na koji registrirate i veličine samog djela.

 

Prilikom registracije možete naručiti i naljepnice s oznakom i brojem registracije, a kojima onda možete označavati svoja djela koja šaljete ili distribuirate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Editirao moderator

 

Poštovana,

Ako ste se registrirali samo zbog dizanja teme nakon godinu i pol, te ovakovog komentara, niste trebali.

 

Odgovoreno je konkretno na konkretan upit, što vi niste. Samo ste komentirali općenito i pokušali diskreditirati davatelja odgovora.

uređeno: od Spitfire
neprimjeren upis
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za očekivati je od kolegice pravnice ili kolegice pravnice u nastajanju nekakav argumentiran stav ili minimalno pojašnjenje drugačijeg razmišljanja od onog na temi, a ne ovakav pomalo "birtijaški" i pokroviteljski nastup.

 

Žuti karton imate, a ako nastavite ovim putem ići će i crveni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Apsolutno nisam nikoga pokušala diskreditirati svojim odgovorom, a s obzirom da je prethodni komentar izbrisan odlučila sam dostaviti ovaj ispravljeni odgovor u skladu s pravilima ovoga Foruma.

 

Jedini razlog zašto sam otvorila temu koja je prestala biti predmetom dikusije pred godinu i pol jest činjenica da, unatoč tome što se o temi više ne diskutira, istu bi netko mogao pročitati i doći do sasvim pogrešnih zaključaka, a to je da se preporučuje koristiti usluge predmetnog registra ukoliko autor želi uistinu zaštititi svoje djelo.

 

 

Imajući u vidu da osobe koje na ovom Forumu traže odgovore na neka pitanja od njihova interesa, a s kojima nisu dostatno upoznati, mislim da uvijek treba dati potpun odgovor na određeno pitanje, a ono što nedostaje u prethodnim odgovorima je slijedeće:

 

S obzirom da je autorskopravna zaštita vrsta zaštite koju ex lege uživa svako djelo, ukoliko ispunjava zakonom propisane pretpostavke, nije potrebno da autor svoje djelo registrira. Valja pritom citirati relevatne zakonske odredbe radi pojašnjenja:

 

Poglavlje 2.

AUTORI

AUTOR

Članak 9.

(1) Autor djela je fizička osoba koja je autorsko djelo stvorila.(2) Autoru pripada autorsko pravo na njegovu autorskom djelu činom samog stvaranja autorskog djela.

 

a u pogledu materijalnog dokaza ukoliko dođe do spora ili autor primijeti da je netko neovlašteno koristio njegovo autorsko djelo, valja obraditi pozornost na slijedeće:

 

OBJAVLJIVANJE, IZDAVANJE, JAVNOST I JAVNO KORIŠTENJE

Članak 3.

(1) Autorsko djelo ili predmet srodnog prava smatra se objav*ljenim ako je učinjeno pristupačnim javnosti uz pristanak nositelja prava.(2) Autorsko djelo ili predmet srodnog prava smatra se izdanim ako su uz pristanak nositelja prava primjerci toga autorskoga djela odnosno predmeta srodnog prava ponuđeni javnosti ili stavljeni u promet u količini koja zadovoljava razumne potrebe javnosti.(3) Javnost, po ovom Zakonu, označava veći broj osoba koje su izvan uobičajenoga užeg kruga osoba usko povezanih rodbinskim ili drugim osobnim vezama.(4) Javnim korištenjem autorskog djela smatra se svako korištenje autorskog djela i predmeta zaštite srodnih prava koje je pristupačno javnosti ili korištenje u prostoru koji je pristupačan pripadnicima javnosti, kao i omogućavanje pripadnicima javnosti pristupa autorskom djelu i predmetima srodnih prava u vrijeme i na mjestu koje sami odaberu.

 

Iz čega se dade zaključiti kako je dostatno objaviti djelo da bi postojao neoboriv dokaz o autorstvu.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jedini razlog zašto sam otvorila temu koja je prestala biti predmetom dikusije pred godinu i pol jest činjenica da, unatoč tome što se o temi više ne diskutira, istu bi netko mogao pročitati i doći do sasvim pogrešnih zaključaka, a to je da se preporučuje koristiti usluge predmetnog registra ukoliko autor želi uistinu zaštititi svoje djelo.

 

Poštovana,

ovo bi sve moglo stojati da ne ispada da ste sami došli do pogrešnog zaključka, jer ako se pročita pitanje i odgovor, a posebno ovo:

 

Po struci sam vss grafički dizajner i 10ak godina se bavim tim, a nekoliko puta mi se već dogodilo da mi se pokrade kompletan dizajn i ideja te ne dobijem ništa a neko drugi ubire lijepe novce i ugled na tome...

 

Registracija vam u slučaju spora o autorstvu daje dodatni materijalni dokaz da ste baš vi autor tog djela.

 

sasvim se jednostavno zaključuje da je odgovor dan samo kao moguća dodatna zaštita.

 

Pa da ste samo napisali drugi dio editiranog teksta, još bi se i moglo shvatiti kao nekakova dopuna ako ste već smatrali da nešto nedostaje.

 

Da li treba uvijek citirati zakone radi pojašnjenja, da, kada se to tiće samoga pitanja. Hoće li netko biti zakinut ili pogrešno protumačiti ako se ne navode članci, neće. Prvo što vam stoji kao istaknuta tema kad otvorite podforum Pravo intelektualnog vlasništva (a tako je i u drugim podforumima) su Zakoni koji reguliraju intelektualno vlasništvo. I prvi je Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima. Je li problem kliknuti i otvoriti, nije.

 

A o tome da niste htjeli nikoga diskreditirati, baš vam i ne stoji..mogu vam, ako baš imate želju, vratiti originalni upis..pa da si, a i svi ostali, ponovno pročitate obračanje pravnika u nastajanju, prema magistru prava. Namjerno ovako napisah jer ste drugim postom i povečanim fontom išli na nekakovo vađenje, bez mrve naznake isprike..sapienti sat..rasprava završena..Lijep pozdrav&sve najbolje..

uređeno: od Spitfire
Lp&sve naj
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@Zdobra

 

Ovo je već bolje, ali mislim da ste pogrešno iščitali objavu Zexa, na što vam je i Spitfire ukazao. Također, ova recentna objava je kudikamo profesionalnija i kulturnija od one prethodne, koja je bila ... Pa, reći ću samo ispod svake razine. I profesionalnosti i ljudskosti. No, to je već prošlost o kojoj više nećemo.

 

A glede teme, samo ću napomenuti sljedeći primjer - uzmimo da ste vi glazbenica, poput mene. Napisala ste pjesmu, ali prije njene reprodukcije u bilo čijem prisustvu, osim osobnom, ja sam vam ukrao kajdanku u kojoj ste je zapisala, snimio i objavio (i jasno registrirao). Tko je autor u očima zakona? Ja, a vi dokažite suprotno, ako možete.

 

No, sa posljednjom rečenicom vašeg ranijeg posta vidi se na što ste mislila, i da je takva bila inicijalna objava, nitko vam riječ ne bi rekao.

 

Sve u svemu, malo doze ozbiljnosti i "nezaletavanja na prvu", čak i kada imate dobru namjeru - neće škoditi. Ovo je dobronamjeran savjet, a naravno da ste ga slobodna shvatiti kako vama odgovara. Toliko od mene.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Posjetitelj
This topic is now closed to further replies.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija