Jump to content

nasljeđivanje dugova - djeca


djaba_raspašoj

Preporučene objave

Roditelji su mi zašli u vesele godine i budući da se ne želim baviti zahtjevima za oduzimanje poslovne sposobnosti itd. zanima me postoji li način da se pravno ogradim od financijskih dugova koje gomilaju? napominjem da sam ostao bez posla i nemam načina poplaćati sve dugove koje rade...

da li moram čekati ostavinsku raspravu pa se odreći svog nasljedstva ili ...? pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Budite bez brige, javni bilježnik vas vodi kroz ostavinsku raspravu, te vam daje sva pojašnjenja, tako će vam objasniti i varijante nasljedničke izjave.

Nasljednička izjava se daje nakon što se utvrdi imovina, (pa i dugovi), s time da javni bilježnik nije ovlašten utvrđivati postojanje i visinu duga. Neki sudovi traže da se dugovi niti ne prijavljuju u ostavinu. Već se to riješava nakon ostavini između vjerovnika i nasljednika koji su prihvatili nasljedstvo.

Znači, sami se prethodno informirajte o visini duga, kako bi se odlučili o koju ćete nasljedničku izjavu dati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A kakva je praksa ako je roditelj godinama prije smrti prepisao darovnim ugovorom svoj dio nekretnina na dijete, da li i u tom slućaju dijete plaća dugove roditelja nakon njihove smrti ?

 

I što ako jedan roditelj koji nema pravno ( " na sebi " ) nikakvu nekretninu umre ( imao je samo doživotno uživanje na istima, a iza istoga su ostali dugovi ). Nekretnina na kojoj je supružnik imao pravo doživotnog uživanja je dijelom na drugom supružniku a dijelom na dijeci.

 

Tko onda vraća dugove ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Otac mi je darovao stan prije nekoliko godina.

S obzirom da sumnjam da se okolo zadužuje zanima me dali nakon njegove smrti taj stan ulazi u ostavinsku masu pa ću ukoliko se ne odreknem nasljedstva ja morati plačati te dugove iako je stan darovan prije njegova zaduživanja.Da još samo napomenem da otac nema druge imovine. Zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

moram se nadovezati na ovu temu jer imam osobno iskustvo sa nasljeđivanjem dugova. polubrat i ja nismo bili baš u bliskim odnosima sa ocem, nakon njegove smrti (a prije ostavinske rasprave) smo pokušali doći do informacija u bankama dali postoji neki njegov neotplaćeni kredit ili minus po tekućem računu i sl. međutim niti jedna banka nam nije htjela dati te informacije bez Rješenja o nasljeđivanju, koji se naravno dobije tek nakon provedene ostavinske rasprave i tek nakon što smo se odlučili prihvatiti nasljedstvo. mi smo u bankama pokušavali doći do informacija na svim instancama predoćavajući Smrtovnicu iz koje se vidi da smo mi eventualni nasljednici, ali su se svi redom pozivali na zaštitu podataka svojih klijenata. nakon 24 mjeseca od njegove smrti i 16 mjeseci nakon stupanja pravomoćnosti Rješenja o nasljeđivanju dolazi prijedlog za ovrhu zbog očevog duga Zg banci, a mi još nismo uspjeli ući u posjed nasljeđene nekretnine jer stric koristi stan (jedino nasljedstvo, koji su njih dvojica nasljedila od roditelja) i ne želi izaći iz njega. e kako sad stvari sada stoje ja ću morati od svoje plaće otplaćivati pola očevog duga, a tko zna kada ću moći prodati svoju četvrtinu stana, niko me ne pita šta će moja djeca jesti dok se ne riješi situacija sa stricem, da sam znala za dug ne bih prihvatila nasljedstvo. mislim da ovaj način provođenja ostavinskih rasprava treba mijenjati ili barem omogućiti nasljednicima plaćanje dugova tek nakon što stvarno dobiju naslijeđeno. :tikvan::tikvan:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Način čuvanja bankarske tajne je legitimno pravo svake banke.

Vi moožete u ostavinskom postupku tijekom utvrđivanja ostavinske imovine, a prije davanja nasljedničkih izjava, zatražiti od bilježnika da službeno od banke zatraži podatak o računu. U tom smislu, bilježniku morate navesti banku. Nema smisla da bilježnik šalje dopise u sve banke u RH. To odugovlači postupak i vama uzrokuje troškove.

Ako banka i pošalje potvrdu o računu, sigurno će napisati broj računa, a da li će pisati i saldo ovisi od banke do banke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija