Jump to content

Ugovor na neodređeno - da ili ne?!


anonimno

Preporučene objave

Nakon proteka pripravničkog staža u javnoj ustanovi pod ingerencijom Ministarstva kulture dva puta mi je mjesečno produživan ugovor o radu na određeno vrijeme (povećan opseg poslova). U tom se razdoblju čakao blagoslov ministarstva da nas se zaposli na neodređeno vrijeme (ima nas više). Od polovice rujna nudi nam se ugovor na neodređeno, ali isključivo samovoljom ravnatelja ustanove (Ministarstvo još uvijek šuti). Mene zanima, pošto sam trenutno u četvrtom mjesecu trudnoće, da li taj ugovor na neodređeno ima svoju pravnu težinu, odnosno jesam li ja kao djelatnica sada sigurna u svoje radno mjesto ili Ministarstvo to može opozvati i ravnatelj mi može uručiti otkaz kada ga obavijestim o mojoj trudnoći? Unaprijed svima vam hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

za odgovor bi trebalo malo više podataka,

u kojem smislu je ustanova pod ingerencijom Ministarstva kulture? Da li se radi o javnoj ustanovi koju je osnovala RH i nadzor vrši Ministarstvo kulture?

Da li je potrebna suglasnost Ministarstva kulture po izričitom propisu za zapošljavanje službenika?

 

Ako sklopite ugovor na neodređeno vrijeme, otkaz ne možete dobiti za vrijeme trudnoće, korištenja porodnog dopusta i 15 dana po isteku navedenih prava ili nekog drugog prava za zaštitu majčinstva propisanog Zakonom o radu.

Ako ostanete raditi s ugovorom na određeno vrijeme, ističe vam istekom roka koji je u njemu određen i nisu vam ga dužni produžiti bez obzira na trudnoću.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radi se o Državnom arhivu (osnovan od strane RH) i do sada je uvijek bila potrebna suglasnost Ministarstva kulture za zapošljavanje novih djelatnika (zato od 80-ih godina nije zaposlen niti jedan novi djelatnik). Postoji kvaka (Zakon o zabrani zapošljavanja....) jer Ministarstvo financija je neslužbeno odobrilo financije za nove djelatnike, ako Ministarstvo kulture da svoj blagoslov. Minist. kult. šuti, a svi ostali arhivi (osim našeg) već godinama rade na taj način - zaposle djelatnika na neodređeno i ne traže suglasnost, već se nadaju refundiranju sredstava za plaće. I nama se već dva mjeseca plaće refundiraju. Ja sam već potpisala takav ugovor na neodređeno koji stupa na snagu u petak 16. rujna. Sada ne znam da li da slavim - jer ugovor potpisan i pečaćen od strane ravnatelja ima svoju pravnu snagu ili postoji neki način da ravnatelj ukloni svoju odgovornost pozivajući se na nepostojeću suglasnost ministarstva. Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija