Jump to content

Carinski prekršaj?


LotDog

Preporučene objave

Ovako, djelatnik sam jednog hrvatskog rent a car poduzeća. Radi se o poduzeću koje ima franšizu svjetskog rent a car poduzeća i u skladu s time, posluje i s drugim rent a car poduzećima koje imaju istu franšizu.

Uglavnom dešava se sljedeće; netko renta auto u slovenskom rent a caru i ostavi ga u npr. Dubrovniku. Mi, prema rpeuzetim obvezama franšize, prebacimo slovencima auto do zagreba. Pritom automobil vozi hrvatski vozač.

 

Upoznat sam od policajca da dok vozim slovenski auto činim carinski prekršaj, unatoč tome što se radi o automobilu firme, za koji posjedujem potvrdu o tome da smijem voziti dotično vozilo i za koji posjedujem putni list sa svojim imenom.

 

Moje pitanje je da li je to točno? Naime, prema tome, strani rent a car ne bi smio hrvatskim građanima rentati automobil ako ga misle voziti u hrvatskoj, jer bi i oni činili carinski prekršaj???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Činjenica da hrvatski državljani bez radne dozvole, odnosno vlasnika ne smiju voziti vozila stranih reg. oznaka, a u protivnom čine prekršaj iz članaka 241 i/ili 243 Carinskog zakona. S obzirom da ovako privremeno uvezeno vozilo nije uvezeno uz izbjegavanje mjera carinskog nadzora, padaju u vodu i jedan i drugi prekršaj. Sigurna sam da postopji poseban naputak koji daje mogućnost da vratite takvo vozilo, a pravi odgovor ćete po svoj prilici dobiti na carini ili u HAK-u.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

 

 

"Upoznat sam od policajca da dok vozim slovenski auto činim carinski prekršaj, unatoč tome što se radi o automobilu firme, za koji posjedujem potvrdu o tome da smijem voziti dotično vozilo i za koji posjedujem putni list sa svojim imenom."

 

nevjerojatno, po tisuću puta nevjerojatno.

sad je još policija počela tumačiti i carinske propise.

 

još malo pa nećemoni k doktoru ići, jednostavno ćemo pitai policiju koji ljek da uzmemo

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

S obzirom da će policajci na cesti prvi uočiti da hrvatski državljanin u RH vozi osobno vozilo stranih reg. oznaka - tu ništa nije neobično. Policajci će vozilo isključiti iz prometa i predati carinskoj ispostavi kako bi vozilo bilo pod carniskim nadzorom do završetka prekršajnog postupka. Takva je praksa redovna već godinama. Što se tiče tumačenja popisa...neće ni svaki carinik znati ovaj "fenomen" točno pojasniti i razložiti, pa ne treba bljuckat po policajcima. Ljudi se trude raditi svoj posao onako kako im je netko nekim postupovnim propisom odredio. Hoće li (i morakju li) u detalje znati razložiti bit svakog prekršaja...ili u konkretnom slučaju razjasniti izbjegavanje mjera carinskog nadzora?

Ma... moram primjetiti da je ona usporedba s lijekovima pomalo zločesta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija