Jump to content

kućni red suda ?


Ivac

Preporučene objave

Da li mi netko može objasniti razliku između stranke i vanjskog suradnika suda. Naime, danas me nisu pustili u Općinski kazneni sud u Zagrebu jer sam imala majicu bez rukava. Nisam imala dekolte niti mi se vidio pupak i jedino su mi ramena bila otkrivena. Ok ako je takvo pravilo ja ću ga poštivati, međutim u trenutku kada sam mislila otići u sud ulazi gospodična također sa majicom bez rukava. Nitko ju ništa ne pita i ona ide svojim putem. Kada sam pitala policijsku službenicu kako to da ona može u takvoj majici ući, a meni je zabranjeno ova mi odgovara kako je to odvjetnica i ona može. :-? Što je to neka diskriminacija, nije mi jasna razlika između mene i nje. Njezina ramena ne vrijeđaju sud, a moja da? Kada sam to pitanje postavila dobila sam odgovor da je takvo pravilo, koje stoji na vratima suda i u pravilniku, ali to vrijedi samo za stranke ne i za vanjske suradnike. :misli:

Smješno, jadno i sramotno.

Slažem se da trebaju postojati pravila ponašanja i odjevanja u javnim ustanovama, ali smatram, da kad već postoje takva pravila, trebaju vrijediti za sve.

Između ostalog pročitala sam i kućni red na web stranici suda u kome ne piše da to pravilo vrijedi samo za stranke.

Idući put kad ću ići tamo biti ću zamotana od glave do pete, a onim policajcima na porti zakeljit ću taj kućni red na nos pa neka ga čitaju i neka rade svoj posao kako treba.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Ma debilana! To se i meni dogodilo prije mjesec dana, vani 38 stupnjeva, a oni me ne puste jer nosim ljetnu majicu bez rukava. Na sreću imala sam neku tanku košulju s dugim rukavima, a vidjela sam da je uzalud raspravljati se :-)

Čisti apsurd, valjda kompenziraju za druge stvari.

Kad se čovjek sjeti da im je prije koju godinu ušao tip s pištoljem i napravio pokolj, shvaća da je to psihološka stvar koja veze s racionalnim nema. Kao ni ovo da odvjetnica može bez rukava ući. Sve je to i podložno individualnoj procjeni. Inače, ima i neki pravilnik o odijevanju odvjetnika, čitala negdje ovdje. Baš me zanima što u njemu piše :-)

Najgora je konzekvenca takve čudne prakse što vrlo siromašan čovjek zapravo nema pravo pristupa sudu. Ako je klošarski obučen neće ga pustiti na npr neko ročište koje mu je npr jako važno :-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pravila odijevanja važe jednako za sve. Znam za slučaj gdje je sudac udaljio odvjetnicu jer je došla nedolično obučena. Isto tako, drugi slučaj - sudac je udaljio stranku - muškarca koji je došao u stvarno kratkim hlačama i papučama na sud.

Sud se mora poštivati, to je državna ustanova i zaslužuje pristojno ophođenje, kako od strane stranaka, tako i od strane odvjetnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala i na vašim mišljenjima.

Naravno da nema smisla pjeniti se i naravno da je individualna procjena, ali svejedno smatram da ako je sud ustanova koja se mora poštivati onda mora biti i dostojna moga poštovanja i poštovanja svih građana. A ne da pravosudni policajac na ulazu procjenjuje tko je kako obučen i da se dovodi u pitanje njegova profesionalnost s i da oni koji su tamo svaki dan imaju neke privilegije, ako zakon vrijedi za sve onda nitko ne može doći mimo pravila obučen. Također mi je prejadno bilo kada sam čitala presudu od mog dečka koja je bila puna pravopisnih i gramatičkih grešaka, s tim da je na drugoj stranici presude tekst bio isprintan na memorandum okrenut naopačke... Kako da ja onda poštujem takav sud kada oni u prvom redu ne poštuju sami sebe a kamoli onoga tko čita tu presudu. Mislim da im se takvi propusti ne bi smijeli događati. Ok mogu naći tisuću i jedan razglog i opravdanje što su dostavili takvu presudu (tipa puno posla, blabla) ali onda neka se ne preseravaju sa poštovanjem i kućnim redom kada oni nemaju poštovanja prema građanima kojima bi trebali služiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Persevera je napisao:

Mozda ste vi njemu pokazali onu ruku s nekom zanimljivom tetovazicom? :namiguje:

 

 

:smijeh: Ja i tetovaža?!?

Uvijek se povinujem samo pravilima udobnosti - pa na 30 stupnjeva nosim ljetnu majicu. Nosila sam i onu tanku košulju s dugim rukavima, za svaki slučaj.

No, nema tu pravila osim trenutne procjene pravosudnog policajca koji je trenutno u smjeni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

marija_1495 je napisao:

Floki je napisao:

Ne samo policajca. Sudac te može izbaciti ako ocijeni da nisi primjereno odjevena.

 

Je, ali nećeš ni ući u zgradu da bi te sudac mogao izbaciti ako prvo stražar ocijeni da si neprimjereno obučen. A zamisli apsurda: stražar te pusti, a sudac izbaci :smijeh:

Imaju, jel, različit ukus...

 

to je realna situacija. policajac ocjenjuje jesi li dostojna ući u zgradu suda a sudac jesi li tako odjevena dostojna biti u njegovoj sudnici. Događalo se u praksi da policajac pusti, sudac izbaci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Meni je to urnebesno! :smijeh::smijeh::smijeh:

Znaš na što me asocira tvoj post o sucu koji je udaljio "nedolično odjevenu odvjetnicu"? Na poučnu pričicu o dva budistička svećenika koji su na svome putu naišli na ženu koja nije mogla sama prijeći potok. Jedan ju je svećenik prenio preko potoka, pa su se na drugoj strani rastali - svećenici svojim putem, a žena svojim. I tako, nakon dva sata hodanja, prigovori ovaj drugi svećenik prvome zašto se uprljao uzimajući ženu u ruke. A prvi mu odgovori da je on ženu ostavio na obali potoka, dok je ovaj još uvijek nosi (u mislima).

A te su misli morti neke bludne. Tako si mislim - tko zna što je tom sucu bilo u glavi, možda odvjetnica uopće nije bila nedolično obučena, već ovaj ima bludne misli.

Ja bih bila sklona da se fino propiše da svatko tko ulazi u sud obuče neki, jedan te isti model, kombinezona, kojeg se dobije na ulazu. Onda ne bi bilo zabune, sve točno i egzaktno propisano.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Floki je napisao:

Pravila odijevanja važe jednako za sve. Znam za slučaj gdje je sudac udaljio odvjetnicu jer je došla nedolično obučena.. Isto tako, drugi slučaj - sudac je udaljio stranku - muškarca koji je došao u stvarno kratkim hlačama i papučama na sud.

Sud se mora poštivati, to je državna ustanova i zaslužuje pristojno ophođenje, kako od strane stranaka, tako i od strane odvjetnika.

 

 

Evo, to je to.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija