Jump to content

Kupnja stana od roditelja?


Kajman

Preporučene objave

  • 4 tjedna kasnije...

Imam istu namjeru.

Ne bi trebalo biti zapreke...

Evo moj slučaj...

 

Stan je kupljen hipotekarnim kreditom u Zaba-e. Za preuzimanje kredita na sebe naravno trebaš imati uvjete i suglasnost banke za prebacivanje vlasništva (s obzirom na založno pravo koje banka ima).

Sastaviš normalni ugovor, ko da ti nisu roditelji u pitanju, no plaćaš porez na promet nekretninama, što kod darovanja ne bi trebao platiti s obzirom na srodstvo.

Što se poreza tiče, ako ti je prva nekretnina oslobođen si plaćanja ali samo do određenog broja kvadrature stana. Npr. kod mene je stan 51,11 plaćam porez za 1,11m2 jer je do 50m2 oslobođeno poreza kod kupnje prve nekretnine.

Više imaš u Zakonu o porezu na promet nekretninama čl.11.

 

http://propisi.porezna-uprava.hr/index_open.asp?idPropisa=904&jid=1&ime=Zakon o porezu na promet nekretnina

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema zapreke da kupiš stan od majke. Bankama je bitno da ti digneš kredit a oni ti nakrkače kamatnu stopu da te glava zaboli :-D

 

Inače.. ako banke daju kredit bez da moraš navesti razlog dizanja kredita, odnosno bez upisa založnog prava od strane i u korist banke, mogla bi tebi mama "darovati" stan, a ti njoj isplati "kupoprodajnu" cijenu. Eto to je jedan od načina kako ne platiti porez na promet nekretninama. Sve po zakonu, i svi sretni i zadovoljni :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Diplomirani pravnici nemaju pojma o brojevima, to su mi mnogo puta rekli ...

 

Vi mozete traziti kredit od banke u svrhu kupovine stana, ali ako ne upisete hipoteku suma koju mozete podici je limitirana, a kamatna stopa vrlo visoka. To Vam isto dodje kao da udjete u banku i ne spominjete kupovinu stana. Banka zeli da se osigura da ce novac koji Vam je dala dobiti nazad (kao i sve kamate, naravno) i zato sprjecava Vase raspolaganje imovinom upisom u hipoteku. Tako banka smanjuje rizik, te Vam za uzvrat daje povoljnije uslove kredita (manje kamatne stope, duzi period odplate, manje "ucesce" itd.)

 

Najbolje je da trazite od majke da Vam ona "odobri kredit" uz iste uslove kao i banka po Vasem izboru i da se upise hipoteku na Vasu imovinu. Tako ste i Vi i majka na dobitku, vuk sit i ovce na broju!

 

U prvom koljenu su prenosi vlasnistva oslobodjeni svih vrsta poreza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Floki je napisao:

MH očito nije čuo za slučajeve gdje banka da kredit a ne traži da joj se ispovijeda čemu je taj kredit namijenjen.

 

Cuo sam da diplomirani pravnici zive na kreditnim karticama i onda se pitaju zasto svi imaju a ja nemam. Odgovor je jednostavan, oni udju u banku i traze jos novaca a nikada nisu culi za interes, jer njima 8 ili 18 odsto bas i nije neka razlika. Prosudite sami.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bakreni je napisao:

Ovo generaliziranje ima nekog posebnog razloga ??? :kavica:

 

Casni izuzetci potvrdjuju pravilo! Salu na stranu i ocitu averzuju pravnika prema svemu cifrenom, treba ljude edukovati da ispravno raspolazu sa novcem, to im treba vise nego zakon. Eto vodite sta im se dogodilo u Americi, a mi hvala bogu nismo Amerika. Treba stedjeti i raditi i pronalaziti pravi nacin da se sa novcem raspolaze. Istina je da nismo komunjare, ali ima Kineza na koju modrost bi se trebali ugledati, ma kako to svakom razumnom Hrvatu bilo van svake pameti. Na nasu zalost, to je surova realnost, po zadnjim podacima prosjecni Kinez zivi samo malo losije od prosjecnog Hrvata, nas je 4 miliuna, a njih je tesko i prebrojati.

 

Zato stara kineska kaze: Hrvatska kuna u hrvatskoj lisnici, a ne u domacoj banci u stranom vlasnistvu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Ako sam dobro shvatio, problem je u založnom pravu na nekretninu koja se kupuje od roditelja. Da li se može izbjeći plaćanje poreza ako se hipoteka u banci stavi na neki drugi stan, a stan od roditelja se naknadno daruje.

i još jedno pitanje: Ako sam već iskoristio oslobađanje poreza na promet nekretnina za kupovinu prve nekretnine, da li mogu opet s obzirom da je to mali stan od 40m2 a nas je cetvero pa nam nije adekvatan.

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Samo za besplatan prijenos vlasništva ne plaća se porez između roditelja i djece .Roditelji mogu Vama peodati stan porez je 5% od vrijednosti . Ako je cijena manja od one koju propisuje tj. ima porezna uprava ,plaćate po procjeni porezne uprave .

 

Besplatan prijenos je darovanje. Pokušajte srediti ugovorom o povratu duga ( roditelj Vama vraća dug u vrijednosti stana )-prijeboj .Pokušajte se interesirati u poreznoj da li prijebojem možete izbijeći porez .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

stan opterećen hipotekom možeš kupiti uz suglasnost hipotekarnog vjerovnika.

nastavljate sa otplatom rata kredita a otplačene rate isplatite sadašnjem vlasniku stana.

 

kad porezna procjenjuje vrijednost stana radi naplate poreza

vrijednost stana se umanjuje za vrijednost hipoteke.

 

presuda Upravnog suda.Us-6823/2000 od 16. lipnja 2004.g.

 

možda nebi bila loša varijanta zamjena stanova.

zbog stjecanja večeg stana pod hipotekom stjecatelj ne plača razliku poreza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

Molio bih za pravni savjet

 

Dakle zelim postici dogovor sa majkom(vlasnikom stana) posto mi ga ne zeli darovati jer imam brata i misli na sebe pa mi ga prodaje..

 

Koji bi bio najbolji nacin ugovora?:neznam:

 

1.Ja sam mislio da sam u najmu te da dogovorimo cijenu stana da mogu imati pravo otkupa cijelog te sva uplacena najamnina ulazi u tu cijenu?kada i po kojem zakonu ja imam pravo uknjizbe? Dali ona meni moze dati vremenski rok za uplatu ukupnog iznosa?

2.U slucaju stete stana najmodavac ce se namiriti od ukupne uplacene stete stana?

3.Zanima me kako bi bilo da kao podstanar dajem stan u podnajam..(recimo curi posto joj nista nevjeruje) ?

4.Dakle ako bi ja njoj vec uplatio odredeni iznos(kupnja stana) bez da je prije toga postignut ikakav ugovor osim usmeni?kako bih ja imao pravo na povrat toga iznosa?

 

 

Hvala unaprijed na pomoci..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija