Jump to content

Zastara sudskih toškova kod alimentacije ?


Kompa

Preporučene objave

Poštovanje,

 

zanima me slijedeće ;

 

naime, kada nastupa zastara o podmirivanju sudskih troškova nakon pravomočne sudske presude o visini alimentacije ?

 

Pravomočna sudska presuda donesena je prije 3 godine i 5 mjeseci i alimentacija se uredno isplačuje svaki mjesec ( od mjesečnih primanja 1600 kn za alimentaciju se izdvaja 800 kn + što u novom braku ovaj supružnik koji izdvaja za alimentaciju ima i dvoje nove djece koje nije imao prilikom određivanja visine alimentacija a tada je imao primanja oko 2000 kuna ), znači oko potraživanja alimentacije nema problema i ista se uredno isplačuje svaki mjesec.

 

Također bi naglasio i to da do sada nije bilo potraživanja sudskih troškova a sudske troškove je jedan supružnik ( naravno bivši, trebao platiti ovome drugome u roku od 15 dana od pravomočnosti presude od koje je prošlo 3 godine i 5 mjeseci ).

 

Molio bih da mi netko odgovori postoji li zastara i u kojem roku nastupa ako postoji i to za nastale sudske troškove oko utvrđivanja visine alimentacije koje je potrebito platiti ?

 

Jer danas nakon 3 godine i 5 mjeseci i nakon uredno isplačenih svih mjesečnih obroka alimentacije ovaj supružnik ( bivši ) traži putem " sms -a " ( i to sa broja mobilnog aparata malodobnog djeteta ) i pod prijetnjom ovršitelja isplatu navedenih sudskih troškova ( ne isplatu alimentacije jer se ista uredno plaća nego isplatu sudskih troškova ).

 

Znači da li je iste " sms " poruke ovaj drugi supružnik ( bivši ) dužan smatrati ozbiljnima i da li je dužan platiti sudske troškove nakon 3 godine i 5 mjeseci nakon pravomočne sudske presude,( po kojoj je u roku od 15 dana njezine pravomočnosti morao isplatiti sudske troškove istome ) ili je u svezi toga nastupila zastara ?????

 

Eto nadam se da sam bio jasan jer trudio sam se što opširnije pojasniti svoje pitanje .

 

 

 

Hvala :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pretražio sam cijeli forum i nisam našao odgovor na svoje pitanje .

 

Molio bih nekoga tko zna da mi odgovori, jako me zanima.

 

 

I ako može još jedno pitanje : " Po kojim se parametrima određuje visina plaćanja mjesećnih obroka alimentacije, da li se određuje u određenom postotku od plaće ili drugaćije ? "

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pravomoćna Sudska presuda koja se tiče alimentacije u pravilu NE ZASTARJEVA! Redovitom uplatom dosuđene Pravomočnim Rješenjem Suda alimentacije za dijete zadovoljavate zakonske odredbe, a i moralna i etička načela o uzdržavanju Vašeg malodobnog djeteta. Što se tiče sudskih troškova, plača onaj koji je pokrenuo sudski proces, a koji se odnosi na povečanje novčanih sredstava za uzdržavanje djeteta, te se mora u tužbi navesti vrijednost parničkog postupka. Ako je vrijednost parničkog postupka na primjer 5000 kn, sudski trošak je oko 400 kn. Kod brakorazvodne parnice kod sporazumnog razvoda braka (ako nije drugačije dosuđeno) sudski troškovi se dijele na pola, ali kod pokretanja tužbe za povečanje alimentacije, ili plačanja eventualnih zaostataka, ili kod imovinsko pravnih odnosa u kojem se mora navesti vrijednost parničkog postupka u pravilu plača podnosilac tužbe, ako nije drugačije dosuđeno. Nisam siguran u eventualnu zastaru plačanja sudskih troškova. Kod iznosa alimentacije za maloljetno dijete predškolskog uzrasta, visina alimentacije može biti do 25% od neto osnovne plače. Mislim, da je po novom Zakonu utvrđen najmanji iznos novčane uplate za malodobno dijete. Za školsko dijete taj postotak može biti i do 33.3% od neto zarađene plače! Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

fikus je napisao:

Nisam siguran u eventualnu zastaru plačanja sudskih troškova. Pozdrav

 

Nisam ni ja siguran u isto pa zato i pitam .

 

Jer inače zastara za novčanim potraživanjima je 3 godine ( barem tako mislim jer sam za prekovremene sate mogao podnjeti tužbu samo do 3 godine, za one prekovremene iznad 3 godine mogao sam zaboraviti )

 

E, sada da li je to slućaj i ovdje što se tiče sudskih troškova ?!?

 

Hvala na odgovoru :zbunj::zbunj:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Prisilnu naplatu sudskih troškova provodi Porezna uprava.

 

Mogući odgovor se nalazi u Zakonu o obveznim odnosima

 

Tražbine utvrđene pred sudom ili drugim nadležnim tijelom

Članak 233.

(1) Sve tražbine koje su utvrđene pravomoćnom sudskom odlukom ili odlukom drugoga nadležnog tijela javne vlasti, ili nagodbom pred sudom ili drugim nadležnim tijelom, odnosno javnobilježničkim aktom, zastarijevaju za deset godina, pa i one za koja zakon inače predviđa kraći rok zastare.

(2) Međutim, sve povremene tražbine koje proistječu iz takvih odluka ili nagodbe, odnosno javnobilježničkog akta i dospijevaju ubuduće zastarijevaju u roku predviđenom za zastaru povremenih tražbina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...ukoliko nema i povećanih poreba djeteta u skladu sa povećanim mogućnostima roditelja, pa je u tom slučaju iznos moguće veći.

 

Kompa:

I ako može još jedno pitanje : " Po kojim se parametrima određuje visina plaćanja mjesećnih obroka alimentacije..."

 

čl.231. st.3

Pri ocjenjivanju mogućnosti osobe koja je dužna uzdržavati uzet će se u obzir njezino imovinsko stanje, sva njezina primanja i stvarne mogućnosti stjecanja povećane zarade, njezine vlastite potrebe i druge zakonske obveze uzdržavanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moze li neko da pojasni, da li alimentacija moze da ode u zastaru? Ja imam pravovaljano sudsko rijesenje vec par godina ali nikako se naplatiti. Pokrenuta je ovrha za naplatu alimentacije od dijela bracne stecevine muzevog dijela.Medjutim, problem je u tome sto i taj proces, proces bracne stecevine, nece se rijesiti u skoro vrijeme. Unaprijed hvala na odgovorima !!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odgovor na vaše pitanje se nalazi u čl. 209.st.3.Obiteljskog zakona

 

ČL.209.ObZ-a

 

(1) Roditelji su dužni uzdržavati svoje maloljetno dijete.

 

(2) Roditelj koji nije uzdržavao svoje dijete koje s njim ne živi u obiteljskoj zajednici, a bio je dužan to učiniti, dužan je djetetu isplatiti naknadu za uskraćeno uzdržavanje i unatrag od nastanka toga prava pa do podnošenja tužbe.

 

(3) Tražbina djeteta iz stavka 2. ovoga članka prema roditelju koji ga nije uzdržavao, zastaruje za vrijeme od 5 godina od dana nastanka obveze.

 

(4) Smatra se da je obveza uzdržavanja za pojedini mjesec nastala koncem mjeseca za koji je uzdržavanje trebalo dati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani Canis,

hvala lijepa na Vasem odgovoru.Vi kao dobro obrazovana licnost iz Vase bramse jako dobro razumijete zakon, medjutim, ja ovaj zakon mogu prevesti na vise nacina, zato Vas molim za malo pojasnjenje. Da li to znaci da je i u mom slucaju nastupila zastara ako sam dobila sudsu pravomocnu presudu 2002g a do danas nista nije uplaceno za dijete? Unaprijed hvala na odgovoru !!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moram napraviti korekciju prijašnjeg odgovora jer nisam najbolje uočio detalje vašeg pitanja i stoga se ispričavan.

 

Kako vi imate već pravomoćnu sudsku odluku onda se u vašem slučaju ne primjenjuje čl. 209 Obiteljskog zakona.

Prema Zakonu o obveznim odnosima čl. 233. zastara u ovom trenutku nije nastupila obzirom da već imate pravomoćnu presudu od 2002.g.

 

Čl.233 ZOO

(1.)Sve tražbine koje su utvrđene pravomoćnom sudskom odlukom ili odlukom drugoga nadležnog tijela javne vlasti, ili nagodbom pred sudom ili drugim nadležnim tijelom, odnosno javnobilježničkim aktom, zastarijevaju za deset godina, pa i one za koja zakon inače predviđa kraći rok zastare.

 

Također čl.235 st 2. istog zakona je istaknuto da zastara ne teče između roditelja i djece dok traje roditeljsko pravo

Ispričavan se još jednom,i nadam se da ćete razumjeti ovu korekciju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pravilno zbori Canis.

 

Drugim riječima, ovršne radnje radi prisilne naplate potraživanja na ime alimentacije moći će se voditi još 10 godina nakon što vaše dijete postane punoljetno.

 

Ako roditeljsko pravo ovršenika prestane prije punoljetnosti djeteta, onda 10 godina nakon prestanka roditeljskog prava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija