Jump to content
zg

Montažna kućica na poljoprivrednom zemljištu - pravno moguće?

Preporučene objave

zg    0

Poštovani, lijepo Vas molim da mi odgovorite na ovaj upit ili da me uputite kome da se obratim.

Naime, u Zagrebu živim 40 godina (od rođenja), a nemam riješeno stambeno pitanje. Kako imam kućne ljubimce, ne mogu živjeti u stanu, pa sam se odlučio na kupnju kuće.

S obzirom da si to ne mogu priuštiti, iskalkulirao sam da bi mi kupnja nekog terena i izgradnja objekta bila nekoliko puta jeftinija.

Međutim, cijene građevinskih zemljišta su toliko visoke da sam odustao od traženja.

Konkretno moje pitanje bilo bi: može li se na poljoprivrednom zemljištu (npr. u Gračanima) dobiti dozvola za postavljanje montažne kuće- prizemne s potkrovljem (oko 100-tinjak m2 površine)? ili je potrebno učiniti prenamjenu zemljišta.

S obzirom da ne želim zidati palaču, nego postaviti malu montažnu kućicu, kakva je vaša preporuka u vezi s kupnjom zemljišta?

 

Unaprijed Vam zahvaljujem na brzom odgovoru.

 

 

Zagrepčanin s obitelji

Uređeno od Mrljavac

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pitanje je vrlo nejasno, odnosno jasno je što želite ali mi nije jasno kako to mislite postići. Uglavnom, ako sam dobro razumio želite kupiti zemljište po poljoprivrednoj cijeni a zatim na njemu stanovati. E sad je praktičan problem sljedeče prirode. Ako je zemljište stvarno poljoprivredno pa ga vlasnik i prodaje po toj cijeni, znači da nema ni struju ni vodu ni kanalizaciju ni plin ni telefon a vrlo vjerojatno niti asfaltiranu cestu do zemljišta. Znači da je moguč samo robinzonski život. Ukoliko ima mogučnost priključka nekih komunalija, vlasnik Vam ga sigurno neće prodati po cijeni poljuprivradnog zemljišta bez obzira što isto možda ne ulazi u građevinsko zemljište, naprosto zato što zna da ćete sagraditi na crno. Dakle, to je odgovor što se tiće parcele.

Kad je sama kuća u pitanju, zakon poznaje samo STVARNO MONTAŽNI I MOBILNI OBJEKT. Dakle, konkretno morate biti na kotačima. Montažne kuće koje se mogu kupiti na velesajmu (smeće poput Marlesa i slično) zahtijevaju da im izbetonirate podlogu na koju ćete ih postaviti. U smislu zakona oni nisu montažni nego čvrsti objekti. Kad bi se tretirali kao montažni, onda bi naprimijer cijele Utrine bile montažne, šro je nebuloza. Dakle, za zidani i montažni objekt vam trebaju lokacijska i građevinska dozvola kao za svaki drugi, i naravno prije svega morate biti na građevinskom zemljištu. Jedina mogučnost je da se stanuje u kamp kučici na kotačima koju možete odvući u svakom trenutku. Ali i tu vam treba dozvola za septičku jamu koju morate izbetonirati a da negovorimo o tome da imate 100 m2 kamp kučica.

Da rekapituliram, kuću po zakonu ili gradite ili ne gradite (svejedno zidate li, montirate od elemenata ili labudicom dovezete gotovu pa je samo spustite). Trečeg nema.

Ako pak kupite poljoprivredno zemljište pa ga želite prenamijeniti u građevinsko, to je moguće samo ako je isto u građevinskoj zoni, dakle prodavatelj ga sigurno kao građevinsko prodaje bez obzira što je trenutno poljoprivredno. Ako ga pak da jeftinije, obično u ugovoru navede da ga morate obeštetiti ako dođe do prenamjene zemljišta pa ste opet na istom. Dakle, ono što želite postići možete uspijeti samo ako nekoga prevarite.

I na kraju Vam ostaje mogučnost da protupravno sagradite nešto na poljoprivrednom zemljištu. O sigurnosti toga poduhvata odlučite sami, samo Vas upozoravam da se danas na to drugačije gleda, jer naprimjer u Gračanima, u pravilu sve što nije građevinsko spada u park prirode, a o građevinskim poduhvatima u tom pojasu možete čitati u novinama.

Žao mi je ako Vas ovakav odgovor razočarava jer Vas razumijem. I ja pokušavam što jeftinije riješiti stambeni problem i znam kakva je to muka. Cijene kvadrata stanova nisu bez veze, u njima Vam je i zemljište i dozvole a najviše državni i gradski harač. Gornji odgovor sam dao kao čovjek struke. Kao laik Vam mogu savjetovati da kupite građevinsko zemljište van Zagreba i sagradite sve legalno. Još se uvijek može naći jeftinih zemljišta. Ili se pak riješite kućnih ljubimaca. Sretno

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

molim vas pomoc. hitno !! zovem ministarstva ali ne odgovaraju. ovako zanima me može li se na poljoprivednom zemljištu postaviti montazna drvena kucica do 15m2 bez betonske podloge sa solarima na krovu pomoću kojih bi u toj kucici bilo vode i struje.

hvala !!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×