Jump to content

molim savjet


dani5

Preporučene objave

dani5 je napisao:

nisam imao radnike, nego sam sam bio zaposlen u maloj ručnoj autopraonici

 

ne želiš samom sebi uplatiti doprinose? :smijeh: čuj, samog sebe valjda nećeš prijaviti inspekciji rada ili kazneno se goniti :smijeh: , pa ti onda sam odluči što je za tebe bolje (imaj u vidu da ćeš jednog dana ići u mirovinu :namiguje: ).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Izgleda da je mnogo ovakvih slučajeva. Čovjek otvori nešto privatno da bi sam sebe zaposlio pa onda zglibi u dugove prema državi!

Ja sam isto 2001. otvorila obrt i radila 3 mj. Nisam mogla plaćati doprinose jer mi je promet bio mali a morala sam platiti najam poslovnog prostora. Prije toga sam bila nezaposlena a da stvar bude gora imam grafičku školu pa sam za poslovođu morala prijaviti tadašnjeg supruga koji je nakon razvoda rekao da će me tužiti za neplaćene doprinose. On mi je i dao novac da otvorim obrt glumeći dobrotu a sam nije htio ništa raditi kako bi na osnovu tog obrta tražio alimentaciju, jer sam ja tražila razvod. Nakon toga nisam se nigdje mogla zaposliti 5 god. Živjela sam od honorarnog konobarenja za 50 kn na dan. Onda sam se preselila na more i zaposlila prije god dana za bruto plaću 2850kn. Do sada mi je dug prema državi sa doprinosima oko 16000kn. Ima li neke pravne nade za ovakve slučajeve ili će mi oduzeti i to malo, a dužna sam još i za alimentaciji za koju namjeravam dići kredit?!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo što se Floki ismijava nema veze s realnošću. Da ne želite sami sebi uplatiti doprinose! A otkuda?!?

Naravno, država to ne gleda kao dug koji ste sami vi napravili sebi tj. svom penzionom računu, već to gleda kao dug samoj sebi - državi. Nažalost, država nikad ništa ne oprašta osim velikim kapitalistima. U ovakvim je slučajevima bolje ne zapošljavati nikoga (nit sebe samoga). Znam da je to moguće u d.O.o., za obrt nisam sigurna. U svakom slučaju, od tih malih plaća, neće vam država imati šta ovršiti, a osim toga niste dužni vi kao fizičke osobe, već pravna osoba - obrt. Nadam se da će se naći neki pravnik da odgovori kad nastupa zastara i nastupa li uopće. Za porez npr. čini mi se, zastara nikad ne nastupa. No eto, čitala sam ovdje u jednom topicu o tipu koji otvara firmu za firmom, u svakoj ostavlja dugove, uključivo neplaćene doprinose. I nitko mu ne staje na kraj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija