Jump to content

Tuzba za prijetnju?


anonimno

Preporučene objave

Pozdrav!

 

Imam klasican problem gdje klijent za koga je napravljen web sajt odbija platiti i kaze da je sto se njega tice sve placeno. Sve je bilo bez ugovora, tako da nikakav pravni nacin ne bi pomogao da do novca dodjem.

 

E, sad posto ja njega poznajem licno, znam ljude u njegovom okruzenju, narocito poslovnom, ja sam mu poslao mail sa moje e-mail adrese (u from: pise moje ime, mada tu moze stojati bilo sto) u kojem sam mu 'zaprijetio' da cu na e-mailove njegovih poslovnih suradnika kod nas i u inozemstvu svaki dan slati e-mail sa tekstom koji prilicno narusava njegov ugled posto navodi sve situacije u kojima se vidi njegovo ponasanje prema neispunjenim obavezama itd. S obzirom kakvim se poslom bavi i da su to normalni ljudi koji nisu ogluglali na takve stvari, to bi prilicno stetilo njegovom ugledu i pretpostavljam da mu se mnogo vise isplati da plati taj mali iznos, nego da dozivi takve neprijatnosti.

 

Naravno, to bih radio sa anonimne yahoo e-mail adrese na proizvoljno ime, koju sam registrirao koristeci sve metode za sakrivanje IP-a, tako da se gotovo nikako ne bi moglo doci do mene kao izvora tih poruka.

 

Danas me je zato zvao i rekao da samo navalim, koga kod hocu, da su njegovi advokati zapeti i da ce me tuziti cim to napravim.

 

Zato me zanima: da li me moze i na kojem osnovu tuziti (za prijetnju, klevetu itd.), pogotovo jer kao dokaz da sam to ja ima samo e-mail prijetnju da cu to napraviti sa moje e-mail adrese. Ako me i moze tuziti, koliki su uopce troskovi pokretanja tuzbe, advokata itd. jer ne vjerujem da mu se to isplati?

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moze vas tuziti za kazneno djelo prijetnje (po osnovi cl. 129. st. 1. KZ) u stjecaju s kaznenim djelom klevete u kvalificiranom obliku iz cl. 200. st. 2. KZ, ako je informacija koju ste o njemu pronijeli lazna i ako je postala dostupna vecem broju gradjana.

 

On ima Vas e-mail u kojem ste mu prijetili da cete mu nanijeti zlo i to ga je ustrasilo, dakle dovrsili ste kazneno djelo, a slal ste to sa svoje e-mail adrese, niste naveli da ste uspjeli prikriti IP (istovremeno ne znate kojim se metodama sluzi policija u otkrivanju IP-a i je li Vasa metoda dostatna), dakle ostaje mogucnost da cete biti otkriveni. Kada bi tko, nepoznat, ucinio ono za sto ste mu Vi prijetili, bilo bi zanimljivo vidjeti kome bi sud poklonio vjeru ako ne bi bilo drugih dokaza. Tesko da biste to bili Vi.

 

Umjesto da se sluzite nelegitimnim metodama da biste dosli do svojeg novca, prihvatite da ste ovdje prevareni, pogledajte mozete li redovnim pravnim putem doci do toga novca i ubuduce nemojte dogovarati poslove bez ugovora. Osim toga, kako ste bez ugovora mislili rijesiti porezne obveze? Cinjenje kaznenih djela nije legitimno i zbog toga cete, kad tad, biti kaznjeni. Netko tko se ogrijesi o zakon jednom i prodje nekaznjeno, tesko se odupire tome da to ponovi. Stoga, umjesto da trazite odgovore kako ne odgovarati, pokusajte traziti odgovor kako biti odgovoran za svoje postupke.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Može podnijeti kaznenu prijavu na policiju, policija poduzima tada sve po službenoj dužnosti, uhićenje, krim. obrada, zapisnik o uzimanju izjave... i kaznenu prijavu će podnjeti državnom odvjetništvu. Ukoliko je već bila prijetnja i ranije u nekom drugom djelu, i prijetnja je prijavljena na policji uz kaznenu prijavu ili posebno izvješće o poč. kazn. djelu moguća je preprata isrtažnom sucu... Teško za prožvakati ali je to tako....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam klasican problem gdje klijent za koga je napravljen web sajt odbija platiti i kaze da je sto se njega tice sve placeno. Sve je bilo bez ugovora, tako da nikakav pravni nacin ne bi pomogao da do novca dodjem.

 

zar stvarno nemate ništa što bi išlo u prilog dokazivanja da ste vi napravili taj web? bilo tko od suradnika, poznanika, njegovih zaposlenika i sl.?? pa vi najbolje znate kako ste i što napravili i sl. tehničke stvari...to ne može netko tko nije to radio..s kim ste kod njega kontaktirali, surađivali i sl. stvari?

oko plaćanja - nije bilo baš ništa plaćeno, ili jeste nešto malo, koliko je on mislio da je dovoljno?

 

ovaj mail koji ste mu poslali - meni prije zvuči kao upozorenje pred moguće djelovanje..kao i kada odvjetnik pošalje prvo "ljubaznu" opomenu drugoj strani sa naznakom da će protiv nje poduzeti odgovarajuće pravne mjere..ukoliko nešto ne napravi/plati/učini/ strani koju on zastupa...tim više što ste se pod takvu svoju "opomenu" i potpisali..znači, ne skrivate se, otvoreno mu dajete do znanja...

meni je k.d. prijetnje tu "jako tanko", pogotovo što je on na to odgovorio - "samo navali, moji advokati su zapeti i tužit ću te ćim to napraviš"...ja tu ne vidim da je on ustrašen ili uznemiren, naprotiv, on također prijeti...ako budete imali dokaza za svoj obavljeni a nenaplaćeni posao, onda neće biti ni klevete...

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija