Jump to content

Podjela imovine


Global

Preporučene objave

Roditelji imaju nekretninu vrijednosti cca 100.000 Eura.

Sestra i ja i u suglasnost roditelja smo se dogovorili da sestra mene (brata) sada isplati polovicu vrijednosti stana, a da nakon smrti oba roditelja ja onda ne tražim polovicu nekretnine (stana)tj. da cijela nekretnina pređe u nasljedstvo odn. vlasništvo sestre nakon smrti oba roditelja.

 

Da li se može napraviti neki ugovor koji treba ovjeriti kod javnog bilježnika da se ja unaprijed odričen dijela nasljedstva nakon smrti roditelja i da sam za to dobio određena financijska sredstva.

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samo da pojasnim svoj odgovor.

 

Inače je pravilo da odricanje od nasljedstva nema pravnog učinka ukoliko je učinjeno prije smrti ostavitelja.

 

No, ukoliko to odricanje sastavljeno kao pisani ugovor sa ostaviteljem ovjeren od nadležnog suda ili sastavljen u obliku javnobilježničkog akta, odnosno solemniziran po javnom bilježniku, onda nema nikakve zapreke da taj ugovor bude valjan, odnosno da odricanje bude valjano izvršeno.

 

Ove činjenice koje ste naveli u svom prvom postu (suglasnost roditelja i dogovor da vama sestra isplati određeni novac, a da Vi poslije ništa ne potražujete) morat ćete unijeti u taj ugovor.

 

Notarica će vam bolje reći kako to funkcionira u praksi.

 

Što se tiče šprance, mogu Vam reći da u knjižari Narodne novine možete naći šprance mnogih ugovora, pa potražite, možda nađete i za ovo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Formalni ugovori su oni čiji je oblik određen propisom ili voljom stranaka.

U ovom konkretnom slučaju, forma ugovora je određena propisom - člankom 134 Zakona o nasljeđivanju. Dakle ne traži se samo pisani oblik, već i ovjera suca ili jb akt ili jb solemnizacija.

A Zakon o javnom bilježništvu detaljno propisuje kako mora izgledati jb akt ili privatna isprava koja se nosi na solemnizaciju (od označavanja stranica, odlomaka, uvlaka, proreda....). Ukoliko isprava tako ne izgleda, jb je ne smije solemnizirati.

Dakle, bilježniku ne možete donijeti ugovor na wc papiru.

A na sudu? Čisto sumnjam! Pokušajte! :smijeh::smijeh:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Potvrda (solemnizacija) privatnih isprava

 

Članak 59.

( 1) Sudionici u pravnom poslu, svi ili neki od njih, mogu isprave o pravnom poslu potvrditi kod javnog bilježnika.

 

Isprava o pravnom poslu je ugovor sastavljen na WC papiru. A pravni posao znamo koji je.

 

A oblik na koji se ti pozivaš (označavanje brojeva stranica i dr.) ne priječi stranci da takav ugovor sastavljen na WC papiru donese na potvrdu.

 

To što ti to ne činiš, to je stvar tebe kao javne bilježnice. Ali nisi ovlaštena nekom uskratiti potvrdu WC-papir ugovora samo zato što je taj ugovor sastavljen na papiru za brisanje guze.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

:smijeh2::smijeh2:

Naš Floki ipak ima smisla za humor!

Tvoj budući odvjetnički ured fakat neće puno trošiti na uredski materijal. Rola Palome je jeftinija!

:smijeh2:

Oprosti, malo me poneslo...

No, da se uozbiljim.

Pogledaj si i Javnobilježnički poslovnik. Propisuje se debeli papir, standardnog formata, kakvoće da osigurava trajnost teksta, a tekst se piše pisaćim strojem ili mehaničkim sredstvom.

Dakle, ne Paloma, ne, ne.. :no-no:

:-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

notarica je napisao:

:smijeh2::smijeh2:

Naš Floki ipak ima smisla za humor!

Tvoj budući odvjetnički ured fakat neće puno trošiti na uredski materijal. Rola Palome je jeftinija!

:-D

 

potpisujem!

 

i dodajem:

fakat je smiješan lik, valjda mu je i odabir avatara s tim u vezi :-)

 

a zanimljiv je i za čitati!

samo čitati velim, ne i uživo ga kontaktirati,

jer naporan je do bola ..

 

morao sam, pa sad me editirajte, upozoravajte, što god već, i tako idem na godišnji, pa meni sve svejedno :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To se sad zove smisao za humor? Ajd dobro. :vrti:

 

Zaboravljaš da govorimo o ugovoru koji stranka donese bilježniku na potvrdu. A za to je jedino bitno da taj ugovor koji se donosi na potvrdu može biti sastavljen i na WC papiru (nisi još pružila dokaze za suprotno).

 

 

(3) Ako privatna isprava odgovara po svom obliku propisima javnobilježničke isprave (članak 43. do 48) i propisima o sadržaju javnobilježničkog akta (članka 69. stavka 1. točke 2., 4. i 6.), te ako su ju potpisali sudionici iz članka 69. stavka 1. točke 2.) ovoga Zakona, ona će se potvrditi bez sastavljanja posebnog javnobilježničkog akta na taj način što će se na ispravu staviti posvjedočenja navedena u članku 69. točki 1., 3. i 5. ovoga Zakona.

 

Dakle, ovdje se propisuje da privatna isprava mora imati označene brojeve stranica, da moraju biti napisani slovima i dr. (sve se to može naznačiti i na ugovoru napisanom na WC papiru) ali nigdje U Zakonu o javnom bilježništvu ne piše da taj ugovor mora biti sastavljen na stranici A4 formata, da papir mora biti od određenog proizvođača, da mora biti bijel, a ne može biti žut ili zelen, pa nema

zapreke ni da taj ugovor bude sastavljen na WC papiru.

Tekst ugovora ne mora biti napisan strojem ili mahaničkim sredstvom (upucat ćemo stranku jer je tekst sastavila ručno? Ili joj odbiti potvrdu? Čisto sumnjam. Čak ZJB kaže da se javnobilježničke isprave mogu pisati i ručno, pa nema smisla da jadna stranka ne smije ručno napisati ugovor, ako javni bilježnik smije javnobilježničku ispravu (u skladu s čl. 43.), zar ne? :namiguje: )

 

Ti se sad smiješ, ok, m ože ti biti smiješno da se očitovanje volje vrši na WC papiru, al to ne znači da takvo očitovanje volje nije valjano - unatoč tome što bi ti pukla od smijeha kad bi ti stranka došla sa ugovorom sastavljenim na WC papiru.

 

Uostalom, ko da u treba velika mudrost, u ugovoru treba navesti stranke, predmet ugovora, odnosno činidbu i protučinidbu. Pa makar bilo i na WC papiru sastavljeno, to je valjani pravni ugovor i on proizvodi pravne učinke.

 

Ja sam imao slučaj u praksi gdje je ostavitelj napisao oporuku na malom Post-It papiriću. Protustranka je pobijala, ali nije uspjela pobiti.

 

I što sad? Ti ćeš i dalje pucati od smijeha jer netko nije napravio pravni posao na bijelom papiru formata a4, sa plavim penkalom ili zelenim nalivperom?

 

Dok se ti tome budeš ismijvala (pa i ugovorima sastavljenima na WC papiru), oni će pred zakonom biti punovažni, a ti i dalje nećeš imati pravnu osnovu odbiti potvrdu ugovora sastavljenog na WC papiru - bar do nekih budućih izmjena Zakona o javnom bilježništvu i drugih.

 

 

:amen:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tako je to: počnemo raspravljati o jabukama, a Floki zaključak donese o kruškama.

Međutim u vezi jabuka nije u pravu. Treba povezati sve jb propise, ne samo zakonske već i podzakonske.

Za korisnike nepravnike, samo poruka: Palomu pa makar i troslojnu izbjegavati uvijek kad po zakonu morate napraviti solemnizaciju kod jb. U svim drugim slučajevima, ovisi o vama, ali isto toplo preporučam papir bar iz bilježnice.

 

A sad najvjerojatnije slijedi Flokijeva replika.

Jer njegova mora biti zadnja da bi se dobro osjećao.

Pa dopuštam, jer se ja kao moderator moram brinuti da se naši korisnici ugodno osjećaju. :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A papir iz bilježnice, jel može biti reciklirani ili mora biti svježe proizvedeni? :-D Jel može iz male bilježnice, ili mora iz velike? :-D Jel može na kockice ili mora biti geometrijski? :-D Ma znate što, ja ću radije ponijeti jednoslojni WC papir i flomaster. :-D Tko bi udovoljio vama bilježnicima :-D Ah,da - kud vam masnu paru dajemo, još da trošim na papir po vašem izboru. :no-no:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

floki očito od svih zakona, uredbi, pravilnika, konvencija, direktivi, uredbi ... više ne zna ni kako se zove a kamoli koji se papir gdje upotrebljava. strah me je pomisliti kako završavaju tvoji uredski papiri. ali dosta o hororu.

 

na prvi pogled pitanje je u najmanju ruku bezvezno, ali svaki dobar pravnik trebao bi znati ga argumentirano odbaciti.

 

po meni, ovdje je riječ o pravnom prometu u kojem se osim pozitivnih propisa primjenjuju i poslovni običaji pa smatram da bi jb mogao s tim argumentom odbiti solemnizirati privatnu ispravu u obliku guzobrisa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pardon, ja ću malo narušiti ljetnu idilu i vratiti se na temu. Ne bi li se stvar jednostavnije mogla riješiti tako da roditelji darovnicom ili, bolje, ugovorom o doživotnom uzdržavanju dodijele nekretninu sestri, a sestra Globalu isplati lovu kako su se dogovorili?

Uh, opet sam zaboravila, kod kojeg ono ugovora o uzdržavanju ostaje nekretnina za života u vlasništvu uzdržavanog, jel kod ovog o doživotnom? E pa taj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija