Jump to content
kameni

Stjecanje državljanstva RH sklapanjem braka?

Preporučene objave

Molio bih nekog da me uputi na zakon u kojem bih mogao pročitati detalje o pitanju iz naslova.

 

Konkretno me zanima koje uvjete mora steći stranac koji je sklopio brak s osobom iz RH da bi dobio državljanstvo RH. Ako je netko voljan napisati nekoliko natuknica o tome, bio bih zahvalan.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Zakon o hrvatskom državljanstvu (»Narodne novine«, broj 53/91 i 28/92)

 

http://www.sindikatpolicije.hr/PUOB/html/zakoni/drzavljanstvo.htm

 

Članak 8.

Prirođenjem može steći hrvatsko državljanstvo stranac koji je podnio zahtjev za primanje u hrvatsko državljanstvo ako udovoljava ovim pretpostavkama:

1. da je navršio 18 godina života te da mu nije oduzeta poslovna sposobnost;

2. da ima otpust iz stranog državljanstva ili da podnese dokaz da će otpust dobiti ako bude primljen u hrvatsko državljanstvo;

3. da je do podnošenja zahtjeva imao prijavljen boravak najmanje pet godina neprekidno na teritoriju Republike Hrvatske;

4. da poznaje hrvatski jezik i latinično pismo;

5. Da se iz njegova ponašanja može zaključiti da poštuje pravni poredak i običaje u Republici Hrvatskoj i da prihvaća hrvatsku kulturu.

Smatrat će se da je udovoljeno pretpostavci iz točke 2. stavka 1. ovoga članka, ako je zahtjev podnijela osoba koja je bez državljanstva ili koja će ga prema zakonu zemlje čiji je državljanin izgubiti samim prirođenjem.

Ako strana država ne dopušta otpust ili za otpust postavlja pretpostavke kojima se ne može udovoljiti, dovoljna je izjava osobe koja je podnijela zahtjev da se pod pretpostavkom stjecanja hrvatskog državljanstva odriče stranog državljanstva.

 

Članak 10.

Stranac koji je u braku s hrvatskim državljaninom i kojem je odobreno trajno nastanjenje na području Republike Hrvatske, može prirođenjem steći hrvatsko državljanstvo iako ne udovoljava pretpostavkama iz članks 8. stavka 1. točaka 1-4. ovoga zakona.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala!

 

S obzirom da nisam pravne struke, pitam još mrvicu...

 

Dakle, članak 10 kaže da ne treba ispunjavati one stavke od 1 do 4? Ne treba 5 godina imati prebivalište u RH, ne treba poznavati jezik i pismo, ne treba otpust iz drugog državljanstva? Treba samo ponašanjem pokazati da poštuje kulturu i običaje RH?

 

Odobrenje za trajno nastanjenje na području RH je nešto što je problematično ili nešto što ide lako? Postoje li kakvi uvjeti?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Stranac koji je u braku s hrvatskim državljaninom može steći hrvatsko državljanstvo ako mu je na području Republike Hrvatske odobren stalni boravak te ako se iz njegovog ponašanja može zaključiti da poštuje pravni poredak i običaje u Republici Hrvatskoj i prihvaća hrvatsku kulturu.

 

Stalni boravak može se odobriti strancu koji do dana podnošenja zahtjeva ima neprekidno 5 godina odobren privremeni boravak. Smatra se da je stranac neprekidno boravio u Republici Hrvatskoj, ako je u razdoblju od 5 godina izbivao višekratno do 10 mjeseci ili jednokratno do 6 mjeseci. Od dana podnošenja zahtjeva za stalni boravak, pa do dana odlučivanja o zahtjevu stranac mora imati odobren privremeni boravak.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Jel imate odobren privremeni boravak ili vas zanima koje uvjete morate ispuniti za njegovo ostvarenje?

 

Treba voditi računa da, ako ste zahtjev za stjecanje privremenog ili stalnog boravka podnijeli prije stupanja na snagu novog Zakona o strancima, dakle prije 1.1.2008., da se onda o tim pitanjima rješava po starom zakonu.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Dužni ste u roku od 8 dana od kada Vam odobre privremeni boravak, sukladno članku 144. Zakona o strancima, zatražiti izdavanje osobne iskaznice za stranca.

Također biste trebali imati putnu ispravu.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru!

 

S takvom osobnom iskaznicom za strance, odnosno putnom ispravom, osoba može putovati u sve zemlje bez vize u koje mogu putovati državljani RH?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Strancu se za ulazak, odlazak ili prelazak preko teritorija Republike Hrvatske izdaje viza.

Viza je odobrenje za ulazak, boravak ili tranzit preko područja Republike Hrvatske.

 

Vlada Republike Hrvatske može odrediti da za državljane pojedinih država nije potrebna viza za ulazak, odlazak ili prelazak preko teritorija Republike Hrvatske.

 

Viza se izdaje za jedno ili za neograničen broj putovanja.

Viza se izdaje s rokom važenja od jedne godine odnosno do roka važenja strane putne isprave, ako je taj rok kraći od jedne godine.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Članak 10.

Stranac koji je u braku s hrvatskim državljaninom i kojem je odobreno trajno nastanjenje na području Republike Hrvatske, može prirođenjem steći hrvatsko državljanstvo iako ne udovoljava pretpostavkama iz članks 8. stavka 1. točaka 1-4. ovoga zakona.

 

što se desi ako bračni partner hrvatski državljanin umre a stranac nije riješio hrvatsko državljanstvo...kako dalje...a imao je prijavljeno prebivalište u rh,na dvije godine...nikad produživano ali ni prekidano...osoba nikad nije napuštala rh,samo okolnosti su bile takve da nije o tome vodila brigu...

trenutno nema nikakvo državljanstvo jer je rođena za vrijeme jugoslavije i po rođenju nije upisana u knjigu državljana.

 

kome se obratiti?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

pitanje dodatno....

 

ja sam u braku u RH ali moja putovnica se svake godine produzuje samo na godinu dana, i ja svage godine moram otputovati u moju drzavu produziti putovnicu i redovito dolazi do komplikacija gdje ja ostajem tamo i po 2 mjeseca cekajuci putovnicu, to znaci da sam unutar zadnjih 5 godina izostala vise od 10 mjeseci jer je to bio jedini nacin da mi se ponovno odobri boravak.... sta ce se dogoditi samnom kada cu traziti drzavljanstvo? ima li neke iznimke?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Posjedujem dvojno drzavljanstvo BIH I RH ozenjen sam sa osobom koja nema Hrvatsko drzavljanstvo ,u braku smo vise od 5 god. Zivimo u Bih ,koja pravna procedura da i moja supruga dobije Hrvatsko drzavljanstvo,obzirom da razmisljamo o preseljenju u RH.hvala lijepa.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Posjedujem dvojno drzavljnstvo r BiH i HR supruga nema pravo na HR.drz.

obzirom da smo vise od 5 god. U braku postoji li pravni okvir da i ona dobije

drzavljnstvo,uskoro planiramo preseljenje u HR. hvala lijepa.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Imam pitanje...

Ako neko moze da mi pomogne u biti bi mu bila jako zahvalna!

Moj decko ima Hrvatsko drzavljanstvo i posjeduje hrvatsku putovnicu...Ja samo imam Bosansko drzavljanstvo.Mene sad zanima da li ja samom udajom za njega,sticem pravo na hrvatsko drzavljanstvo...,i da li bi tom udajom imala pravo da odem s njim u inostranstvo ?! Koji su uslovi da odradimo to ?! Mozda bi se trebali vjencati u Njemackoj ?!

Molim vas,ko je voljan da mi pomogne...,hvala unaprijed !

Uređeno od Mateaas
greska

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Imam pitanje...

Ako neko moze da mi pomogne u biti bi mu bila jako zahvalna!

Moj decko ima Hrvatsko drzavljanstvo i posjeduje hrvatsku putovnicu...Ja samo imam Bosansko drzavljanstvo.Mene sad zanima da li ja samom udajom za njega,sticem pravo na hrvatsko drzavljanstvo...,i da li bi tom udajom imala pravo da odem s njim u inostranstvo ?! Koji su uslovi da odradimo to ?! Mozda bi se trebali vjencati u Njemackoj ?!

Molim vas,ko je voljan da mi pomogne...,hvala unaprijed !

 

Drzavljanstvo se nedobija samom udajom. Prvo ide privremeni boravak na 5 god pa stalni i tek onda se moze podnijeti zahtjev za hr drzavljanstvo.Nije vam potrebno imati hr drzavljanstvo za odlazak u Njemacku mada bi to olaksalo proceduru jer vam nebi trebala boravisna dozvola.

Moj vam je savjet da se vjencate u HR ili u BiH jer je jeftinije i jednostavnije nego to raditi u Njemačkoj.

Nakon sto se vjencate ,izvadite medjunarodni vjencani list i mozete u Nj zatraziti boravisnu i radnu dozvolu pod uvjetom da vas buduci suprug ima radnu dozvolu ili ugovor o radu ukoliko spada u kategoriju osoba kojima nije potrebna radna dozvola(sezonci i visoko obrazovani).

Osim ovog gornjeg uvjeta morate biti prijavljeni na istoj adresi u Nj i cijelu proceduru mozete obaviti u Nj sto znaci da nije potrebno ici preko njemackog konzulata u BiH. isto tako nije potrebno imati certifikat o poznavanju njem. jezika kao ni ispunjavati uvjet o kvadraturi stana zato sto je supruznik drzavljanin eu.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

A čiji si ti državjan i čiji je taj drugi/druga državljan?Ti se ženiš/udaješ ili je brak već sklopljen?

Osnovica,ili treba ulaznu schengen vizu nabavljenu unaprijed u DKP-u Irske pa po dolasku regulirat boravak ili ulazi bez vize pa riješava stvari.Sve je objašnjeno na stranicama irske imigracijske službe.

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pozdrav, ja sam bosanski drzavljanin a djevojka mi je iz Srbije hrvatskog porijekla sa hrvatskim pasosem. Zelimo se uzimati pa me interesira koliko dugo je potrebno da i ja dobijem hrvstski pasos preko nje nakon sklapanja braka posto oboje imamo u planu ici u Njemacku raditi.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Imam pitanje na ovu temu..ja sam sklopila brak s hr drzavljanom i ispunila sve uslove i predala za drzavljanstvo .znaci 5 god privremenog i dobila stalni i odmah sam dobila zahtijev da predam za hr drz.i sto sam i napravila vec ima 1god. Pa me zanima dali ima itko da zna koliko cu jos da cekam  ?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

zanima me da li netko zna kako se može stupiti u brak i koja je procedura (RH) s državljaninom Alžira koji ima odobrenje boravka u Francuskoj?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Zna li neko ? Žena i ja smo iz Vojvodine(tamo i živimo).Ona ima Hrvatske papire ja Madjarske ali smo takođe državljani i Srbije.Da bih na osnovu nje predao zahtev za Hrvatsko državljanstvo,koji su uslovi s obzirom da sam i ja državljanin Evropske Unije ? Da li imam prava na to ? Hvala puno i svako dobro.

Uređeno od barnahu

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

pozdrav,

još malo pa moja supruga (koja je strankinja)  će biti ovdje 5 god i bilo bi vrijeme  za stalni boravak

e sada, trenutno ja ne radim (barem ne službeno) a ona da, pa me zanima jel gledaju i sredstva za uzdržavanje prilikom podnošenja zahtjeva

nadam se da to neće biti problem!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pozdrav,imam jedno pitanje mnogo bi mi znacio odgovor cisto za pocetak jednostavno

U braku sam 6 godina,muz mi ima hrvatski pasos ali zivimo u BiH,da li imam pravo na osnovu njega dobiti hrvatski pasos iako ne planiramo ziviti u hrvatskoj za sad.? 

Hvala 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala mnogo,da li znate sta mi sve od papirologije treba povadila sam rodni list,vjencani,uvjerenje o nekaznjavanju,uvjerenje o drzavljanstvu.

volila bi da pripremim sto vise papirologije da sam kolko toliko spremna prije nego odem do ambasade a planiram do kraja sedmice

hvala

Uređeno od Bec@

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Da li može pomoć, planiram da se za neki mesec udam za državljanina RH, ja sam državljanin RS, pa me zanima, šta mi jr sve potrebno da bih se prijavila za privremeni boravak, tj. Da bih bila u mogućnosti da radim, i koliko bi sr otprilike čekalo na to. Takođe ako neko može da pojasni kako se dobija zdravstvena zaštita jer piše da je i to neophodno za dobijanje privremenog boravka

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Zdravo, treba mi pomoc.
Imam hrvatsko i bosansko drzavljanstvo. Uskoro bi se trebala udati za albanskog drzavljanina pa me zanima da li je neophodno njegovo boraviste u RH da bi dobio drzavljanstvo. Posto ne planiramo ostajati ovdje vec ici u evropu. Da li moze uzeti neku licnu za strance i da putuje normalno bez vize?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Daleko je godinama od RH državljanstva.

Može dobit boravišnu za stranca ali za to mora boravit u RH.

Ali može dobit i u europi ako ti tamo riješiš svoj boravak legalno.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

Djevojka je Makedonski državljanin, i ima iza sebe 10 mjeseci odobrenog privremenog boravka na temelju rada/volontiranja. Zanima me konkretno nakon što mi sklopimo brak u Hr ( ja sam Hr drzavljanin) i ona dobije jednogodišnji boravak na temelju sklapanja obitelji, ima li nekih zapreka da ona dobije posao u republici Hrvatskoj? Napominjem da je ona bacc.ing. Elektrotehnike, i stoga što je to deficitarno zanimanje ne podliježe kvotama za rad ( isto bi molio potvrdu ove info).

Hvala, lp

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Čim dobije boravak zbog spajanja obitelji može se zaposlit gdje želi tj.kod bilo kojeg poslodavca koji je hoće zaposlit.Takav odobren boravak je automatski i dozvola za rad.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovani, moje pitanje glasi:

Htio bih se oženiti sa strankinjom (ne EU). Hrvatski sam državljanin koji studira u Njemačkoj, budući da nemam stalni radni ugovor, nego na 6 mjeseci, i da imam druge izvore financiranja koji nisu stalni, ne mogu zatražiti spajanje obitelji u Njemačkoj. Imam Trajno boravište u Hr a privremeno u Njemačkoj. Da li je moguće da moja buduća žena dobi državljanstvo/boraviše u RH i na temelju toga pridruži se meni u Njemačkoj?

 

Puno hvala na odgovoru.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad




×