Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Sign in to follow this  
marija_1495

plaćanje nakon odbijanja žalbe - koji je rok?!?

Preporučene objave

Slučaj je sljedeći. Presudom Općinskog suda naloženo mi je platiti nešto u roku od 8 dana. Pravni lijek je bio uložiti žalbu Županijskom sudu u roku 8 dana. Odlučila sam uložiti žalbu. Županijski sud je odbio moju žalbu kao neosnovanu i potvrdio presudu Općinskog suda. Revizije više nema. Dakle, dužna sam platiti što mi je prvobitno presuđeno, ali u kojem roku? Trebam li dobiti još neko pismeno? Ide li ovrha, pa ću o tome dobiti obavijest? Ako ide, mogu li se opet žaliti na tu ovrhu, pa tako bez kraja i konca? Bi li tako nastupila zastara, eventualno?

Najvažnije: može li mi vjerovnik kojem moram platiti sad samo sjesti na plaću radi naplate, a bez ikakvog dodatnog pismena?

Puno hvala na eventualnim odgovorima.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pa u onom roku koji ti je određen kondemnatornom (nalažućom) presudom, dakle u roku 8 dana od dana dostave tebi pravomoćne drugostupanjske presude.

Ne platiš li u tom roku, protivna stranka može sada pokrenuti ovrhu na temelju pravomoćne presude kao ovršne isprave gdje će ona biti ovrhovoditelj a ti ovršenik i gdje će se ovrhovoditelj prisilno naplatiti od tebe - prodajom tvojih pokretnina, ovrhom na plaći ili u konačnici (ovisno o dugu) ovrhom nad nekretninom.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pa ti si suho zlato, kako si brz i ažuran!

Ali, ne šljaka onda da se opet žalim na ovrhu?

I bez te ovrhe tj. nekavog pismena drugog, ne može mi ovaj odmah sad iznebuha sjesti na plaću?

Naime, nisam to platila, a prošlo već mjesec dana od dostave drugostupanjskog rješenja.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ne može ti iz neba sjesti na plaću. Mora se provesti ovršni postupak, jer je ovršni postupak postupak za PRISILNO namirenje tražbine (vidiš, tebe se mora prisiljavati da platiš :-D ). Žalba će ti biti odbijena jer je nesporno da nisi postupila po pravomoćnoj presudi. Jedino što možeš vremenski dobiti, ali ćeš na kraju biti dužna i platiti troškove ovršnog postupka, koji opet ovise o veličini tvoga duga.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Kada dobiješ rješenje o ovrsi, uloži prigovor na njega. A u prigivoru navedi da si dug platila i da potraživanje ovrhovoditelja prema tebi ne postoji. Tako ćeš odvući postupak (što vidim da ti je u cilju), a budeš li odmah priznala (moraš paziti i na izbor riječi u prigovoru), sud će potvrditi rješenje o ovrsi.

Napominjem ti da u ovršnom postupku ne ističeš razloge koje si navodila u žalbi u parničnom postupku, jer ovršni postupak nije parnični, već posebni potupak koji se vodi zbog nepostupanja sukladno pravomoćnoj kondemnatornoj odluci.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Naravno.

 

Onda će biti pozvan ovrhovoditelj da se očituje, a sve skupa će se oduljiti za bar 2 mjeseca.

 

No na kraju ćeš ipak izgubiti.

 

Zato ti je moj savjet - plati i ne navlači ovrhu na sebe.

 

Koliko ti je naloženo da platiš?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Nekih 'iljadicu eurića. A fakat, nije mi to prioritet, i lova nije mala - za ništa. Prioritet je plaćanje uistinu pruženih dobara i usluga. Da to ne platim zbog ovoga, ne bi bilo ok.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×