Jump to content

plaćanje nakon odbijanja žalbe - koji je rok?!?


marija_1495

Preporučene objave

Slučaj je sljedeći. Presudom Općinskog suda naloženo mi je platiti nešto u roku od 8 dana. Pravni lijek je bio uložiti žalbu Županijskom sudu u roku 8 dana. Odlučila sam uložiti žalbu. Županijski sud je odbio moju žalbu kao neosnovanu i potvrdio presudu Općinskog suda. Revizije više nema. Dakle, dužna sam platiti što mi je prvobitno presuđeno, ali u kojem roku? Trebam li dobiti još neko pismeno? Ide li ovrha, pa ću o tome dobiti obavijest? Ako ide, mogu li se opet žaliti na tu ovrhu, pa tako bez kraja i konca? Bi li tako nastupila zastara, eventualno?

Najvažnije: može li mi vjerovnik kojem moram platiti sad samo sjesti na plaću radi naplate, a bez ikakvog dodatnog pismena?

Puno hvala na eventualnim odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa u onom roku koji ti je određen kondemnatornom (nalažućom) presudom, dakle u roku 8 dana od dana dostave tebi pravomoćne drugostupanjske presude.

Ne platiš li u tom roku, protivna stranka može sada pokrenuti ovrhu na temelju pravomoćne presude kao ovršne isprave gdje će ona biti ovrhovoditelj a ti ovršenik i gdje će se ovrhovoditelj prisilno naplatiti od tebe - prodajom tvojih pokretnina, ovrhom na plaći ili u konačnici (ovisno o dugu) ovrhom nad nekretninom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne može ti iz neba sjesti na plaću. Mora se provesti ovršni postupak, jer je ovršni postupak postupak za PRISILNO namirenje tražbine (vidiš, tebe se mora prisiljavati da platiš :-D ). Žalba će ti biti odbijena jer je nesporno da nisi postupila po pravomoćnoj presudi. Jedino što možeš vremenski dobiti, ali ćeš na kraju biti dužna i platiti troškove ovršnog postupka, koji opet ovise o veličini tvoga duga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kada dobiješ rješenje o ovrsi, uloži prigovor na njega. A u prigivoru navedi da si dug platila i da potraživanje ovrhovoditelja prema tebi ne postoji. Tako ćeš odvući postupak (što vidim da ti je u cilju), a budeš li odmah priznala (moraš paziti i na izbor riječi u prigovoru), sud će potvrditi rješenje o ovrsi.

Napominjem ti da u ovršnom postupku ne ističeš razloge koje si navodila u žalbi u parničnom postupku, jer ovršni postupak nije parnični, već posebni potupak koji se vodi zbog nepostupanja sukladno pravomoćnoj kondemnatornoj odluci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija