Jump to content

promjena mjesne nadležnosti suda


marija_1495

Preporučene objave

Molim stručne i/ili upućene osobe da mi odgovore na ova pitanja.

 

Oporučna sam nasljednica. Oporuka se osporava. Jedna od 2 osobe koja osporavaju oporuku je odvjetnica koja djeluje na sudu na koji je podnijela tužbu za osporavanje oporuke.

 

1. Je li to dovoljan razlog da se zatraži promjena mjesne nadležnosti suda?

2. Ako da, mogu li to zatražiti sama ja, jer druge nasljednike nije briga?

3. Ako da, u kojem obliku pismena?

 

Napominjem da se radi o provincijskom sudu. Po pričanjima jako korumpiranom. Ima nagađanja da ta zločesta odvjetnica stopira stvar na sudu jer ne zna dalje što bi, skuplja lažne svjedoke, čini se, i sl.

 

Naime, zakonski rok za podnošenje tužbe je bio travanj o.g., a do sada mi, drugi nasljednici, nismo dobili nikakvu obavijest.

 

Danas zovem taj sud i ostanem zaprepaštena drskošću i nebulozama službenice koja mi se javila. Pokušala me uvjeriti da nemam prava pristupa sudu ako:

a) nemam odvjetnika

b) nalazim se u drugom gradu

plus, reče: normalno je da se na 1. akciju suda čeka barem 5 godina!!!! Pa nevjerojatno!

 

Puno hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Floki je napisao:

dovoljno dobar razlog za promjenu mjesne nadležnosti suda.

 

THANX, thanx! Puno ti hvala što me izvlačiš iz mraka neznanja i bespomoćnosti.

E, sad, odgovor na 2 druga pitanja. Mogu li ja to sama kao 1 od nasljednika, bez ovih drugih i u kojem obliku da napišem? Kao zahtjev? Kome? Na koji članak ZPP-a da se pozovem?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Floki je napisao:

Btw, ovo je stvarno drskost ako si tako doživjela. Btw, koga si zvala? Ostavinksu pisarnicu? Jel imaš u tom mjestu nekog rođaka?

 

Ovako, moj mutavi stric (isto nasljednik) sad je na moru i molila sam ga da ode na sud to pogledati - je li tužba podignuta, koji urudžbeni broj, zašto nismo obaviješteni.

No, tipično, njega se to "ne tiče". Zašto se onda primao nasljedstva, pitam se...

Na centrali su me spojili valjda s običnom pisarnicom i jedva sam od te službenice izvukla potvrdu da se moram obratiti napismeno Ostavinskoj pisarnici.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možeš. Neovisno o ostalima.

 

Trebala bi prvo pričekati da ti se dostavi tužba na odgovor, i onda u odgovoru na tužbu zatražiti promjenu mjesne nadležnosti suda.

 

A prije toga podnijeti podnesak sudu da te obavijesti je li protiv tebe podnešena tužba.

 

A ako imaš nekog srodnika tamo (ne mora biti nasljednik, netko tko nije uključen u postupak), možeš mu dati punomoć neka ode provjeriti to u pisarnicu (u obzir dolaze samo srodnici predviđeni ZPP-om i građanskim materijalnim pravom jer samo takvi imaju pravo zastupanja pred sudom).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Didovu oporuku osporavaju jedan njegov sin i jedna njegova unuka (kćerka preminule mu kćeri). Teta je umrla svega pet mjeseci nakon dide, pa je na njeno mjesto kao nasljednica došla njena kćerka - odvjetnica. Kako je teta bila teško bolesna, i za njena života, odvjetnica je temeljem generalne punomoći poduzimala u njeno ime razne agresivne pravne radnje koje tetka, da nije bila posve nemoćna, ne bi nikad dozvolila. Osim to dvoje koji osporavaju oporuku, još je 5 drugih nasljednika - drugi didin sin, jedan unuk, unukova supruga, ja, didova služavka.

Oporuka je by the book, napravljena kako sam ga uputila prema Zakonu o nasljeđivanju. Zapisničar (jer dida nije više mogao pisati), a koji je sad također umro, 4 svjedoka (zlu ne trebalo), pa je potom pozvan sudac koji je došao sa sudskim zapisničarem, provjerio jel dida pri zdavoj pameti i odnio oporuku na sud.

Dakle, neće je moći osporiti, ako ne potegnu veze i sl, ali trajat će taj proces godinama :-(

Ostavinska bila u travnju, ovo dvoje se pobunili i jb ih je uputio na podizanje tužbe. Od tada ni a ni be.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija