Jump to content

Predujam poreza na dobit


Silvija999

Preporučene objave

Pozdrav svima,

imam pitanje vezano za predujam poreza na dobit. Naime kod prijave poreza na dobit za 2007.g. sam u poreznoj prijavi u kolonu "Uplaćeni predujmovi" upisala iznos STVARNO uplaćenih predujmova u toj godini. Međutim, kad sam sad zatražila kartice od porezne vidjela sam da su oni obračunali neki sasvim deseti iznos. Kako mi je gospođa objasnila u poreznoj oni obračunavaju taj predujam po onome što smo trebali uplatiti, a ne po onome što smo stvarno uplatili, pa su mi uredno obračunali i kamate.

 

U Zakonu piše lijepo :

 

čl. 35

3) Obveza za plaćanje poreza utvrđenog u poreznoj prijavi za pojedino porezno razdoblje smanjuje se za plaćeni predujam poreza na dobit.

 

Možda ja to krivo tumačim...

Ne znam, i svoje neznanje plaćam.

 

Savjet, utjehu...bilo šta molim!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gospođa u poreznoj ti je dobro objasnila. Kod nas godina traje od 01.01.-31.12. dok kod njih je godina od 01.05.-30.04.slijedeće godine tako da ti nisi pogriješila iznos koji si upisala u pozernz prijavu, već si bila dužna uplaćivati do 30.04.2008 iznos akontacije od 2006 godine dok od 31.05. si dužna uplaćivati akontaciju od 2007 godine. obračunatom cijela obveza iz 2007 podjeljeno s 12 dobije se iznos akontacije. Što se tiče kamata tu si u pravu jer imaju najjače kamate.15% do nedavno a sada 17 % kako sam negdje pročitala. Nadam se da sam ti usjela objasniti i pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Istina, od kamata boli glava :-(

 

Predujam poreza na dobit dospjeva zadnjeg dana u mjesecu za predhodni mjesec. A racuna ti se tako da obvezu poreza na dobit za predhodnu godinu podjelis sa brojem mjeseci poslovanja u poreznom razdoblju (01.01.-31.12.).

Pogledaj Pravilnik o porezu na dobit (NN 95/08; 133/07)

ili na http://propisi.pu.mfin.hr/

nadam se da ce ti barem mrcu pomoc :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma kužim ja kak se računa iznos predujma, nego su oni meni zaračunali kamate jer sam uplatila manje razlike po prijavi poreza, jer sam si priznala sve predujmove koji se odnose na 2007. i oduzela taj iznos od obveze poreza za 2007.

Razlika za uplatiti mi je bila manja nego što su oni obračunali pa su mi lijepo zaračunavali kamate na tu razliku razlike. A nitko da ni da bekne, čujte zašto ste uplatili manje nego što SMO MI obračunali.

Užas!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Baš sam jutros pričala sa tetom iz porezne i objasnila mi je da oni ne gledaju stvarne uplate nego njihova mjesečna zaduženja predujma po poreznoj prijavi, kad rade storno predujma za prethodnu godinu. I da je najbolje prije nego se podnese prijava nazvati i pitati kolko si možeš predujma priznati, a u poreznoj prijavi pak moraš pisati kolko si stvarno uplatio, ma stvarno su zakomplicirali stvar, a kak god okreneš oni su u pravu i ne možeš pobjeći od toga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uzalud ti se s njima natjecat, upravu su i kraj.:-D

 

Nadam se da ce ti ovo s njihovih stranica pomoc:

 

1.3. Utvrđivanje i plaćanje predujmova

Članak 48.

(1) Mjesečni predujam poreza na dobit utvrđuje se razmjerno visini porezne obveze po godišnjem obračunu za prethodnu godinu.

(2) Porezna uprava može na temelju zahtjeva poreznog obveznika i/ili obavljenog nadzora i/ili na temelju drugih podataka o poslovanju poreznog obveznika s kojima raspolaže, rješenjem utvrditi nove iznose mjesečnih predujmova ili drugo razdoblje plaćanja predujmova.Rješenje obvezuje poreznog obveznika od dana konačnosti do podnošenja nove porezne prijave.

(3) Porezna uprava može rješenjem utvrditi za pojedine mjesece poreznog razdoblja različitu visinu predujma poreznim obveznicima koji obavljaju djelatnost sa sezonskim obilježjem. Rješenjem Porezne uprave o različitim visinama mjesečnih predujmova mora se osigurati da ukupni iznos mjesečnih predujmova odgovara iznosu koji bi se naplatio pri ravnomjernoj naplati predujmova tijekom poreznog razdoblja.

(4) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka fizičke osobe iz članka 2. stavci 3. i 4. Zakona, koje podnesu zahtjev da će umjesto poreza na dohodak plaćati porez na dobit, predujam poreza na dobit u prvoj godini plaćaju u visini predujma poreza na dohodak utvrđenog na temelju porezne prijave za godinu u kojoj je zahtjev podnesen.

(5) Porezni obveznik može zatražiti izmjenu visine predujma pisanim zahtjevom upućenim nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema svom sjedištu radi donošenja rješenja o novoj visini predujma. U zahtjevu treba navesti razloge za izmjenu visine predujma. Ako se radi o znatnijem padu poduzetničke aktivnosti u tekućoj odnosno prema prethodnoj poslovnoj godini, porezni obveznik dostavlja temeljna financijska izvješća za proteklo i tekuće porezno razdoblje (Bilancu i Račun dobiti i gubitka). Porezna će uprava na temelju uvida u financijska izvješća, odnosno na temelju inspekcijskog nadzora, ako to ocijeni potrebnim, uvažiti ili odbaciti zahtjev poreznog obveznika. Ako se radi o padu poduzetničke aktivnosti zbog nastale materijalne štete uzrokovane višom silom (požar, potres, poplava, ratna razaranja, terorističke akcije, uništenje imovine poreznog obveznika nakon provalne krađe ili sl.), Porezna uprava može riješiti zahtjev poreznog obveznika na osnovi zapisnika mjerodavnog tijela koje provodi postupak utvrđivanja visine štete, odnosno istražni postupak.

(6) Porezni obveznici iz članka 21. stavak 1. točka 1. i članka 22. Zakona nisu dužni plaćati predujmove poreza na dobit za razdoblje u kojem ne plaćaju porez na dobit, a to znači deset godina od početka 2005. godine.

(7) Porezni obveznik u stečaju ne plaća predujmove poreza na dobit.

(8) Ako je pravni prednik po bilanci pripajanja, spajanja ili podjele iskazao obvezu poreza na dobit, pravni sljednik tu obvezu plaća u roku iz članka 32. stavak 2. Zakona. Visina predujma utvrđuje se od dana pripajanja, spajanja ili podjele do kraja poreznog razdoblja za pravnog

sljednika.

(9) Porezni obveznik koji prema članku 34. stavak 3. Zakona nije dužan plaćati predujmove, može ih plaćati prema vlastitoj odluci.

 

Kompletan pravilnik ti je na stranicama porezne uprave, i to:

ides lijevo na "propisi", potom ispod na "porezni i drugi propisi", onda "porezi", odaberi "porez na dobit" i "pravilnik". Ispod odaberi "pravilnik o porezu na dobit" (prije zaglavlja); desno ce ti se otvorit pravilnik s obrascima (procisceni tekst). :kavica:

Al isto, prije predaje godisnje prijave poreza na dobit, provjeri kod njih placene predujmove i taj njihov iznos upisi, onda ces biti usklađenja s njima i predujmovi ce vam se poklapat narednu godinu, i u buduce, samo nemoj zaboravit da ako imas razliku poreza na dobit za platit za proslu godinju, to moras plati do 30.04. jer ce ti inace računat kamate sve do kada oni imaju dugovanje na tvojoj kartici.:palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija