Jump to content

Pokretanje upravnog spora - žurno


commando

Preporučene objave

Molio bih nekoga ako mi može žurno reći na koji se način piše upravni spor Upravnom sudu RH, tj što treba sadržavati, te moram li odmah u privitku dostaviti sve dokaze. Napominjem da isto namjeravam poslati kao preporučenu pošiljku, a također napominjem da još jednom molim za što žurniji odgovor.

Unaprijed zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravni spor se pokreće tužbom radi pobijanja konačne odluku u upravnom postupkom a protiv tijela koje je donijelo to odluku kao tuženika, u roku koji je naveden u toj odluci u uputi o pravnom lijeku, u pravilu je 30 dana. Ako se šalje preporučeno, kao datum podnošenja se računa dan predaje na poštu.

 

Iz Zakona o upravnim sporovima:

 

Član 27.

U tužbi se mora navesti ime i prezime, zanimanje i mjesto stanovanja, .odnosno naziv i sjedište tužitelja, upravni akt protiv kojega je tužba upravljena, kratko izlaganje zbog čega se tuži, te u kojem se pravcu i opsegu predlaže poništavanje upravnog akta i potpis podnosioca. Uz tužbu se mora podnijeti akt u izvorniku ili prijepisu.

Ako se tužbom traži povrat stvari ili naknada štete, mora se staviti i određen zahtjev u vezi sa stvarima ili visinom pretrpljene štete.

Uz tužbu se podnosi i po jedan prijepis tužbe i priloga za tuženi organ i za svaku zainteresiranu osobu, ako takvih ima.

 

S obzirom da se pobija konačna odluka kojoj je prethodio upravni postupak, onda u pravilu nema nekih dokaza koji bi se priložili tužbi, budući da je sve odlučujuće moralo biti izneseno u tom postupku pa se dakle mora i nalaziti u spisu upravnog postupka koji je tuženik dužanm dostaviti Upravnom sudu..

 

Ako ipak imate neke dodatne dokumente koji su važni za spor, priložite ih uz tužbu. Upravni sud ne saziva rasprave (iako postoji zakonska mogućnost u posebnim slučajevima) niti će sam tražiti nešto što nema u spisu.

 

U tužbi trebate opisati neki od slijedećih razloga zbog kojega pobijate spornu odluku:

 

Član 10.

Upravni akt može se pobijati:

1) što u aktu nije nikako ili nije pravilno primijenjen zakon, propis utemeljen na zakonu ili drugi zakonito donesen propis ili samoupravni opći akt;

2) što je akt donesen od nenadležnog organa;

3) što se u postupku koji je aktu prethodio nije postupilo prema pravilima postupka, a osobito što činjenično stanje nije pravilno utvrđeno, ili što je iz utvrđenih činjenica izveden nepravilan zaključak u pogledu činjeničnog stanja.

 

Nema nepravilne primjene propisa kad je nadležni organ rješavao po slobodnoj ocjeni na temelju i u granicama ovlaštenja koje mu je dano pravnim propisima, u skladu sa svrhom u kojoj je ovlaštenje dano.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija