Jump to content

ovrha -izračun zakonske zatezne kamate


orhideja

Preporučene objave

  • 3 tjedna kasnije...
  • 4 godina kasnije...

Evo pokušati ću pomoći sebi kod izračuna, a Vi mi (molim Vas) samo potvrdite da li sam na pravom putu:

 

Npr.:

Za razdoblje od 22. listopada 1993. godine primjenjuje se: Uredba o visini stope zatezne kamate (NN 95/93), kojom se visina stope zatezne kamate utvrđuje u visini eskontne stope koju mjesečno utvrđuje Narodna banka Hrvatske, uvećane za 6 postotnih poena. Zatezna kamata obračunava se mjesečno primjenom konformnog načina obračuna.

 

Ako ovo gore koristim sa Prilogom iz RRIF br.6/2011, a to je tabela sa Pregledom zateznih kamata i eskontnih stopa od 1990.g.-2007.g., moje pitanje glasi:

 

Da li je stupac 1 u navedenoj tabeli, ukupan zbroj EKS NBH i zatezne stope, koji se mijenjao svaki mjesec, a to znači da se izračun radi mjesec po mjesec od početka do kraja godine (znači dug+mjesečna kamata tog mjeseca se prenosi u slijedeći mjesec i na to obračunava mjesečna zatezna kameta tog mjeseca i tako do kraja godine...

Ovako se radilo do 01.01.1994.god.(ako sam dobro razumio) otkada se zatezna kamata obračunava na godišnjem nivou sve do danas, naravno prateći u izračunu promjene u visini EKS i zatezne kamate.

Pretostavljam da za ovaj izračun postoji i nekakav računalni program, no u nedostatku istog, potruditi ću se "pješke", jer mi je jako,jako važno sve ovo, samo ako sam dobro shvatio bit izračuna.

 

LP

Bili9

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo, da dam odgovor na moje pitanje, ako nekoga (ne daj bože), napadne iz vedra neba, ovako nešto, pa mu treba pomoć:

 

FINA ima šalter za ovrhe i blokade, na kojem Vam mogu izraditi (na upit), izračun tih kamata, u neslužbenoj formi, (za vidjeti koliki je otprilike taj iznos kamata, do dana današnjega), ili uz Vaš Zahtjev u vidu formulara kojeg dobivate na šalteru, FINA Vam izdaje službeni dokument sa izračunom ZZK, a koji je mjerodavni dokument na

sudu,u slučaju nekakve parnice.

Prvu varijantu izračuna, dobivate besplatno,(hvala FINI), a službeni izračun po jednom(svakom) izračunu glavnice, se plaća 20 kn+PDV.

LP

Bili9

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija