Jump to content

Zastara na tuzbu dugovanja


Tikica01

Preporučene objave

Ovako, optuzena sam da sam primila na ruke i potpisala da mi je otplacen kredit u iznosu od 4000 eura i ta osoba navodno to od mene ima potpisano.

E sad, ili sam ja to potpisala sa hrpom drugih papira (jer smo radili nesto kod javnog biljeznika te mi je moglo biti podmetnuto u toj hrpi papira) ili je potpis falsificiran. Ako na sudu vidim da je falsificiran, traziti cu grafologa, ali ako je moj onda mi je podmetnut i u grdoj sam situaciji(ne bi bilo prvi put da me ta osoba dovede u neugodnu situaciju vezanu uz financije, ni krivu ni duznu). Zato me zanima kada nastupa zastara jer cu tesko dokazati da sam kredit otplatila sama i to u gotovini ako je potpis moj.

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ajmo pojednostaviti stvari:

 

Protiv Vas je podnešena tužba? Radi čega? Prva i zadnja rečenica su Vam međusobno u kontradikciji,i u kontradikciji sa prvim postom u ovoj temi. Zato ovo pitanje.

 

Također, o kojoj se vrsti postupka radi? Parničnom ili kaznenom. Ovo stoga što spomimnjete riječ "optužena" a to je terminologija tipična za kazneni postupak.

 

S druge strane, pitate za zastaru obveze, koja je institut materijalnog građanskog prava, pa se prema navedenom radi o građanskom postupku koji je protiv Vas pokrenut.

 

Nadalje, ako ste tuženi pred sudom, morala Vam je tužba biti dostavljena na odgovor. Zajedno s dokazima koje je tužitelj predložio u postupku, pa već odatle možete razaznati je li Vaš potpis krivotvoren ili ne.

 

Ili je možda stvar još svježa, pa Vam tužba još nije dostavljena od strane suda?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Protiv mene je podnesena tuzba da sam duzna 4000 eura bivsem svekru, koji je time navodno podmirio moj kredit u Erste banci. Ja sam kredit otplatila sama. Dobila poziv na rociste u kojem je navedeno da tuzitelj ima dokaz, odnosno potvrdu sa mojim potpisom na kojoj pise da je on meni posudio tih 4000 eura. Eto, o tome se radi. A s obzirom da je ta osoba izuzetno zlocesta, pretpostavljam da je: ili fasificirala moj potpis ili sam potpisala nesto sto mi je podmetnuo a imao je priliku jer sam naivna i glupa i ovo ce biti vec ne znam koji put da me nasanjka. Ali ovo je sad vec previse cak i za najpokvareniji ukus.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tikica01 je napisao:

da

 

Ovo je odgovor na pitanje je li Vam tužba dostavljena. Raniji post sam editirao jer sam vidio da ste i Vi napisali kako ste se očitovali na tužbu.

 

Stoga ponovno postavljam upit je li uz tužbu bila priložena potvrda o navodnoj pozajmici kao dokaz za tužiteljeve tvrdnje? Iz Vašeg ranijeg pisanja proizlazi da nije, jer biste u suprotnom prepoznali je li Vaš potpis na potvrdi na koju se Vaš svekar poziva krivotvoren ili ne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tikica01 je napisao:

Nije nista prilozeno, samo je u tuzbi to navedeno.

 

Molim Vas, biste li bili ljubazni prepisati od riječi do riječi dio iz tužbe koji se odnosi na tu potvrdu na koju se poziva tužitelj?

 

Također mi navedite je li ta potvrda konkretizirana datumom i kako je nazvana u tužbi te je li stavljena pod oznaku DOKAZI?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radi mira Vašeg i sigurnosti, odite kod J.B. kod kojeg ste ovjeravali dokumente i ponesite sa sobom sve što ste ovjeravali tog dana za koji smatrate da Vam je mogla biti podmetnuta i ta potvrda.

 

Ovo iz razloga jer će J.B. biti jednostavnije naći po brojevima ovjere dokumentaciju u arhivi (ukoliko ima stari knjigovodstveni program) ili u ručunalu te Vam omogućiti uvid u predmetnu potvrdu (jer ono što ovjerava, J.B. mora sačuvati primjerak za sebe).

 

Time ćete riješiti Vaše dvojbe oko navedene potvrde o dugovanju.

 

Ukoliko ista postoji, ovlašteni ste zatražiti ovjereni prijepis od J.B.

 

Ovo Vam sve govorim u najboljoj namjeri, jer tužitelji često podižu tužbe vodeći se geslom "ako prođe . prođe", pa je najbolje da postupite kako sam Vam savjetovao i sami se uvjerite u istinitost postojanja ovog dokaznog prijedloga tužitelja.

 

Kada ovo saznate, slobodno se ponovno javite pa ću Vas uputiti u daljnje postupanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na svakom odgovoru do sad i savjetu, ali mislim da to nije ovjereno kod JB. Naime, istoj osobi sam poklonila zemlju i to smo ovjeravali kod JB. Mislim da je papir koji mi je podmetnut tada umetnuo medju sve papire jer sam ja to automatski potpisivala i izvukao i spremio jer je imao priliku za to ( sjecam se da je izasao zapaliti cigaretu).

Ovako i onaku cu otici dici te papire kod JB da dokazem da sam mu poklonila zemlju kao i da sam za istu i nakon sto sam mu je dala platila porez (imam sve uplatnice).

Ne znam dokle seze bolestan mozak te osobe, pa nisam sigurna sto moze izmisliti kako bi izvukao iz mene maksimum materijalnog (duga prica).

Znam da je ovo APP, ali se ipak bojim da je iskamcio taj potpis na neki nacin, pa se zato pokusavam informirati i oko zastare u slucaju da stvarno ima moj potpis.

Hvala Vam puno na svakoj pomoci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tikica01 je napisao:

Dogovor je navodno sklopljen u 2. mjesecu 2005. A tuzba je podnesena u 11. mjesecu 2006.

 

U 2. mj? Dolje ste u jednom postu napisali da tužitelj tvrdi da ste ugovor o zajmu (potvrdu) sklopili 14. svibnja 2005. Ako ni tužitelj sam nije siguran oko činjenica koje su mu važne za vođenje postupka, to Vam samo može ići u prilog.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Čitam ove postove, dosta zanimljivo.Kako ljudi imaju povjerenja ili su nepažljivi prilikom potpisivanja.

 

Što bi se dogodilo da je gospođa potpisala izjavu da je primila 4000eura i ovjerila kod bilježnika ali da joj je to podmetnuto, pogotovu ako potpiše dosta papira.

Da li bilježnici imaju obvezu upozoriti stranku.

i da li bi se na sudu mogla pozvati na zabludu.

I da li se to može okarektizirati kao prijevara.

Jer ako vam neko svjesno podmetne nešto na potpis a vi vjerujete toj osobi pogotovu ako je neko iz obitelji i jednostavno samo potpisujete papire

i tek onda u nekom postupku saznate da ste to potpisali

 

Što se dešava kakva su tu prava osobe koja je to potpisala

a ustvari nije htjela to potpisati da je znala što potpisuje

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija